Obiceiuri care îți prelungesc viața. Ce poți face să trăiești mai mult

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 22 ianuarie 2024, 07:28

Odată cu înaintarea în vârstă, principalele scopuri rămân dorința de a menține o stare de sănătate bună și a rămâne activ. Stilul de viață are un rol important în longevitate. Citește despre obiceiuri care îți prelungesc viața.

Reclamă

Termenul de super-vârstnici definește adulții cu vârsta de peste 80 de ani, care au o memorie la fel de bună ca persoanele cu o vârstă de trei mai mică. Această denumire nu se referă neapărat la persoanele longevive. În acest caz, un super-vârstnic are un creier la fel sănătos ca al unei persoane mai tinere.

Obiceiuri care îți prelungesc viața

În cazul super-vârstnicilor se observă că pierd mai puțin din volumul creierului față de persoanele doar longevive. De exemplu, o persoană de 90 de ani poate fi longevivă, iar creierul poate fi la fel de sănătos pentru vârsta pe care o are, potrivit Huffpost.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totuși, nu există încă o modalitate exactă cu ajutorul căreia să devii un super-vârstnic. Dacă vrei să obții acest rezultat, este nevoie să urmezi o combinație de: factori biologici, factori de mediu și factori personali.

Super-vârstnicii reprezintă oamenii care au împlinit 85 de ani, deci depășesc speranța de viață medie, și mențin un nivel ridicat: cognitiv, social, psihologic și fizic.

Reclamă

Criteriul comun este că majoritatea oamenilor din această categorie sunt activi social sau se implică într-o activitate continuă și semnificativă. Totodată, există și unele excepții.

De asemenea, alimentația are un rol semnificativ în menținerea sănătății creierului. Este indicat să eviți consumul de bacon deoarece poate afecta funcția cognitivă.

Poți adopta câteva obiceiuri pozitive pentru a-ți consolida funcționarea cognitivă și fizică până în ultimii ani de viață.

Reclamă

Fă activități care îți plac

Super-vârstnicii se implică în activități, care îi fac să se simtă fericiți și împliniți, fiind obiceiuri care îți prelungesc viața. Se recomandă să alegi preocupări care sunt: plăcute, motivante și relaxante. Astfel, îți umpli timpul și mintea cu experiențe plăcute.

Implică-te în activități sociale

Oamenii care înaintează în vârstă într-un mod sănătos au o viață social activă. Petrec timp cu prietenii sau familia, se implică în acțiuni de voluntariat sau comunică mai mult timp la serviciu cu colegii. Persoanele cu legături sociale puternice trăiesc mai mult și au o sănătate cognitivă și fizică mai bună.

Ameliorează stările de stres

Diferite situații de viață pot induce perioade de stres constant, cum ar fi: afecțiunile medicale, problemele financiare, conflictele familiale și grijile de la serviciu. Pentru a-ți păstra sănătatea corpului și a creierului, se recomandă să reduci nivelul acestor stări negative. De exemplu, poți încerca să eviți să te implici emoțional în disputele create de alte persoane.

Urmează o dietă sănătoasă

Urmarea unei diete sănătoase se regăsește printre aceste obiceiuri, care îți prelungesc viața. Obezitatea reprezintă un factor important pentru dezvoltarea a numeroase afecțiuni asociate vârstei, cum ar fi: diabet, cancer, afecțiuni cardiace și accidente vascular cerebrale. Mai mult, aceasta se asociază cu demența și boala Alzheimer. O masă de grăsime mai mare are legătură cu niveluri mai ridicate de proteine ​​​​amiloide din sânge, care sunt legate de declinul cognitiv, conform The Healthy.

Fă mișcare zilnic

Mișcarea zilnică a corpului se asociază cu longevitatea și cu un proces de îmbătrânire sănătos. Pentru a avea o activitate fizică regulată, nu ai neapărată nevoie să ridici greutăți la sală sau să execuți un set de exerciții fizice intense. Poți adopta câteva activități simple, cum ar fi: grădinăritul, lucrul manual sau activitățile casnice. Astfel, poți evita stilul de viață sedentar.

Dezvoltă-ți funcția cognitivă

Stimularea cognitivă are un rol important pentru a susține un proces de îmbătrânire sănătos, fiind unul dintre aceste obiceiuri care îți prelungesc viața. Nu ești niciodată prea bătrân pentru: a învăța o limbă străină nouă, a învăța să cânți la un instrument sau a rezolva un puzzle.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele exercițiilor de pilates. La ce te poate ajuta această activitate fizică
Efectele exercițiilor de pilates. La ce te poate ajuta această activitate fizică
Efectele exercițiilor de pilates. La ce te poate ajuta această activitate fizică
Ce se întâmplă dacă nu faci sport. Cum te poate afecta lipsa activității fizice
Ce se întâmplă dacă nu faci sport. Cum te poate afecta lipsa activității fizice
Ce se întâmplă dacă nu faci sport. Cum te poate afecta lipsa activității fizice
(P) Echilibrul fizic și mental al copiilor: O prioritate pentru părinți
(P) Echilibrul fizic și mental al copiilor: O prioritate pentru părinți
(P) Echilibrul fizic și mental al copiilor: O prioritate pentru părinți
Reclamă
PARTENERI
icon