Infecțiile urinare pot fi mai ușor de gestionat atunci când optezi pentru câteva modificări în dietă. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic chirurg, au discutat despre alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare, în episodul 4, din sezonul 7, la MediCOOL.
Carmen Brumă a vorbit despre mai multe alimente, care pot ajuta organismul atunci când ai infecții urinare. Acestea pot contribui la prevenirea și tratarea bolilor de tract urinar.
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare
Infecțiile de tract urinar se regăsesc printre cele mai întâlnite infecții bacteriene. Femeile sunt mult mai predispuse la infecții urinare în comparație cu bărbații din cauza structurii anatomice a sistemului urinar, care include o uretră mai scurtă. În perioada perimenopauzei și menopauzei, infecțiile urinare apar mult mai frecvent decât în restul vieții.
Pe lângă tratamentele precrise de medic, există metode adjuvante pentru a le trata mai eficient. Includerea anumitor alimente și plante în alimentație poate contribui la combaterea simptomelor.
Suc de merișoare
Sucul de merișoare este un remediu tradițional dovedit științific. Acesta conține fitonutrienți, care poartă denumirea de antocianidine. Antocianidinele împiedică fixarea bacteriei Escherichia coli pe pereții vezicii urinare și contribuie la eliminarea sa. Din acest motiv, se regăsește printre aceste alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Mai multe studii susțin că sucul de merișoare poate avea efecte benefice împotriva răspândirii agenților patogeni bacterieni.
Țelină și sparanghel
Țelina și sparanghelul sunt legume diuretice. Legumele diuretice cresc volumul de urină și stimulează urinarea astfel încât să elimini mult mai repede aceste bacterii. Pentru a fi consumate, acestea se pot găti ușor dacă le adaugi cantități mici de grăsime și ulei de măsline.
Chefir și brânză
Produsele lactate pot sprijini organismul să facă față infecțiilor urinare. În această categorie pot intra chefirul și brânza. Acestea pot fi utile pentru că au în compoziție probiotice, care inhibă dezvoltarea microorganismelor. În plus, conțin calciu, care este un mineral ce ajută la relaxarea musculaturii netede a aparatului urinar și la reducerea iritabilității vezicii urinare.
Usturoi
Usturoiul este un antiseptic și un antibacterian natural foarte ușor de integrat în dietă. În general, consumul de usturoi poate întări sistemul imunitar, are efecte antiinflamatorii și poate lupta împotriva infecțiilor fungice. De asemenea, proprietățile sale antioxidante pot fi eficiente în stoparea efectelor dăunătoare provocate de bacterii la nivelul pielii, conform Cleveland Clinic.
Alături de consumul de alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare, hidratarea îndeplinește un rol important în combaterea bolilor din tractul urinar. Pentru ca antocianidinele din sucul de merișoare și efectele diuretice ale legumelor să poată acționa au nevoie de lichide. Chiar consumul unei cantități mai mari de lichide poate ameliora simptomele infecțiilor de tract urinar. Hidratarea menține un flux constant de urină și contribuie la eliminarea infecțiilor prin apă.
Hidratarea ocupă un loc în prevenirea infecțiilor și funcționarea optimă a organelor deoarece are un rol în transportarea substanțelor nutritive esențiale în organism. Dacă ai grijă să te hidratezi corespunzător, aceasta poate îmbunătăți calitatea somnului, starea de spirit și cogniția.
,,În cazul infecției urinare, un surplus de apă ne ajută. Practic, pentru tratament apa este absolut esențială.” – Mihail Pautov, medic chirurg
,,Hidratarea crește volumul de urină și cu cât urinezi mai des, cu atât acea bacterie nu se va fixa în vezica urinară, va fi eliminată și, astfel, va preveni apariția unei infecții urinare.”
– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.