Antena

Ce trebuie să știi despre uleiul de floarea soarelui. Cât de sănătos este, de fapt

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 29 martie 2025, 13:05

Uleiul de floarea soarelui poate influența mai multe aspecte ale sănătății organismului. Roxana Voica, medic gastroenterolog, Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Simona Carniciu, medic diabetolog, Monica Păun, medic dermatolog și Samuel le Torriellec, co-host la Hello Chef au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 6, din sezonul 8, la MediCOOL. Află ce trebuie să știi despre uleiul de floarea soarelui.

Reclamă

Roxana Voica a explicat care sunt efectele uleiului de floarea soarelui asupra microbiomului intestinal, Ștefan Busnatu a vorbit despre efectele sale asupra sănătății inimii, Simona Carniciu a explicat ce se întâmplă dacă îl folosești frecvent la prepararea alimentelor prin prăjire, Monica Păun a precizat utilizările sale asupra pielii și Samuel le Torriellec a preparat o rețetă cu ulei de floarea soarelui.

Ce trebuie să știi despre uleiul de floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui este cel mai folosit ulei pentru gătit. Acesta are efecte benefice, dacă se adaugă în cantități mici la preparare. În general, se utilizează la pregătirea alimentelor prăjite, iar majoritatea specialiștilor nu recomandă refolosirea acestuia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cazul utilizării uleiului de floarea soarelui, este important să se acorde atenție punctului său de ardere ridicat. Punctul său de ardere este de aproximativ 227°C. De exemplu, pentru prăjirea unui ou, atunci când se pune ulei într-o tigaie, acesta se încinge la 160°C.

Nu este indicat ca uleiul de floarea soarelui să fie folosit frecvent sau în cantități mari deoarece în această situație, raportul între grăsimi saturate și grăsimi nesaturate se modifică. În mod normal, acizi grași saturați din compoziția înseamnă aproximativ 10% și conține mai multe grăsimi polinesaturate și mononesaturate.

Reclamă

Cât de sănătos este uleiul de floarea soarelui

Dacă folosești o cantitate foarte ridicată de ulei pentru prăjire, incluzi o cantitate de acizi grași saturați destul de mare. Mai mult decât atât, microbiomul intestinal este afectat de dezechilibrul dintre acizii grași nesaturați, acizii grași polinesaturați și acizii grași mononesaturați.

,,Atunci aș folosi ulei de floarea soarelui cu precauție. Oricum indicațiile gastroenterologilor sunt să nu mâncăm atât de multe preparate prăjite.”

– Roxana Voica, medic gastroenterolog

Dacă te întrebi ce trebuie să știi despre uleiul de floarea soarelui, gândește-te că în cazul folosirii sale, este important să se păstreze un echilibru între acizii grași Omega-3 și acizii grași Omega-6. Folosirea sa poate influența sănătatea cardiovasculară. În general, uleiul poate reduce inflamația și poate oferi efecte antioxidante. Dacă se întâmplă să consumi prea mult ulei de floarea soarelui, care conține un exces de acizi grași Omega-6, poți crea un dezechilibru.

Reclamă

,,Dacă e să mă raportez la beneficiile sănătății cardiovasculare, gândind specific doar pentru uleiul de floarea soarelui, în principiu, probabil că aș avea o notă mai redusă în perspectiva altor tipuri de uleiuri, care sunt cu recomandări mult mai clare pentru sănătatea inimii.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

Care sunt utilizările uleiului de floarea soarelui

În general, în România, uleiul de floarea soarelui se adaugă cel mai des la prepararea cartofilor prăjiți. Se poate folosi de 10 ori, dar în condiții foarte stricte. Acest ulei trebuie filtrat. În momentul în care acumulează particule de la prăjire nu este indicat să se mai utilizeze. Totodată, depinde foarte mult ce alimente se prăjesc în acesta.

În cartofi rămâne uleiul care se depune la fundul vasului. Uleiul care se poate extrage din tigaie poate fi refolosit în condițiile în care se păstrează într-o cutie de metal, la umbră, pentru a se evita alterarea sa.

,,Chiar dacă avem voie să-l folosim de mai multe ori, indicația mea ca diabetolog este să nu-l refolosim din mai multe puncte de vedere pentru că în momentul în care îl refolosim, evident beneficiile scad. Ne intersează să mâncăm alimente funcționale, să ne ajute orice consumăm.”

– Simona Carniciu, medic diabetolog

,,Cu ulei de floarea soarelui facem o bucată mică de ton prăjit, cu puține legume și cu un ou ochi deasupra.”

– Samuel le Torriellec, co-host la Hello Chef

Uleiul de floarea soarelui are un efect antioxidant și include vitamina E, care ajută regenerarea celulară. Aceasta ocupă un rol major pentru un pacient diabetic. În cazul persoanelor cu insulinorezistență, nivelul de insulină poate crește dacă mănâncă acest ulei în exces. Atunci crește riscul de diabet, boli de inimă și de a lua în greutate.

,,Ceea nu-mi place este că devine destul de nefast atunci când îl folosim în cantități mari și românii mănâncă foarte mult cu ulei. În loc să ne focusăm să consumăm puțin și bun, mâncăm destul de mult și rău.”

– Simona Carniciu, medic diabetolog

Dacă te mai întrebi ce trebuie să știi despre uleiul de floarea soarelui, gândește-te că în ultimele studii, s-a arătat că atunci când este consumat în rețetele care includ prăjire, se asociază cu acneea din ce în ce mai frecvent. Pentru menținerea sănătății pielii, se recomandă reducerea consumului acestui ingredient.

De asemenea, este de preferat să se evite aplicarea uleiului de floarea soarelui pe piele. În unele țări, s-a încercat includerea sa la realizarea masajelor și s-a observat că la copiii prematuri, bariera cutanată s-a maturat mai târziu. În cazul adulților, nu are efecte dăunătoare.

,,Cel mai bine este pentru piele să consumăm ulei de floarea soarelui cât de puțin putem.”

– Monica Păun, medic dermatolog

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
articol cu video
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Reclamă
PARTENERI
icon