Antena

Cum se pot identifica alunițele periculoase. Ce tipuri de cancer de piele există

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 6 iulie 2024, 07:11 / Actualizat: 6 iulie 2024, 10:15

Unele tipuri de alunițe prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer de piele, de aceea este important să-ți evaluezi periodic corpul. Dana Bratu, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 12, din sezonul 6, la MediCOOL. Află cum se pot identifica alunițele periculoase.

Reclamă

Dana Bratu a explicat cum diferențiezi alunițele normale de alunițele periculoase, a discutat despre metodele de evaluare dermatologică, a arătat care sunt tipurile cancerului de piele și a vorbit despre intervențiile chirurgicale care se efectuează pentru a înlătura alunițele afectate.

Cum se pot identifica alunițele periculoase

Multe persoane se îngrijorează deoarece nu știu cum să abordeze alunițele care prezintă diverse simptome, mai ales dacă le au într-un număr mare pe corp. Prezinți un risc ridicat de cancer dacă ai peste 50 de alunițe, ești blond și ai pielea și ochii de culoare deschisă. În acest caz, ți se recomandă o consultație dermatologică pentru a face o dermatoscopie și analize.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alunițele, denumite și nevi, se pot considera un risc de a dezvolta cancer de piele. Este foarte important când analizezi o aluniță, să observi dacă are un contur regulat, formă simetrică, rotundă și o culoare uniformă, ceea ce înseamnă că poate fi considerată o aluniță normală.

Poate ridica suspiciuni dacă alunița, spre exemplu, își pierde din colorația maronie și capătă diverse nuanțe. De exemplu, poate apărea o combinație de culori: roz, roșu și maro.

Reclamă

,,Este important să ajungem la dermatolog.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

La dermatolog se efectuează o dermatoscopie, o analiză cu o lupă, care obține o imagine mărită a aluniței și vede dacă este pigmentată sau prezintă vase de sânge. Practic, se caută criterii de benignitate sau care pot să trezească suspiciuni de cancer.

Ce tipuri de cancer de piele există

Dacă te întrebi cum se pot identifica alunițele periculoase, este important să stabilești ce tipuri de cancer de piele există. Pentru început, se face acasă autoexaminarea alunițelor. Practic, te privești în oglindă și verifici dacă apar alunițe noi deoarece acestea sunt periculoase, cele care apărute recent, nu cele care există din naștere. Dacă observi o aluniță nouă, se recomandă să consulți medicul dermatolog.

Reclamă

După autoxaminarea de acasă, este indicat să mergi la medicul de familie pentru a le analiza. Medicul de familie poate vedea dacă anumite alunițe sângerează și te poate ajuta să te trimită mai repede la un medic specialist dermatolog sau chirurg plastician.

Carcinom bazocelular

Cea mai frecventă formă de cancer de piele se numește carcinom bazocelular. Acesta apare odată cu expunerea la soare în timp, în special la nivelul feței. Arată ca o aluniță, care are culoarea pielii, dar tinde să sângereze. Multe persoane cred că au un coș care nu se vindecă de mai multe luni. Aceasta poate indica un cancer de piele pentru că se dezvoltă în urma expunerii la soare pe parcursul a 10-20 de ani, fără protecție solară.

Melanom

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer existent. Melanomul seamănă foarte mult cu o aluniță, dar dacă observi anumite zone, poți descoperi diferențe de culoare. Are un contur puțin neuniform, nu este simetric și unele părți pot fi mai depigmentate.

Pentru tratarea melanomului se intervine de urgență. Acesta se excizează chirurgical, se trimite la biopsie, la anatomie patologică, se suturează și se coase. În urma rezultatului de la analize, se stabilește profunzimea și prognisticul.

După ce afli cum se pot identifica alunițele periculoase, reține că melanomul este singurul cancer de piele, care determină metastaze rapid și agresiv.

Carcinom spinocelular

Un carcinom spinocelular apare foarte des pe zona de mucoasă și pe zona de buze și este un tip de cancer de piele. Multe persoane cred că au un herpes. Însă, un herpes se vindecă după una sau două săptămâni și nu persistă câteva luni.

,,1. Protejați-vă alunițele de soare. Sunt foarte ușor de ars. Când vă duceți la mare, neapărat aveți grijă să aplicați SPF pe alunițe. 2. Le excizați doar dacă vă deranjează cosmetic sau dacă sunt problematice pentru că o excizie înseamnă până la urmă o cicatrice și nu o facem decât dacă este cu adevărat necesar. 3. Iubiți-le. Fac parte din noi și, uneori, reprezintă niște semne de frumusețe.”

– Dana Bratu, medic dermatolog

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Reclamă
PARTENERI
icon