Pentru a avea un somn odihnitor se recomandă ca seara, înainte de culcare, să te implicit în activități, care îți pot liniști organismul. Gabriela Mihalache, terapeut ThetaHealing, a fost invitata doctorului Mihail Pautov și a antrenoarei Carmen Brumă, în a noua ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cum influențează exercițiile de stretching sistemul nervos.
Gabriela Mihalache și Carmen Brumă au prezentat activități și exerciții cu ajutorul cărora poți atinge o stare de calm înainte de a merge la culcare, au explicat ce efecte pot avea acestea asupra corpului și au menționat ce să eviți să faci. Mihail Pautov a precizat de ce nu este recomandat sportul seara.
Cum influențează exercițiile de stretching sistemul nervos
Specialiștii recomandă să eviți activitatea fizică seara. Antrenamentele după ora 2 te pot face să stai treaz, să adormi foarte târziu și să nu ai un somn calitativ. Atunci când faci sport, corpul produce adrenalină. Adrenalina se curăță greu din sânge. Dacă execuți exerciții intense seara, adrenalina rămâne în organism și nu poți să dormi.
Pentru a te liniști, primul lucru pe care îl poți face seara este să citești o carte care îți place și care te liniștește. Nu se indică să citești știri sau să derulezi ecranul telefonului.
Primul exercițiu pe care îl poți face pentru relaxare, se poate executa în pat. Se stă pe genunchi și pe palme și se arcuiește spatele. Inspiri. Lași gâtul moale și capul să cadă. Inspiri din nou. Acest exercițiu se repetă de 4 ori.
,,Există exerciții de yoga și de relaxare, care te ajută să relaxezi sistemul nervos parasimpatic.” – Carmen Brumă, antrenoare
,,Respirația este instrumentul nostru de a ne relaxa prin aceste cicluri de inspirație și de expirație profunde. Noi în timpul zilei avem tendința să respirăm rapid, fără să ducem respirația prin tot corpul. Respirația relaxează tot corpul.” – Gabriela Mihalache, terapeut ThetaHealing
Dacă te întrebi cum influențează exercițiile de stretching sistemul nervos, amintește-ți că este important să te hidratezi constant cu înghițituri mici pe tot parcursul zilei, inclusiv seara. Evită să bei brusc cantități mari de apă.
,,Dimineața, când ne trezim putem să bem un pahar cu apă. Seara, într-adevăr, este bine să bem guri mici.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Pentru următorul exercițiu, lași mușchiul fesierul pe călcâie și întinzi foarte mult brațele. Inspiri profund și când expiri, încerci să înaintezi câțiva milimetri cu brațele. Această poziție te ajută să relaxezi: trenul superior, spatele, brațele și ceafa. Astfel, somnul vine în mod natural. Din poziția în care ai rămas, duci un braț pe sub celălalt și repeți tehnica de respirație. Apoi repeți această mișcare și cu celălalt braț.
Când vrei să știi cum influențează exercițiile de stretching sistemul nervos, gândește-te că-ți poți păcăli corpul cu o altă tehnică. Te poți întinde într-o poziție confortabilă și îți poți spune: Mi-e tare somn. Poți să începi să caști chiar dacă nu simți nevoia. Astfel, poți simula oboseala.
Cum poți scăpa de gândurile neplăcute și persistente
-Ce alte activități poți face pentru relaxare seara?
-Poți colora pentru a te relaxa. Adulții uită să mai fie copii. Poți lua: o carte de colorat, corioci sau creioane colorate și îți poți aloca timp să colorezi. În momentul în care colorezi, mintea devine creator și uită de griji. Acestea rămân acolo, dar le reiei dimineața, după ce ai avut un somn odihnitor.
-Ce poți face cu acele gânduri care persistă seara, înainte să adormi?
-Oamenii nu dorm bine pentru că au foarte multe gânduri. Cumva au nevoie să elibereze acele gânduri. Scrisul în sine este o terapie, dacă folosești foaia și pixul ca pentru un jurnal al copilăriei. Însă, nu se aplică în cazul scrisului la laptop.
Dacă te întrebi cum influențează exercițiile de stretching sistemul nervos, poți încerca tehnica de respirație 4-7-8 pentru a te relaxa și a elimina toate gândurile neplăcute. Provine din yoga, te ajută să aduci mai mult oxigen în plămâni și să relaxezi sistemul nervos parasimpatic. Te întinzi pe spate, în pat și pui o mână pe piept și o mână sub buric. Din poziția aceasta, inspiri timp de 4 secunde, ții aerul timp de 7 secunde și îl elimini cu putere, timp de 8 secunde.
De asemenea, poți folosi tehnica de 4 respirații. Numeri până la 4, ții respirația timp de 4 secunde și te oprești. Inspiri de 4 ori și expiri de 4 ori.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.