De ce este important să dormi 8 ore pe noapte. Cum îți afectează lipsa somnului organismul

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 21 octombrie 2023, 12:59

Somnul ajută organismul să se recupereze și menține starea generală de sănătate. Doctorul Mihail Pautov a vorbit despre aspectele privitoare la odihnă în a noua ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află de ce este important să dormi 8 ore pe noapte.

Reclamă

Mihail Pautov a explicat ce se întâmplă pe parcursul zilei când organismul rămâne în stare de veghe, ce efecte are lipsa somnului asupra corpului, cât se recomandă să dormi zilnic și ce importanță au orele de odihnă. Pentru toate explicațiile sale s-a folosit de o simulare și un grafic.

De ce este important să dormi 8 ore pe noapte

În cadrul unei simulări, doctorul Mihail Pautov a prezentat ce se întâmplă în creierul uman pe parcursul zilei. În această perioadă are loc un proces metabolic. Pe un biomap, se pot vedea neuronii în care se întâmplă procesele metabolice ce apar la fiecare gând sau mișcare. Iar când apar situații stresante, precum un termen limită la serviciu, începi să gândești mult mai mult.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ziua, creierul se umple cu acest reziduu, care poartă denumirea de deșeu metabolic. Toate procesele metabolice din creier formează acest reziduu, care nu se poate curăța în timpul zilei.

Creierul consumă 20% din energia corpului. În stare de veghe, nu reușește să elimine deșeul metabolic și-l păstrează. Seara, capul este plin cu acesta. În momentul în care stai treaz, celulele cu acest lichid sunt închise și reziduul rămâne în interiorul acestora. Noaptea, când adormi, celulele se deschid și se se micșorează.

Reclamă

Lichidul menționat se numește lichid limfatic, care începe să curgă și să se curețe din creier. Când dorm, oamenii visează și intră în diverse faze de somn. Când intri în faza de somn profund, lichidul începe să se curețe și mai mult.

,,Primul secret al oamenilor de succes este somnul, mai exact 8 ore pe noapte. Atunci când știi că trebuie să faci un lucru și-l faci, ai un beneficiu. Dar dacă înțelegi mecanismul și procesul din spate, beneficiul pe care îl obții din lucrul pe care îl faci este mult mai mare.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient

Dacă te întrebi de ce este important să dormi 8 ore pe noapte, gândește-te că după 4 sau 5 ore de somn, în loc de 8 ore de somn, te trezești cu creierul pe jumătate plin cu deșeu metabolic. Cu acest deșeu metabolic, își începe ziua fiecare persoană care doarme 4-5 ore pe noapte. Acest lucru perturbă toate funcțiile realizate de creier.

Reclamă

Dacă creierul nu se odihnește suficient și ajunge în această stare, pot apărea afecțiuni precum: inflamația, anxietatea sau depresia. De asemenea, imunitatea poate scădea din cauza lipsei de odihnă.

Este important să-ți lași creierul să se odihnească pentru ca acel lichid limfatic să dreneze creierul. În acest caz, apar diferite variații genetice. În funcție de felul în care se simte fiecare persoană, durata de somn poate fi cuprinsă între 7-9 ore de somn.

După ce dormi 8 ore te trezești cu creierul curățat. Cel mai indicat este să faci acest lucru fără ceas până când se curăță complet de toxine. Atunci, în mod natural, te trezești singur, fără alarmă și ai creierul pregătit pentru ziua care urmează.

,,Mă asigur că am dormit 8 ore și după aceea pornesc la drum cu capul limpede.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Doctorul Mihail Pautov, alături de un invitat, în platoul emisiunii MediCOOL
Ce dereglări hormonale cauzează alcoolul. Cum acționează în organism
Ce dereglări hormonale cauzează alcoolul. Cum acționează în organism
articol cu video
Bogdan Pană, medic neurolog, alături de Mihail Pautov, medic chirurg, în platoul emisiunii MediCOOL
Efectul alcoolului asupra creierului. Care sunt recomandările neurologilor
Efectul alcoolului asupra creierului. Care sunt recomandările neurologilor
articol cu video
Alexandru Buzdea, medic veterinar, și Călin, posesorul câinelui Cofee, alături de doctorul Mihail Pautov, în platoul emisiunii MediCOOL
Cum îți prelungesc animalele de companie durata de viață. Ce schimbări benefice pot aduce
Cum îți prelungesc animalele de companie durata de viață. Ce schimbări benefice pot aduce
Reclamă
PARTENERI
icon