Antena

Consumul de unt în cantități mari poate crește riscul de moarte prematură cu 17%. Un studiu a descoperit că înlocuirea sa cu uleiuri vegetale poate avea efecte de protecție

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 7 martie 2025, 12:38

Consumul de unt în cantități mari poate crește riscul de moarte prematură cu 17%. Oamenii de știință au observat în cadrul unui nou studiu că înlocuirea acestui aliment cu uleiuri vegetale poate avea efecte de protecție asupra organismului.

Reclamă

Cercetătorii au analizat datele a 221.054 de adulți. Aceștia au fost selectatți din 3 cohorte mari ale unor studii: Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II și Health Professionals Follow-up Study. Aceste informații au fost adunate pe parcursul a 33 de ani. Participanții au fost selectați din Statele Unite ale Americii.

Consumul de unt în cantități mari poate crește riscul de moarte prematură cu 17%

Studiul a pornit de la premisa că relația dintre aportul de unt și ulei pe bază de plante și mortalitate a rămas multă vreme neclară. Chiar dacă au existat studii anterioare, acestea au oferit rezultate contradictorii. Din acest motiv, oamenii de știință au sugerat că evaluările dietetice pe termen lung sunt necesare pentru a observa asocieri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lucrarea științifică a inclus atât femei, cât și bărbați. Aceștia nu sufereau de: cancer, boli cardiovasculare, diabet sau boli neurodegenerative la momentul inițial. Pe durata sa au fost documentate 50.932 decese. Dintre acestea, 12.241 au apărut din cauza cancerului și 11.240 din cauza bolilor cardiovasculare.

Persoanele implicate și-au raportat obiceiurile alimentare o dată la patru ani, potrivit New York Post. Astfel, oamenii de știință le-au monitorizat schimbările treptat. În același timp, au putut să le calculeze mediile de aport pe termen lung.

Reclamă

Cercetătorii și-au ajustat constatările pentru a lua în considerare variabile precum: vârsta, indicele de masă corporală (IMC), frecvența fumatului, aportul total de calorii și alte modele alimentare. Pentru aceasta, au folosit Alternative Healthy Eating Index.

Uleiurile vegetale pot avea efecte de protecție asupra organismului

Calcularea aportului de unt a inclus orice cantitate folosită la gătit și coacere. În plus, s-a luat considerare orice adaos de unt la prepararea alimentelor. Consumul de ulei de origine vegetală a fost estimat în funcție de tipul de ulei adăugat la preparare. Metodele de preparare incluse au fost: prăjire, coacere, sotare sau amestecul în sosuri de salată.

În urma analizei rezultatelor, cel mai mare aport de unt se poate asocia cu un risc cu 15% mai ridicat de mortalitate totală spre deosebire de cel mai redus aport, conform CNN Health. În schimb, cel mai mare aport de uleiuri totale pe bază de plante se poate asocia cu o mortalitate totală cu 16% mai mică în comparație cu cel mai mic aport.

Reclamă

Studiul a fost publicat în JAMA Internal Medicine. Participanții cu un aport total mai mare de unt au avut un IMC și un aport de energie mai ridicat. În același timp, au prezentat o predispoziție mai mare să fumeze. Însă, au avut șanse mai reduse să fie activi fizic și să consume multivitamine.

Participanții cu un aport total mai mare de ulei pe bază de plante au avut un aport total mai mare de energie și un consum mai mare de alcool. Totodată, au avut mai multe șanse să fie activi fizic.

De asemenea, printre cele mai populare și folosite uleiuri de gătit se regăsesc: uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui, uleiul de in, uleiul de rapiță, uleiul de susan, uleiul de palmier și uleiul de cocos. Totuși, este important de reținut că unele au efecte mai benefice, în timp ce altele pot fi mai dăunătoare.

Te-ar mai putea interesa și
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
articol cu video
Cum poți preveni pietrele la rinichi. Ce poți face în funcție de tipul acestora
Cum poți preveni pietrele la rinichi. Ce poți face în funcție de tipul acestora
Cum poți preveni pietrele la rinichi. Ce poți face în funcție de tipul acestora
Reclamă
PARTENERI
icon