Consumul zilnic de portocale poate reduce riscul de depresie. În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință sugerează că sănătatea creierului și cea intestinală se pot influența reciproc. Aceasta poate produce modificări ale stării mintale.
Studiul a analizat datele preluate de la 32.500 de femei de vârstă mijlocie, care au participat la Nurses’ Health Study 2. Acesta a avut scopul de a le supraveghea pentru a descoperi mai multe informații despre factorii de risc asociați bolilor cronice. Într-o altă etapă, au evaluat peste 300 de bărbați. De la aceștia au prelevat mostre fecale pentru a descoperi potențiale modificări la nivelul microbiomului intestinal.
Consumul zilnic de portocale poate reduce riscul de depresie
Lucrarea științifică s-a bazat pe completarea periodică a unor chestionare în perioada 2003-2017. Acestea au avut rolul de a evalua dieta și prezența simptomelor de depresie în cazul participanților, conform Women’s Health.
Cercetarea a descoperit că simplul consum al unei porții de fructe citrice poate reduce cu 20% riscul de depresie. Această caracteristică poate fi unică deoarece oamenii de știință nu pot stabili aceeași asociere cu legume sau fructe.
La realizarea studiului s-au folosit rezultatele secvențierii ADN prelevate din probe de scaun, potrivit Medical News Today. Acestea au fost colectate anterior de către participanți. Cu ajutorul lor, oamenii de știință au identificat o corelație între consumul de citrice și o abundență de 15 specii în microbiomul intestinal, inclusiv o bacterie numită Faecalibacterium prausnitzii.
O anumită bacterie poate influența semnificativ starea de spirit
Cercetătorii au observat că bacteria Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii) a fost prezentă în cantități mai mari la persoanele care nu erau deprimate. În mod normal, aceasta se găsește în microbiomul intestinal al persoanelor care mănâncă fructe citrice. În același timp, s-a descoperit o cantitate mai redusă de F. prausnitzii în microbiomul participanților, care sufereau de depresie.
„Am descoperit că un consum al unei portocale medii pe zi poate reduce riscul de a dezvolta depresie cu aproximativ 20%. Iar efectul pare a fi specific citricelor. Când ne uităm la consumul total de fructe sau legume al oamenilor sau la alte fructe individuale, cum ar fi merele sau bananele, nu vedem nicio relație între aport și riscul de depresie.” a explicat Raaj Mehta, autor principal al studiului, medic la Massachusetts General Hospital și instructor în medicină la Harvard Medical School.
F. prausnitzii poate ameliora depresia deoarece poate influența nivelurile neurotransmițătorilor numiți serotonină și dopamină. Aceasta poate acționa printr-o cale metabolică denumită calea S-adenoziL-metionina ciclul I, care ocupă un rol important în producerea de neurotransmițători.
„Acești neurotransmițători reglează modul în care alimentele trec prin tractul digestiv, dar pot călători și către creier, unde îmbunătățesc starea de spirit.” a mai adăugat R. Mehta.
Studiul a fost publicat în Microbiome. Concluziile sale sugerează că datele obținute evidențiază rolul alimentației în prevenirea depresiei. În același timp, poate asigura o potențială explicație pentru modul în care microbiomul intestinal modulează influența citricelor asupra sănătății mintale.
De asemenea, un alt studiu susține că legumele și fructele pot reduce riscul de depresie. Acesta a analizat datele a 3.483 de participanți pentru a le evalua alimentația și starea mintală.