Topul uleiurilor pentru gătit. De la cel mai bun, la cel mai dăunător pentru organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 6 februarie 2024, 07:59

Fiecare tip de ulei de gătit poate avea un impact diferit asupra sănătății generale. În funcție de aportul de nutrienți prezenți în conținut, aceștia pot fi benefici pentru organism sau pot provoca dezechilibre. Citește despre topul uleiurilor pentru gătit.

Reclamă

Corpul uman are nevoie de o sursă de grăsimi pentru a absorbi anumite substanțe nutritive solubile în aceasta, precum: vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K. Uleiurile de gătit reprezintă surse importante în formă lichidă.

Topul uleiurilor pentru gătit

În general, se recomandă să înlocuiești uleiurile pentru gătit, care conțin grăsimi saturate cu cele care conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate, potrivit Everyday Health. Astfel, poți diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În același timp, alegerea unor uleiuri de gătit benefice pentru sănătate poate fi dificilă deoarece nu există un set clar de criterii bine stabilite.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline are în compoziție o varietate de compuși fenolici, un grup de substanțe fitochimice care includ multe proprietăți antiinflamatoare și de dilatare a vaselor de sânge. În plus, oleocantalul poate reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Reclamă

Ulei de floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui este bogat în grăsimi nesaturate și are un conținut redus de grăsimi saturate, fiind în topul uleiurilor pentru gătit. Consumul uleiului de floarea soarelui ar putea scădea nivelul colesterolului LDL, mai exact al colesterolului rău și al trigliceridelor.

Ulei de in

Uleiul de in reprezintă o sursă importantă de acid alfa-linolenic, un tip de acid gras omega 3. Acesta poate diminua inflamația în organism și poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Mai mult, uleiul de in poate ameliora simptomele de artrită.

Ulei de rapiță

Uleiul de rapiță conține concentrații ridicate de grăsimi mononesaturate și polinesaturate și puține grăsimi saturate. Însă, concentrațiile de grăsimi trans nu diferă de alte tipuri de uleiuri pentru gătit și sunt prezente în cantități foarte mici de substanțe toxice.

Reclamă

Ulei de susan

Uleiul de susan asigură o sursă bună de grăsimi polinesaturate, fiind în topul uleiurilor pentru gătit. Oferă proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Pot scădea riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace, precum ateroscleroza, o afecțiune care se manifestă prin acumularea grăsimilor sau a altor substanțe în pereții arterelor. Aceasta le îngustează și crește tensiunea arterială.

Uleiul de susan este derivat din semințe de susan prăjite sau crude, conform Health. Acestea reprezintă semințe de dimensiuni foarte reduse, cu un conținut bogat în: vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și proteine ​​​​vegetale.

Ulei de palmier

Uleiul de palmier conține grăsimi nesaturate și saturate. Din cauza grăsimilor saturate, este indicat ca persoanele care suferă de diabet să-l consume cu mare atenție deoarece poate avea efecte adverse. Acesta asigură concentrații mai scăzute de grăsimi saturate decât untul și nu are în compoziție grăsimi trans.

Ulei de cocos

Topul uleiurilor pentru gătit include uleiul de cocos. Acesta are un conținut crescut de acizi grași cu lanț mediu, pe care organismul îi transformă mai greu în grăsime. Poate crește în mod semnificativ nivelul de colesterol HDL, mai exact de colesterol bun. Totodată, poate ridica nivelurile de colesterol LDL, denumit și colesterol rău.

De asemenea, apa de cocos poate fi utilă pentru a-ți hidrata organismul. Aceasta asigură mai puțin zahăr decât băuturile pentru sportivi și mulți electroliți.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Reclamă
PARTENERI
icon