Cum poți scăpa de dependența de cafea. Metode eficiente pentru a reduce consumul

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 21 februarie 2024, 06:34

Băuturile cu cofeină îți pot oferi energie dimineața, când te trezești. Însă, consumul excesiv poate determina probleme de sănătate. Din acest motiv, este important să le bei în cantități moderate. Află cum poți scăpa de dependența de cafea.

Reclamă

Cofeina este recunoscută pentru tendința sa de a da dependență. În plus, face parte din categoria stimulentelor, care pot favoriza dezvoltarea afecțiunilor cardiace. Totodată, consumul excesiv pe parcursul zilei poate determina: privare de somn, anxietate, iritabilitate și urinare frecventă.

Cum poți scăpa de dependența de cafea

Cafeaua poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, însă un consum crescut poate fi dăunător pentru organism. Pe lângă aceasta, sunt persoane cu un corp mai sensibil, care pot experimenta unele modificări, precum palpitațiile, chiar dacă beau cantități reduse.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a preveni dezvoltarea problemelor de sănătate, se recomandă să limitezi aportul de cafea, mai ales dacă începi să observi simptome neplăcute. Există mai multe metode eficiente, care te pot ajuta să reduci treptat consumul.

Combină cafeaua obișnuită cu cafeaua decofeinizată

Poți diminua treptat consumul de cofeină, dacă o combini cu cafea decofeinizată. În fiecare săptămână, poți reduce proporția cafelei obișnuite și poți crește cantitatea de cafea decofeinizată. Astfel, poți ajunge să consumi mai puțină cofeină.

Reclamă

Limitează consumul de alcool

Dacă te întrebi cum poți scăpa de dependența de cafea, ia în calcul limitarea consumului de alcool. Alcoolul afectează sistemul nervos și deshidratează organismul, ceea ce te poate face să te trezești mai greu dimineața, conform Foodsmart.

De asemenea, este frecvent necesară o ceașcă de cafea cu mai multă cofeină pentru a contracara efectele alcoolului. Pentru a-ți menține niveluri optime de energie, evită să bei alcool în timp ce încerci să limitezi consumul de cofeină.

Evită să consumi amidon rafinat și zaharuri adăugate

Dacă vrei să diminuezi consumul de cafea, este indicat să reduci consumul de amidon rafinat și zaharuri adăugate. Creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, urmată de scăderea sa bruscă, cauzată de alimente care le conțin, amplifică scăderea energiei, provocată de reducerea aportului de cofeină.

Reclamă

Nu consuma cafea după-amiază

Dacă vrei să știi cum poți scăpa de dependența de cafea, ia în calcul să te ferești să o bei după-amiază. Cu cât încetezi să bei cofeină mai devreme, cu atât îți este mai ușor să adormi noaptea. Dacă adormi mai devreme și te odihnești suficient de multe ore, ai nevoie de mai puțină cofeină dimineața, pentru a te trezi și a avea suficientă energie să începi ziua.

Așteaptă-te la simptome de sevraj

Sunt șanse mari să apară simptome de sevraj dacă reduci consumul de cofeină, chiar dacă faci acest lucru în mod treptat. Din acest motiv, se recomandă să te hidratezi mai frecvent cu apă și alte lichide și să dormi suficiente ore în fiecare noapte, potrivit Business Insider.

Folosește mai puțină cafea și mai multă apă la preparare

Dacă vrei să afli cum poți scăpa de dependența de cafea, gândește-te la modificarea cantităților pentru preparare. O modalitate eficientă de a diminua puțin consumul de cafea în fiecare săptămână este să bei în continuare aceeași cantitate de lichid, dar să pui mai puțină cafea la preparare. Practic, bei la fel de mult lichid, dar cu o cantitate mai redusă de cofeină.

Amestecă jumătate din cantitatea de cafea cu apă de cocos

Poți diminua cantitatea de cafea pe care o bei în mod obișnuit, cu apă de cocos. Poți pune jumătate de ceașcă cu cafea, iar cealaltă jumătate poate fi înlocuită cu apă de cocos. În urma preparării, obții o băutură bogată în electroliți.

Mai mult, poți apela la diferiți înlocuitori de cafea, care se pot obține dintr-o varietate de plante. Poți încerca: cafea de cicoare, cafea de păpădie, cafea cu ciuperci, cafea din orz, cafea de ashwagandha, ceai negru sau suc din iarbă de grâu.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului din frunze de piersică. Efectele asupra sănătății organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului din frunze de piersică. Efectele asupra sănătății organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului din frunze de piersică. Efectele asupra sănătății organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism
5 suplimente care afectează rinichii
5 suplimente care afectează rinichii
5 suplimente care afectează rinichii
Reclamă
PARTENERI
icon