Dieta influențează în mod semnificativ tensiunea arterială. Anumite alimente pot favoriza riscul de a dezvolta diferite simptome și afecțiuni cronice. În același timp, reducerea aportului acestora poate avea efecte benefice. Citește despre alimente care cresc tensiunea arterială.
Menținerea unei diete echilibrate poate preveni sau ameliora hipertensiunea arterială. Din acest motiv, se recomandă să excluzi obiceiurile alimentare dăunătoare inclusiv consumul excesiv de: carne roșie, alcool și grăsimi saturate.
Alimente care cresc tensiunea arterială
O dietă echilibrată poate include: alimente pe bază de plante, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Alături de alte măsuri privitoare la stilul de viață, aceste alimente pot ajuta la gestionarea tensiunii arteriale.
Hipertensiunea arterială este o afecțiune cronică serioasă, care poate crește șansele de a dezvolta: afecțiuni cardiace, accident vascular cerebral și ale probleme de sănătate.
Carne roșie
Carnea roșie se regăsește printre aceste alimente care cresc tensiunea arterială. Procesul de metabolizare a cărnii roșii în organism poate elibera compuși care pot ridica nivelurile tensiunii arteriale. În această categorie, se numără: carnea de porc, carnea de vită, carnea de miel, carnea de capră și carnea de vițel.
Băuturi îndulcite
Dacă bei ocazional băuturi îndulcite, sunt slabe șansele să te confrunți cu efecte adverse. Consumul frecvent de băuturi îndulcite cu zahăr poate crește tensiunea arterială. Multe dintre acestea au în compoziție cofeină, care poate crește tensiunea arterială și mai mult la persoanele, care suferă deja de hipertensiune arterială severă. Printre acestea se regăsesc: băuturi energizante, băuturi carbogazoase și sucuri de fructe.
Alimente sărate
Consumul ridicat de sodiu poate ridica nivelurile tensiunii arteriale, conform Medical News Today. Alimentele foarte procesate și mâncarea tip fast food conțin de obicei cantități foarte mari de sodiu. Printre acestea se regăsesc: pizza, burgeri sau supă la conservă.
Alimente cu zaharuri adăugate
Alimentele cu zaharuri adăugate sunt alimente care cresc tensiunea arterială. Acestea te pot face să adaugi kilograme în plus. Consumul ridicat de fructoză reprezintă o cauză majoră a hipertensiunii arteriale. Fructoza poate mări absorbția de sare și poate declanșa expresia insulinei. În această categorie intră: untul de arahide, dulciurile procesate și batoanele nutriționale.
Cofeină
Consumul excesiv de băuturi bogate în cofeină, mai exact depășirea a trei cești de cafea pe zi, poate crește nivelul tensiunii arteriale. Pentru a limita consumul de cofeină, poți încerca să bei mai puțină cafea sau poți încerca să o înlocuiești cu cafea decofeinizată.
De asemenea, excesul de cofeină scade capacitatea de învățare și poate provoca o serie de alte simptome negative, precum: palpitații, anxietate, insomnie, nervozitate excesivă, deshidratare și osteoporoză.
Alcool
Consumul excesiv de alcool poate reprezenta un factor de risc independent pentru bolile de inimă. Mai mult, alcoolul are în compoziție o varietate de calorii goale, care îți pot cauza o creștere nedorită în greutate, în timp ce se regăsește printre aceste alimente care cresc tensiunea arterială.
Preparate congelate
Preparatele congelate pot fi ușor gătite indiferent de perioada anului deoarece au un termen de valabilitate lung și pot fi depozitate fără probleme, potrivit WebMD. Acestea au un conținut ridicat de sodiu, de aceea se recomandă să le eviți. Sarea poate crește tensiunea arterială.
Grăsimi saturate
Pentru a-ți scădea tensiunea arterială sau a-ți reduce riscul de hipertensiune arterială, este indicat să-ți limitezi aportul zilnic de grăsimi saturate. Consumul frecvent de dulciuri sau de produse de patiserie poate favoriza depășirea acestui aport.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.