Cazurile extreme de supraviețuire fără hrană, apă sau somn documentate de-a lungul timpului au testat limitele biologice ale oamenilor. Dintre toate aceste trei resurse, apa este cea mai critică pentru supraviețuire. Află din acest articol cât poate trăi un om fără mâncare, apă sau odihnă.
Supraviețuirea oamenilor depinde de apă, mâncare și somn. Deși poți rezista o perioadă fără una dintre aceste resurse, toate trei sunt indispensabile pentru viață.
Factorii de care depinde supraviețuirea
Capacitatea de a supraviețui într-o situație extremă depinde de o combinație complexă de factori fizici, de mediu, dar și psihologici, care includ:
- vârsta și starea de sănătate. Bolile preexistente afectează rezistența organismului în lipsa apei, hranei sau somnului. Vârstnicii au, în general, o sănătate mai șubredă și pot suferi de malnutriție sau deficiențe de vitamine și minerale;
- rezervele de grăsime corporală. Procentul de grăsime corporală asigură o rezervă mai mare de energie atunci când accesul la hrană este limitat;
- condițiile de mediu. În condiții de temperaturi ridicate, corpul pierde mai multă apă prin transpirație, iar deshidratarea se instalează mult mai rapid. În schimb, în condiții de frig extrem, organismul consumă mai mult din rezervele sale de energie pentru a-și menține temperatura internă. De asemenea, supraviețuirea fără apă într-un mediu arid, cu umiditate scăzută, este mult mai dificilă decât într-un mediu umed;
- nivelul de activitate fizică. Orice activitate fizică accelerează ritmul de epuizare a resurselor și scade șansele de supraviețuire;
- rezistența mentală. Capacitatea unei persoane de a face față stresului intens îi influențează rezistența în condiții extreme.
Cât poate trăi un om fără mâncare
Corpul are nevoie de proteine, carbohidrați și grăsimi, precum și de vitamine și minerale pentru a susține procesele vitale ale corpului. Dacă este privat de acești nutrienți din alimentație, începe să folosească propriile țesuturi ca sursă de energie. Totuși, poate face acest lucru doar pentru o perioadă limitată.
Pentru a compensa lipsa de hrană, organismul consumă glicogenul stocat în ficat și mușchi. După aceea, descompune rezervele de grăsime din corp, iar în cele din urmă, proteinele din mușchi, inclusiv din cel cardiac. Glicogenul este o formă de stocare a glucozei în exces din sânge. După câteva săptămâni, lipsa nutrienților esențiali duce la insuficiență de organe și moarte.
Din motive etice, nu s-au realizat experimente care să urmărească exact cât poate trăi un om fără mâncare. Singurele informații cu privire la efectele înfometării provin din perioadele de foamete și de la persoane care au fost în greva foamei.
Teoretic, un bărbat obișnuit, care urmează o alimentație corespunzătoare și care cântărește 70 de kilograme, are suficiente calorii stocate pentru a supraviețui între una și trei luni, potrivit Medical News Today. Practic, persoanele care au încetat voluntar să mai mănânce ca formă de protest au supraviețuit doar 45-61 de zile. Acest lucru sugerează că este puțin probabil să supraviețuiești timp de 3 luni fără hrană.
Cât poate trăi un om fără mâncare depinde de starea sa de sănătate, vârstă, compoziție corporală, dar și de cantitatea de lichide pe care o bea. Consumul de apă din primele etape ale perioadei de înfometare poate prelungi supraviețuirea, susțin experții.
Cât rezistă un om fără apă
Pentru a susține procesele vitale, ai nevoie de un aport continuu de lichide. Aproximativ 60% din corpul uman este alcătuit din apă, iar pierderea chiar și a unui procent mic poate afecta sănătatea.
În lipsa apei, corpul nu mai poate regla temperatura corporală. Aceasta va crește necontrolat și se poate ajunge rapid la hipertermie, o stare periculoasă. Deshidratarea face ca sângele să devină mai vâscos, ceea ce crește riscul de formare a cheagurilor. Inima va depune mai mult efort pentru a pompa sângele, iar în cazuri extreme, se poate ajunge la la insuficiență cardiacă.
Lipsa apei din organism afectează, de asemenea, funcționarea rinichilor și poate duce la insuficiență renală acută. Pe măsură ce corpul pierde apă, fluxul de sânge către creier se reduce, tensiunea arterială scade, iar organele nu vor mai fi alimentate corespunzător cu sânge și oxigen.
Fără apă, un om poate supraviețui între 3 și 7 zile. La fel ca în cazul hranei, perioada variază în funcție de compoziția corporală individuală, starea de sănătate, vârstă, activitate fizică, dar și de condițiile de temperatură și umiditate ale mediului.
La temperaturi ridicate, deshidratarea severă poate ucide într-un timp foarte scurt. În timp ce un adult sănătos ar putea rezista câteva zile, un copil lăsat într-o mașină fierbinte ar putea muri în doar câteva ore din cauza deshidratării.
Cazuri celebre când oamenii au supraviețuit fără apă și mâncare
La vârsta de 74 de ani și cu o constituție fragilă, Mahatma Gandhi a supraviețuit 21 de zile fără mâncare, scrie Scientific American. În acest interval, celebrul militant pentru independența Indiei și pentru nonviolență a băut doar câteva înghițituri de apă.
Conform Guinness World Records, perioada cea mai lungă în care cineva a supraviețuit fără hrană solidă este de 382 de zile. Angus Barbieri, din Marea Britanie, a trăit doar cu ceai, cafea, apă, apă carbogazoasă și vitamine în acest interval, în spitalul Maryfield din Dundee, Angus, între iunie 1965 și iulie 1966. Greutatea sa a scăzut de la 214 kilograme la puțin peste 80 de kilograme.
Aceeași sursă notează și cel mai lung caz înregistrat de supraviețuire fără hrană și apă. Andreas Mihavecz, din Austria, avea 18 ani când a fost închis într-o celulă pe 1 aprilie 1979 și uitat complet de poliție timp de 18 zile fără hrană și apă. Tânărul a fost descoperit aproape mort și cu 24 de kilograme mai slab. El a evitat deshidratarea extremă ingerând apă condensată de pe pereți.
Cât poți trăi fără somn
Cea mai lungă perioadă în care un om a rezistat fără somn a fost de 11 zile și 25 de minute, conform New Scientist. Acest record mondial a fost stabilit în 1963 de americanul Randy Gardner, în vârstă de 17 ani. Tânărul nu a recurs stimulente pentru a rămâne treaz, dar a fost înconjurat de oameni care l-au ajutat să nu adoarmă. După încheierea experimentului, a dormit 14 ore.
De atunci, alte persoane, precum Toimi Soini din Finlanda și Maureen Weston și Tony Wright din Marea Britanie, au susținut că au depășit acest timp. Însă, niciunul nu a fost monitorizat la fel de riguros ca Gardner. Fără o supraveghere strictă, aceste afirmații sunt greu de verificat.
În cadrul experimentelor, șoarecii de laborator privați de somn mor în decurs de o lună. Persoanele care suferă de insomnie familială fatală, o boală ereditară rară care duce la pierderea capacității de a dormi, pot avea aceeași soartă în mai puțin de trei luni.
Dacă te întrebi cât poate trăi un om fără mâncare, reține că efectele pe termen lung ale lipsei de somn pot fi grave. Simptomele includ iritabilitate, dificultăți de gândire, creșterea tensiunii arteriale, dificultăți de vorbire, paranoia, probleme de memorie și halucinații.
Din fericire, corpul te va „forța” să dormi dacă încerci să rămâi treaz pentru perioade lungi de timp. În cele din urmă, vei aluneca în așa-numitele microsomnuri, mai exact în episoade scurte de somn involuntar care durează între o fracțiune de secundă și câteva secunde. Acestea devin tot mai dese, iar în cazuri extreme, corpul va intra direct în somn forțat, printr-un colaps brusc.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.