Înlocuitori pentru băuturile energizante. Cum îți pot susține sănătatea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 februarie 2024, 07:34

Băuturile energizante conțin cantități ridicate de cofeină. Consumul frecvent se asociază cu o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv: afecțiuni cardiace, anxietate, tulburări de somn și ritm cardiac crescut. Pentru a reduce efectele secundare ale acestor băuturi, poți alege să-ți diversifici alimentația. Citește despre înlocuitori pentru băuturile energizante.

Reclamă

Ai la dispoziție o mulțime de băuturi pe care le poți folosi ca surse de energie și care îți pot asigura o serie de beneficii pentru sănătate. Le poți include ușor în dietă deoarece le poți prepara singur acasă, așa cum îți dorești.

Înlocuitori pentru băuturile energizante

Băuturile energizante te pot ajuta să obții un nivel de energie mai ridicat, dar consumul frecvent al acestora prezintă mai multe riscuri pentru sănătate. Acestea pot cauza: dependență de cofeină, tensiune arterială ridicată și afecțiuni neurologice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a evita efectele adverse ale consumului de energizante, poți încerca să le înlocuiești cu alternative mai sănătoase. Acestea sunt mult mai inofensive și asigură o serie de proprietăți medicinale dacă le incluzi în alimentație.

Ceai negru

Ceaiul negru poate oferi o serie de proprietăți medicinale, cum ar fi: diminuarea riscului de accident vascular cerebral, susținerea sănătății inimii și reducerea riscului de a dezvolta cancer. Acesta este bogat în antioxidanți și poate conține mai puțină cofeină decât băuturile energizante sau cafeaua.

Reclamă

Ceai verde

Ceaiul verde poate sprijini sănătatea oaselor, poate scădea nivelul de colesterol LDL, mai exact de colesterol rău în organism și poate crește longevitatea, conform Redbook. Are în compoziție compuși vegetali antioxidanți și poate îmbunătăți funcția cognitivă. Totodată, prezintă concentrații de cofeină.

Cafea

Cafeaua este unul dintre acești înlocuitori pentru băuturile energizante. Aceasta conține concentrații ridicate de antioxidanți, substanțe care se asociază cu un risc scăzut de a dezvolta: declin cognitiv, afecțiuni cronice sau cancer. Poate reduce șansele de apariție a diabetului și poate ajuta la gestionarea unei greutăți optime.

Apă de cocos

Apa de cocos are un conținut, care include: antioxidanți, calciu, magneziu, fosfor, zahăr, electroliți și carbohidrați. Mai mult, te poate ajuta să te hidratezi și poate fi o sursă importantă de energie. Datorită proprietăților antioxidante, poate lupta împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ. De asemenea, apa de cocos poate reduce tensiunea arterială și poate regla nivelurile de zahăr din sânge.

Reclamă

Smoothie-uri verzi

Smoothie-urile pot fi înlocuitori pentru băuturile energizante, mai ales smoothie-urile verzi, care se prepară din alimente, precum: spanac, castravete, măr verde sau semințe. Acestea pot include o varietate de nutrienți esențiali și pot fi o modalitate simplă de a evita consumul de cofeină.

Shake-uri cu proteine

Shake-urile cu proteine pot stimula recuperarea în urma unui antrenament intens. Acestea ajută la refacerea rezervelor de nutrienți în organism și la regenerarea daunelor musculare. În plus, te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus și de grăsimea de pe abdomen, potrivit Healthline.

Kombucha

Kombucha este un ceai probiotic fermentat care combină ceaiul cu o varietate de bacterii și tipuri de drojdie. Acesta conține concentrații de cofeină, dar poate detoxifia organismul și poate echilibra microbiomul intestinal. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Reclamă
PARTENERI
icon