Tulburarea anxioasă generalizată: cum o recunoști și cum poți să o tratezi

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 20 februarie 2023, 06:22 / Actualizat: 20 iunie 2023, 10:51

În vremurile tulburi pe care le trăim, îngrijorările au devenit parte din viața noastră. Totuși, când grijile ne acaparează toate gândurile și devin incontrolabile, când ne așteptăm la ce e mai rău, deși nu avem neapărat motive fondate de îngrijorare, am putea suferi de anxietate generalizată, numită și tulburarea anxioasă generalizată.

Reclamă

Starea de îngrijorare, de frică este firească omului și are o strânsă legătură cu supraviețuirea: ne ajută să anticipăm pericole, să ne creștem vigilența și timpul de reacție, să controlăm o situație nouă cu care ne confruntăm. Așadar, a-ți face griji nu este un lucru rău, ba chiar ne ajută în multe situații. 

În vremurile noastre, avem poate mai multe motive de îngrijorare decât oricând. În fața unor amenințări la adresa sănătății ori siguranței, este firesc să simți neliniște și teamă. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cei mai mulți dintre noi ne facem griji cu privire la situația noastră financiară, însă acest lucru se întâmplă atunci când simțim o amenințate concretă. Știm că o factură neplătită poate avea repercusiuni sau că o cheltuială neprevăzută ne va da bugetul peste cap. Însă, dacă aspectele financiare te preocupă constant și excesiv multe luni la rând când nu ai motive reale de îngrijorare, ar putea fi o problemă.

Ce este tulburarea anxioasă generalizată

Anxietatea generalizată, așa cum o definește Asociaţia Americană împotriva Depresiei şi Anxietăţii, se manifestă printr-o îngrijorare persistentă și excesivă cu privire la mai multe aspecte ale vieții. 

Reclamă

Persoanele afectate de această tulburare anticipează amenințări și au o îngrijorare constantă în legătură cu banii, sănătatea, familia, serviciul sau alte aspecte din viața lor. Uneori, numai gândul că începe o nouă zi le produce anxietate. Teama că s-ar putea întâmpla ceva rău le izolează de lumea exterioară și anxietatea ajunge astfel să le afecteze funcționarea în viața de zi cu zi.

De foarte multe ori, cei care suferă de tulburare anxioasă generalizată se descriu drept persoane „mai îngrijorare din fire”, semn că își conștientizează stările ca fiind mai intense decât ar trebui. Cu toate acestea, nu știu cum să gestioneze îngrijorarea exagerată și au senzația că este peste puterile lor. 

Cum se pune diagnosticul de anxietate generalizată

Ce înseamnă îngrijorare „persistentă” și cum o deosebim de îngrijorările obișnuite și firești? Cele din urmă sunt legate de evenimente concrete și reale, cum ar fi un interviu de angajare, un deadline la serviciu sau un impas financiar. 

Reclamă

O persoană care se confruntă cu anxietate generalizată are gânduri negative recurente în majoritatea zilelor, timp de cel puțin 6 luni legate de lucruri obișnuite, care altfel nu ar trebui să provoace griji excesive, conform specialiștilor Asociaţiei Americane împotriva Depresiei şi Anxietăţii. 

Punctual, tulburarea anxioasă generalizată se manifestă prin:

  • griji excesive legate de lucruri obișnuite sau de evenimente puțin probabil să apară;
  • îngrijorare disproporționată față de problema cu care se confruntă;
  • neliniște și irascibilitate;
  • frică irațională că se va întâmpla ceva rău;
  • dificultatea persoanei în cauză de a controla stările emoționale;
  • dificultatea de a se relaxa;
  • senzația că este copleșită;
  • probleme de concentrare;
  • depresie, în unele cazuri.

Anxietatea generalizată produce o stare de activare care pregătește corpul pentru o confruntare cu o situație periculoasă. În consecință, ea declanșează secreția hormonilor de stres, adrenalina și cortizolul, pulsul crește, iar ritmul respirației devine accelerat. Cum această stare este constantă, ea afectează inevitabil funcționarea organismului și produce simptome fizice: 

  • oboseală și/sau slăbiciune;
  • dureri de stomac;
  • insomnii;
  • tensiune musculară;
  • dureri de cap;
  • tulburări de tranzit intestinal;
  • amețeli;
  • greață;
  • transpirații;
  • senzație de gură uscată. 

Ce cauzează tulburarea anxioasă generalizată

Simptomele acestei tulburări psihice apar de obicei în copilărie sau adolescență, dar pot debuta și la vârste adulte. Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbații, iar cauzele de apariție sunt variate. 

Anxietatea generalizată se declanșează când o persoană nu poate gestiona bine stresul, potrivit specialiștilor universității americane Johns Hopkins Medicine. Alteori, există o predispoziție genetică pentru această tulburare, însă nu toate persoanele care au cazuri de anxietate în familie se vor confrunta, la rândul lor, cu această problemă.

Tulburarea anxioasă generalizată poate apărea și pe fondul administrării unor medicamente, consumului de droguri sau unor boli precum hipertiroidismul (secreție în exces de hormoni tiroidieni) sau orice altă boală cronică ce afectează răspunsul organismului la stres. 

Cum se tratează tulburarea anxioasă generalizată

Nu există niciun tratament care să ne scape complet de griji, însă există câteva metode prin care ne putem gestiona stările anxioase, iar primul pas este să cerem ajutor specializat. Tratamentul acestei afecțiuni este recomandat de specialistul psihiatru, în funcție de severitatea anxietății. Pot fi de ajutor: 

  • medicamentele anxiolitice;
  • psihoterapia;
  • tehnicile de relaxare, precum yoga, mindfulness;
  • schimbări ale stilului de viață care vizează reducerea stresului și renunțarea la consumul de substanțe stimulante – alcool, fumat, droguri.

Psihoterapia și medicația sunt indicate independent sau în combinație. Terapia cognitiv-comportamentală este forma de psihoterapie cel mai frecvent recomandată pentru vindecarea tulburărilor de anxietate, eficiența ei fiind validată de numeroase studii de specialitate. Prin metodele abordate, ea te poate ajuta să identifici gândurile care generează comportamente anxioase, să le controlezi și să te raportezi la viață într-o manieră pozitivă. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Autismul la fete: ce simptome are și de ce este mai greu de diagnosticat
Autismul la fete: ce simptome are și de ce este mai greu de diagnosticat
Autismul la fete: ce simptome are și de ce este mai greu de diagnosticat
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Reclamă
PARTENERI
icon