Antena

Râsul ar putea să îți întărească sistemul imunitar. Ce spun specialiștii despre modul în care emoțiile îți influențează organismul

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 24 iulie 2023, 06:13

Emoțiile pozitive pot aduce mari beneficii pentru sănătate. Mirarea, amuzamentul și curiozitatea pot îmbunătăți funcțiile organismului, în special memoria. Află de ce râsul ar putea să îți întărească sistemul imunitar.

Reclamă

Emoțiile pozitive te motivează să-ți lărgești orizontul de cunoștințe, să explorezi lumea înconjurătoare și să te conectezi cu alți oameni. În același timp, experiențele negative îți pot afecta starea de sănătate.

Râsul ar putea să îți întărească sistemul imunitar

Emoțiile pozitive pot avea efecte benefice asupra organismului: reduc inflamația, au efecte analgezice și cresc nivelurile de dopamină din creier. Curiozitatea și amuzamentul au cea mai mare putere de influență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Atunci când trăiești o experiență la care nu te așteptai, vei simți uimire. Uimirea te încurajează să dobândești abilități intelectuale semnificative.

De asemenea, multe studii susțin că expunerea cronică la stres, anxietate și dispoziții negative poate afecta semnificativ sănătatea fizică. Sentimentele de suferință pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și inflamație, potrivit Medical News Today.

Reclamă

Amuzament

În general, amuzamentul se definește ca emoția fericirii, evocată de umor. Acesta susține socializarea, învățarea și autocalmarea. Este exprimată printr-o anumită expresie facială, separată de fericire și mulțumire.

Are propriul profil fiziologic. Umorul și joaca se reflectă într-o ușoară creștere a tensiunii arteriale și într-o scădere a ritmului cardiac. Reacțiile acestea pot apărea deoarece amuzamentul declanșează un efect de calmare a sistemului nervos.

În același timp, râsul nu înseamnă numai umor. Un om râde de 30 de ori mai des alături de ceilalți, decât atunci când râde singur. Râsul reprezintă un semnal care comunică acordul, afilierea și afecțiunea. Acestea consolidează legăturile sociale. Când oamenii râd ca răspuns la declarațiile lipsite de amuzament ale partenerilor de conversație și ca răspuns la râsul altor persoane, experimentează râsul antifonal. Dorința de a râde cu alte persoane poate implica neuronii oglindă. Această oglindire se întâmplă la fel de des în cazul râsului cum se întâmplă în cazul căscatului.

Reclamă

Când vrei să afli dacă râsul ar putea să îți întărească sistemul imunitar, gândește-te că oamenii sunt mai predispuși să râdă când vorbesc decât atunci când ascultă. Abilitatea de a produce și de a simți amuzament poate ajuta la atenuarea unei emoții negative, fiind un tip de reglare emoțională. Dacă te concentrezi pe ceea ce ar putea fi amuzant într-o situație stresantă, poți să-ți schimbi perspectiva și să te eliberezi de stres.

Râsul este asociat cu ameliorarea durerii, alături de îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a funcționării sistemului imunitar.

Interes

În creierul uman, interesul este legat de sistemul de cercetare și recompensă. Noutatea activează dopamina, o substanță neurochimică dorință-recompensă, care te stimulează să cauți răspunsuri. Când descoperă răspunsuri, experimentezi mulțumire și, deseori, vrei să cauți mai mult pentru a menține emoția, susține Robert Fuller, profesor de studii religioase la Universitatea Bradley. Unii specialiști consideră că interesul ar fi prima emoție pe care o exprimă nou-născuții.

Curiozitatea poate avea două părți, una pozitivă și una negativă. Partea pozitivă este reprezentată de dorința de a anticipa plăcerea și aflarea informațiilor despre necunoscut. Partea negativă se referă la o nevoie de cunoaștere pe care nu o satisfaci.

Când te întrebi dacă râsul ar putea să îți întărească sistemul imunitar, amintește-ți că interesul încurajează dorința de învățare, în special când este urmat de mirare. Oamenii care experimentează mai mult interes, au mai multe șanse să simtă emoții pozitive mai puternice și să privească dintr-o perspectivă mai bună lumea, viitorul și propria persoană. Aceștia simt mai multă mulțumire în viață și niveluri mai scăzute de anxietate și depresie.

În acest caz, este important să diferențiezi depresia de tristețe. Depresia este mai mult decât o dispoziție proastă sau o stare negativă trecătoare.

De asemenea, interesul este legat de empatie. Persoanele mai empatice își doresc să afle mai multe despre ceilalți și vor mai mult să creeze conexiuni cu cei din jur.

Mirarea

Hipocampul, cunoscut drept detectorul de noutăți al creierului, este implicat în procesul mirării. Acesta compară cunoștințele noi cu informația care este deja existentă în memorie. Dacă identifică o informație nouă, eliberează substanța chimică numită dopamină, alături de norepinefrină (noradrenalină). Astfel, îi transmite creierului o senzație de plăcere.

Când vrei să afli dacă râsul ar putea să îți întărească sistemul imunitar, gândește-te că mirarea și șocul se regăsesc pe același spectru. Șocul poate fi acompaniat de teamă. Mirarea crește interesul și îmbunătățește memoria, concentrarea și abilitățile de învățare.

Mirarea poate avea efecte transformatoare și poate convinge oamenii să-și schimbe credințele și comportamentele. Poate amplifica orice emoție anticipată. Specialiștii susțin că se diferențiază de uimire. Mirarea poate fi ușor explicată, în timp ce uimirea rareori are o explicație evidentă, conform National Geographic.

Uimire

Uimirea este definită ca o emoție ce apare atunci când așteptările tale sunt depășite, potrivit cercetătorului Dacher Keltner, co-director al Greater Good Science Center de la Universitatea din California Berkeley. Uimirea transcende înțelegerea și, de obicei, se combină cu plăcerea, deși poate implica frică. O poți simți când ești singur, dar mai des când te afli în grupuri. Este legată de relațiile puternice. Determină oamenii să-și îndrepte atenția în afara lor și să se simtă mai conectați cu lumea înconjurătoare.

De asemenea, uimirea servește unui scop de supraviețuire. Ea leagă indivizii de grup, în funcție de: ideologie, obiective, identitate culturală sau circumstanță.

Cu toate acestea, această fațetă socială poate avea o latură întunecată. Poate împinge oamenii să se alăture grupurilor marginale sau cultelor.

Uimirea este cea mai strâns legată emoție de nivelurile scăzute de citokine proinflamatorii. Citokinele proinflamatorii apar ca răspuns inflamator în boli cronice precum bolile de inimă și depresia. Citokinele proinflamatorii pot fi benefice dacă te rănești, dar atunci când sunt eliberate cronic din cauza emoțiilor negative, pot provoca daune organismului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ceaiuri pentru imunitate. Cum pot sprijini apărarea organismului
Ceaiuri pentru imunitate. Cum pot sprijini apărarea organismului
Ceaiuri pentru imunitate. Cum pot sprijini apărarea organismului
7 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria. Te pot ajuta să reții informațiile mai eficient
7 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria. Te pot ajuta să reții informațiile mai eficient
7 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria. Te pot ajuta să reții informațiile mai eficient
Alimente care pot întări imunitatea toamna. Pot reduce riscul de a te confrunta cu răceli
Alimente care pot întări imunitatea toamna. Pot reduce riscul de a te confrunta cu răceli
Alimente care pot întări imunitatea toamna. Pot reduce riscul de a te confrunta cu răceli
Reclamă
PARTENERI
icon