Odată cu schimbările vremii, apărarea organismului poate începe să se slăbească. Alimentația ocupă un rol important în prevenirea răcelii și gripei, iar unele lichide pot fi eficiente în întărirea sistemului imunitar. Citește despre ceaiuri pentru imunitate.
Unele ceaiuri au un conținut foarte bogat în antioxidanți care pot contribui la protecția celulelor și pot susține apărarea organismului împotriva virusurilor și bacteriilor. Marea majoritate se pot prepara rapid deoarece necesită puține ingrediente.
Ceaiuri pentru imunitate
De obicei, oamenii consumă ceaiuri pentru gustul lor plăcut și hidratare, dar în același timp acestea pot avea efecte benefice asupra imunității. În general, băuturile din plante prezintă un profil nutritiv, care poate ajuta la gestionarea unei diete echilibrate.
Persoanelor care urmează un tratament medical, femeilor gravide și celor care alăptează li se recomandă să ceară sfatul medicului înainte de a consum, în special dacă vor să le includă în alimentație pe termen lung. O parte dintre aceste băuturi prezintă proprietăți medicinale, care îți pot influența starea de sănătate și pot provoca unele interacțiuni cu medicamentele, conform EatingWell.
Ceai Matcha
Ceaiul Matcha este un tip de ceai verde care provine din cultura japoneză. Această băutură are în compoziție antioxidanți, în special catechine, un tip de polifenoli. Catechinele sunt substanțe chimice prezente în ceaiuri, care pot ajuta la ameliorarea inflamației deoarece pot lupta împotriva radicalilor liberi.
Deoarece ceaiul Matcha se prepară din pudră, poți consuma toți nutrienții din întreaga frunză de ceai. Astfel, cantitatea de cofeină prezentă poate deveni semnificativ mai mare decât într-o ceașcă de ceai verde obișnuit. Din acest motiv, ai nevoie doar de o cantitate mică de pudră de Matcha pentru a-i obține beneficiile pentru sănătate. Ceaiul Matcha se regăsește printre aceste ceaiuri pentru imunitate.
Ceai alb
Originar din China și India, ceaiul alb este, de fapt, ceai verde, dar se recoltează din frunzele tinere și mugurii acoperiți cu fire albe, asemănătoare părului. În comparație cu ceaiul verde și ceaiul matcha, ceaiul alb conține în general cu 15% mai puțină cofeină și, în funcție de sortiment, oferă o aromă ușoară.
Deoarece se procesează la un nivel minim, poate reține o bună parte din compușii săi antioxidanti, cum ar fi catechinele. Concentrația mare de antioxidanți prezentă în ceaiul alb poate ocupa un rol major în prevenirea cancerului pentru că poate proteja împotriva deteriorării celulelor cauzate de radicalii liberi.
De asemenea, ceaiul alb poate diminua rezistența la insulină, poate întârzia procesul de îmbătrânire a pielii și poate diminua riscul de a dezvolta osteoporoză.
Ceai de hibiscus
Ceaiul de hibiscus se prepară dintr-un amestec de petale, sepale și frunze de flori de hibiscus uscate și se numără printre aceste ceaiuri pentru imunitate. Profilul său bogat în antioxidanți, în special antociani, oferă plantei culori roșii, albastre și violet. Antocianinele pot proteja celulele, țesuturile și organele împotriva radicalilor liberi pentru că pot întări membranele celulare.
Ceai de ghimbir
Gingerolul este principalul compus activ din ghimbir, care îi oferă aroma picantă și proprietățile medicinale. Gingerolul poate asigura efecte antioxidante și antiinflamatoare și poate trata infecțiile, potrivit EverydayHealth. Ghimbirul conține mai mulți compuși antivirali eficienți în combaterea răcelii. Aceștia pot atenua durerea, febra și crizele de tuse, de aceea ceaiul de ghimbir poate întări sistemul imunitar.
Ceai din fructe goji
Ceaiul din fructe goji este unul dintre aceste ceaiuri pentru imunitate. Fructele goji au proprietăți medicinale, care pot întări imunitatea și pot proteja împotriva afecțiunilor cronice precum: bolile de inimă, cancerul și diabetul.
Vitamina A ocupă un rol major în reglarea sistemului imunitar și protejarea organismului împotriva infecțiilor. Aceasta poate menține sănătatea pielii, orală, stomacului, intestinelor și plămânilor.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.