Congestia nazală, mai cunoscută ca nas înfundat, este unul dintre cele mai comune și mai neplăcute simptome ale răcelilor și gripei. Alergiile respiratorii sunt o altă cauză frecventă a congestiei nazale. Află care sunt cele mai eficiente remedii naturale pentru nasul înfundat.
Congestia nazală se produce atunci când membranele mucoase care căptușesc nasul se inflamează și se umflă, iar producția de mucus crește. Aceste membrane mucoase ajută la încălzirea și umezirea aerului pe care îl inhalăm.
Cauzele cele mai frecvente ale nasului înfundat sunt alergiile și infecțiile virale cum sunt răcelile și gripa. Alte afecțiuni care produc congestie nazală sunt sinuzita, polipii nazali și deviația de sept nazal. Senzația de nas înfundat provoacă disconfort prin simptomele asociate:
- dificultate de a respira pe nas;
- senzație de presiune sau plenitudine în zona feței;
- dureri de cap;
- scurgeri nazale;
- strănut.
„Fie că vorbim despre sezonul răcelilor și gripei sau de sezonul alergiilor, pare că, pe tot parcursul anului, congestia este una dintre cele mai frecvente probleme pentru care oamenii ne consultă”, spune pentru revista Scientific American dr. Andrew Lane, specialist ORL și directorul Johns Hopkins Sinus Center.
Ce medicamente tratează congestia nazală
Inflamația căilor nazale poate fi atenuată cu medicamente decongestionante administrate pe cale orală sau nazală, sub formă de spray-uri și picături. Din prima categorie, cel mai eficient medicament oral este pseudoefedrina, potrivit dr. Andrew Lane. Acest decongestionant produce o constricție a vaselor de sânge de sub membranele mucoase și contracarează astfel senzația de înfundare a nasului. Inflamația produce o dilatare a acestor vase.
Pseudoefedrina are, însă, câteva efecte adverse nedorite. Ea poate crește tensiunea arterială și poate provoca o stare de agitație. O alternativă cu mai puține efecte adverse este fenilefrina, dar Agenţia americană pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor (FDA) a concluzionat că nu este eficientă ca tratament oral al congestiei nazale.
„Fenilefrina funcționează când este administrată nazal sub formă de spray; la fel și un alt decongestionant numit oximetazolină. (Acesta din urmă) este foarte puternic și acționează rapid. Nu ar trebui să folosești aceste spray-uri mai mult de trei zile. Dacă le utilizezi un timp mai lung, există riscul să agravezi situația”, atrage atenția specialistul ORL.
Folosirea îndelungată a acestor decongestionante provoacă dependență, mai spune medicul. Efectele durează tot mai puțin, iar oamenii le folosesc tot mai frecvent, până când simt că nu pot respira fără ele. Această situație este numită rinită medicamentoasă.
Congestia nazală cauzată de alergii se poate trata cu spray-uri nazale cu corticosteroizi cum ar fi fluticazona. Acestea sunt eficiente dacă se administrează pe o perioadă mai lungă. Alte opțiuni sunt pastilele și spray-urile antihistaminice.
Remedii naturale pentru nasul înfundat
Există câteva alternative mai blânde și cu mai puține efecte adverse decât medicamentele și spray-urile decongestionante amintite.
Soluțiile saline
Una dintre ele este clătirea nasului cu o soluție salină. Aceasta hidratează mucoasa nazală și elimină substanțele iritante care provoacă inflamație și congestie, susține dr. Andrew Lane.
Poți folosi o soluție salină din farmacii sau o poți prepara acasă, folosind o linguriță de sare de masă, fără aditivi, la o cană cu apă fiartă sau distilată. Amestecă bine soluția, până când sarea se dizolvă complet. Apa trebuie să fie călduță, și nu fierbinte. Pune soluția salină obținută într-un spray sau într-un irigator special pentru lavaj nazal, pe care îl poți găsi în farmacii.
Compresele calde
O soluție rapidă prin care poți elibera căile respiratorii și scăpa de presiunea și durerea din zona sinusurilor este să aplici o compresă caldă pe față. Căldura atenuează inflamația membranelor mucoase care căptușesc nasul, iar aerul umed inhalat prin compresă hidratează mucoasele.
Înmoaie în apă caldă un prosop mic din bumbac, stoarce excesul de apă și aplică-l pe nas și pe gură. Stai într-o poziție confortabilă și lasă compresa să acționeze timp de 10-15 minute. Dacă este necesar, poți repeta aplicarea compresei calde. Ai grijă ca prosopul să nu fie prea fierbinte, pentru a evita disconfortul sau arsurile pielii.
Inhalațiile sau terapia cu abur
Ihhalațiile cu abur sunt un alt remediu popular pentru nasul înfundat. Căldura și umezeala au efect decongestionant, dar „am văzut și studii care arată că aerul rece ajută la desfundarea nasului. Datele sunt mixte și depinde de circumstanțe”, spune specialistul ORL.
Aburii inhalați în timpul unui duș fierbinte sau în timp ce mănânci un bol cu supă fierbinte pot ajuta la eliberarea nasului înfundat. Un alt mod de a folosi aburul este să pui apă fierbinte într-un vas și să te apleci deasupra ei, acoperindu-ți capul cu un prosop. Respiră profund aburul timp de 5-10 minute.
Menta
Menta este cunoscută pentru efectul său decongestionant, care se datorează mentolului din compoziție. Vaporii de mentă inhalați pot ajuta la desfundarea nasului și la atenuarea simptomelor de congestie nazală. Poți inhala vaporii de mentă prin mai multe metode:
- bea ceai de mentă fierbinte;
- adaugă câteva frunze proaspete sau picături de ulei esențial de mentă într-un bol cu apă fierbinte și inhalează vaporii;
- aplică ulei esențial de mentă diluat pe tâmple și masează ușor.
Uleiul de eucalipt
Un alt remediu natural cu proprietăți decongestionante este uleiul de eucalipt. Iată cum poți utiliza uleiul de eucalipt în caz de congestie nazală:
- Inhalații cu abur. Adaugă câteva picături de ulei esențial de eucalipt într-un vas cu apă fierbinte. Apleacă-te deasupra lui, acoperă-ți capul cu un prosop și inhalează aburul puternic aromat;
- Difuzor de aromaterapie. Folosește un difuzor de aromaterapie pentru a dispersa vaporii de ulei de eucalipt în aerul din încăpere;
- Băi cu eucalipt. Adaugă câteva picături de ulei esențial de eucalipt în cada cu apă caldă. Inhalarea vaporilor în timpul băii ajută la desfundarea nasului.
Ghimbirul
Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, ghimbirul este un bun remediu pentru congestia nazală, inclusiv în cazul celei provocate de alergii. Un studiu a constatat că o doză zilnică de 500 de miligrame de extract de ghimbir a fost la fel de eficientă ca un antihistaminic precum loratadina administrat uzual în rinita alergică.
Poți utiliza ghimbirul sub formă de infuzie, adăugând câteva felii subțiri de rădăcină proaspătă într-o cană cu apă fierbinte. Lasă la infuzat timp de 5-10 minute, apoi strecoară și bea. Acest ceai are un efect încălzitor și decongestionant.
Ardeiul iute
Capsaicina, un compus chimic din ardeiul iute, are proprietăți antiinflamatoare și decongestionante. Consumul de ardei iute poate ajuta subțierea mucusului, facilitând astfel respirația. De asemenea, el stimulează circulația sângelui, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamației și la accelerarea vindecării țesuturilor nazale.
Ardeiul iute conține substanțe cu proprietăți antibacteriene și antivirale. Datorită acestora, poate contribui la combaterea infecțiilor care au cauzat congestia nazală. Poți adăuga ardei iute la mâncăruri sau poți consuma sosuri sau supe condimentate cu ardei iute pentru a beneficia de aceste proprietăți.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.