Ceaiul verde poate ajuta la tratarea acneei. Efectele sale pot susține sănătatea pielii

Publicat: 27 octombrie 2024, 08:35

Ceaiul verde poate ajuta la tratarea acneei. Acesta poate acționa ca un potențial remediu natural pentru simptomele ușoare și poate avea efecte pe termen lung. Băutura poate îmbunătăți sănătatea pielii datorită proprietăților sale medicinale.

Ceaiul verde are în compoziție compuși vegetali numiți catechine. Catechinele se caracterizează prin proprietăți antibiotice, antiinflamatorii și antioxidante. Acestea pot aduce mai multe beneficii sănătății organismului, mai ales atunci când le consumi constant.

Ceaiul verde poate ajuta la tratarea acneei

Un compus al catechinei din ceaiul verde este galatul de epigalocatechină (EGCG). EGCG prezintă efecte medicinale puternice, care ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea simptomelor determinate de acnee, potrivit Medical News Today.

Compușii din ceaiul verde, cunoscuți sub numele de polifenoli, pot susține sănătatea pielii. Aceștia pot contribui la prevenirea producerii de sebum sau ulei în exces de către glandele sebacee.

O cantitate mult prea mare de sebum poate face celulele moarte ale pielii să se lipească și să înfunde porii. Aceasta poate fi un factor declanșator pentru acnee. Reducerea producției de sebum pe piele poate ajuta la prevenirea acestei probleme dermatologice.

Studiile susțin utilizarea extractului topic de ceai verde pentru reducerea producției de ulei la nivelul pielii. Acestea au arătat o diminuarea a nivelului de ulei în 60 de zile de când participanții au aplicat extract de ceai verde pe piele, conform National Library of Medicine.

Totodată, administrarea suplimentelor cu ceai verde, în special EGCG, poate avea efecte asupra acneei la femeile tinere. Suplimentele pot ajuta la reducerea leziunilor inflamatorii din jurul nasului, gurii și bărbiei de aceea ceaiul verde poate ajuta la tratarea acneei.

Utilizarea locală a extractului de ceai verde poate ajuta la tratarea a numeroase afecțiuni ale pielii, inclusiv acneea. Totuși, o parte dintre cercetători sunt de părere că beneficiile utilizării ceaiului verde pe cale orală sau locală mai au nevoie să fie studiate.

De asemenea, ceaiul verde poate avea un rol în diminuarea simptomelor de alergie de la nivelul pielii și a erupțiilor cutanate. În plus, extractele de ceai verde se adaugă la prepararea produselor în scopuri dermatologice.

Există mai multe metode de administrare a ceaiului verde

Dacă vrei să tratezi acneea cu ceai verde, poți aplica topic pe piele produse care îl conțin. Alternativ, poți lua suplimente pe cale orală. Cele mai multe studii au arătat efectele pozitive ale utilizării oricăreia dintre aceste metode.

Totuși, există puține studii care au analizat dacă ceaiul verde poate ajuta la tratarea acneei, mai ales când se administraează sub formă de suplimente. Problema principală este că oamenii de știință nu au reușit să stabilească o doză optimă. Din acest motiv, cantitatea de compuși din băutură se poate să nu fie suficientă pentru a avea beneficii asupra acneei.

De asemenea, consumul de ceai verde poate asigura mai multe beneficii pentru sănătate, potrivit National Center of Complementary and Integrative Health. Printre acestea se pot regăsi: reglarea tensiunii arteriale și a colesterolului, îmbunătățirea conștientizării mentale și tratarea verucilor genitale când este adăugat ca ingredient în medicamente.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI