Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură

Publicat: 14 septembrie 2024, 08:51 / Actualizat: 14 septembrie 2024, 10:08

Ceaiul verde prăjit este un preparat tradițional japonez. Consumul regulat al acestui sortiment poate avea un impact pozitiv în menținerea funcțiilor mintale. Citește despre efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive.

Ceaiul verde prăjit, denumit și houjicha, este un sortiment prăjit peste un cărbune, care oferă lichidului o aromă unică de fum și o culoare maro închis. Băutura poate aduce mai multe beneficii funcțiilor cognitive și stării de bine.

Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive

Ceaiul verde prăjit se caracterizează printr-un profil cu o aromă blândă, prăjită, cu subtonuri de nuci și caramel. Poate fi plăcut pentru persoanele care de obicei optează pentru un gust mai puțin astringent sau ierbos asociat în mod frecvent cu alte ceaiuri verzi.

Consumul de ceai verde obișnuit sau de ceai verde prăjit poate ajuta la moderarea răspunsurilor la stres fiziologic în organismul uman. Compușii aromatici prezenți, care pot oferi efecte de relaxare, pot ocupa un rol semnificativ în aceste rezultate pozitive.

Stimularea aromatică a băuturilor preparate din ceai japonez prezintă potențialul de a induce efecte pozitive, a îmbunătăți performanța sarcinilor mentale și a atenua stările de oboseală, potrivit Medical News Today.

Spre deosebire de apă și ceaiul verde obișnuit, ceaiul verde prăjit este singurul care poate combate stările de oboseală, chiar dacă nu are în compoziție cofeină. Stimularea aromatică poate activa sistemul nervos parasimpatic, ceea ce poate duce la relaxare și la reducerea răspunsurilor la stres. Astfel, poate îmbunătăți performanța de executare a sarcinii și poate atenua senzațiile subiective de oboseală.

În comparație cu ceaiul verde obișnuit, ceaiul verde prăjit conține mai multe pirazină și componente aromatice. Acestea ar putea aduce beneficii sănătății mintale și ar putea asigura efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive.

Includerea ceaiului verde prăjit în dietă

Consumul frecvent de ceaiului verde obișnuit și ceai verde prăjit poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate. Însă, este important să iei în considerare mai multe aspecte înainte de a-l include în rutină. Poți încerca produsele mai multor producători și diferite metode de preparare pentru a stabili ce băutură ți se potrivește.

În general, sortimentele de ceai verde prezintă în compoziție mai puțină cofeină decât cafeaua sau ceaiul negru. Astfel, pot fi o alternativă pentru persoanele care doresc să-și crească concentrarea cu ajutorul unui aport mai mic de cofeină.

La fel ca majoritatea ceaiurilor verzi, ceaiul verde prăjit conține antioxidanți precum catechine și polifenoli, conform Health Shots. Acestea pot proteja celulelor de efectele dăunătoare provocate de radicalii liberi, de aceea pot ajuta la combaterea stresului oxidativ. Stresul oxidativ este un proces, care poate accelera îmbătrânirea organismului și poate crește șansele de a dezvolta afecțiuni cronice.

Pe lângă efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive, este de preferat să iei în considerare și potențialele efecte adverse. Persoanele care urmează tratamente medicamentoase, în special pentru hipertensiune arterială sau care diluează sângele, au nevoie să acorde atenție potențialelor interacțiuni cu ceaiul verde prăjit. În cazul în care ai pietre la rinichi sau ai suferit de această afecțiune, se recomandă să iei în considerare conținutul de oxalat pentru a preveni acumularea acestuia.

De asemenea, ceaiul verde poate contribui la obținerea unui nivel optim de hidratare. Acesta este un alt aspect care poate susține funcțiile cognitive.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
Ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată. Care este impactul ei în organism
Ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată. Care este impactul ei în organism
PARTENERI