Cât te ajută trasul de umeri spre spate și ce efecte are aerul condiționat când ai părul ud. Mituri despre sănătate

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 2 octombrie 2023, 06:16

Postura corporală și efectele aerului condiționat sunt printre cele mai vizate subiecte pentru mituri. Bogdan Goga, fizioterapeut, și Alexandru Lupoi, medic chirurg plastician, au fost invitații doctorului Mihail Pautov în a cincea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cât te ajută trasul de umeri spre spate și ce efecte are aerul condiționat când ai părul ud.

Reclamă

Bogdan Goga a explicat ce influențează postura corporală, cât de adevărat este mitul conform căruia trebuie să tragi de umeri spre spate pentru a sta drept și ce alternative mai sănătoase există la acest sfat. Alex Lupoi a vorbit despre efectele aerului condiționat după ce îți uzi părul.

Cât te ajută trasul de umeri spre spate

Un aspect al frumuseții este postura corporală. În acest caz, există ideea potrivit căreia trebuie să tragi de umeri ca să stai drept. Astăzi apar din ce în ce mai multe studii care susțin că postura nu este aceeași în cazul tuturor oamenilor. De exemplu, într-un buletin de analize există intervale, mai exact o limită inferioară și o superioară, în care te poți încadra. La fel se întâmplă și în cazul posturii. Fiecare om are o postură diferită, însă specialiștii știu câteva idei despre ce ar trebui să însemne să stai drept.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Se poate observa că postura corporală devine din ce în ce mai anteriorizată. Aceasta reprezintă, de fapt, un răspuns al sistemului nervos central, la activitățile tale cele mai frecvente. Este o modalitate prin care creierul te pregătește pentru acțiunile pe care obișnuiești să le faci. Astfel, se adaptează la activitățile tale zilnice.

Dacă te întrebi cât te ajută trasul de umeri spre spate și ce efecte are aerul condiționat când ai părul ud, ia în calcul că în urmă cu zeci, sute de mii de ani, oamenii ieșeau în pădure și observau locul pentru a evita pericolul. În prezent, nu există pericol în exterior și tot ce faci rămâne în fața ta, precum: o carte pe care o citești, un telefon la care te uiți, o tastatură pe care scrii, un televizor sau un monitor. Atunci, în mod normal, postura se anteriorizează.

Reclamă

,,Cea mai des întâlnită soluție, care din punctul meu de vedere nu ne ajută deloc este să tragem de umeri în spate. Dar nu reprezintă un gest fiziologic și dacă tot îl facem, s-ar putea să nu funcționeze. S-ar putea să funcționeze pe moment sau s-ar putea să ne stricăm și mai rău postura. Atunci, ar trebui să lăsăm umerii relaxați și să încercăm să activăm musculatura profundă a coloanei vertebrale, adică să facem o extensie a curburii toracale. Din punctul meu de vedere, este important să nu mai confundăm a sta drept cu a trage de umeri în spate. Să stai drept înseamnă să lași umerii relaxați, să încerci să ridici cutia toracică și să aduci pieptul în față.”

– Bogdan Goga, fizioterapeut

De asemenea, dacă poziția ta zilnică rămâne deja afectată, poate fi mai bine să eviți stai brusc drept sau să-ți forțezi spatele. Se poate ca acest lucru să aibă efecte dăunătoare asupra posturii tale, în loc să o corecteze.

,,Să tragi umerii spre spate nu înseamnă că te ajută să stai drept. Este un mit.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Ce efecte are aerul condiționat când ai părul ud

Un mit foarte frecvent întâlnit este cel conform căruia menținerea părului ud provoacă răceală. Iarna, dacă ieși din casă cu părul ud și mergi în locuri în care sunt foarte mulți oameni și unul dintre aceștia are un virus, ești mult mai susceptibil pentru că ți-a scăzut imunitatea de la frig. Nu răcești dacă ai părul ud. Frigul nu cauzează răceală, dar frigul prelungit îți poate scădea imunitatea și poate ușura îmbolnăvirea.

,,Răceala în sine este cauzată de un virus. Practic, aerul condiționat și curentul sunt reci, de aceea îți scad imunitatea locală. Atunci devii mai susceptibil să contractezi un virus. Faptul că stai la o temperatură potrivită, la 15-20 de grade, cu părul un pic ud până ce se usucă, n-o să te ducă la răceală, în niciun caz la acea faringită.”

– Alexandru Lupoi, medic chirurg plastician

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate. Beneficiile pentru sănătate pe care le pot oferi
Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate. Beneficiile pentru sănătate pe care le pot oferi
Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate. Beneficiile pentru sănătate pe care le pot oferi
Cum păstrezi periuța de dinți curată. Sfaturi pentru o întreținere corectă
Cum păstrezi periuța de dinți curată. Sfaturi pentru o întreținere corectă
Cum păstrezi periuța de dinți curată. Sfaturi pentru o întreținere corectă
Reclamă
PARTENERI
icon