Alcoolul crește tensiunea arterială chiar și în cantități mici – studiu

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 septembrie 2023, 06:11

Dacă obișnuiești să bei un pahar de vin în fiecare seară, medicii cardiologi trag un semnal de alarmă: el este nociv pentru inimă. Alcoolul crește tensiunea arterială indiferent dacă-l consumi în cantitate mică sau mare, potrivit unui nou studiu.

Reclamă

Până de curând, se spunea că un pahar de vin roșu pe zi scade tensiunea arterială datorită efectului vasodilatator al alcoolului. Însă, cercetările recente contrazic această convingere foarte populară. Chiar și băut cu moderație, vinul nu doar că nu protejează inima, dar este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, semnalează o amplă analiză.

Consumul regulat de băuturi alcoolice – chiar și dacă este vorba despre o singură băutură pe zi – poate crește nivelul tensiunii arteriale, susține o metaanaliză publicată în Hypertension, revista organizației American Heart Association. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Hipertensiunea arterială sau tensiunea arterială crescută este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Adesea, ea nu produce simptome. Multe persoane află că o au abia atunci când apar complicațiile sale.

Alcoolul crește tensiunea în orice cantitate

Este bine-cunoscut faptul că alcoolul crește tensiunea dacă e consumat în cantitate mare și pe termen lung. Însă, legătura dintre consumul regulat al unor cantități mici de alcool și tensiunea arterială era neclară. 

Reclamă

În urma analizei publicate recent, cercetătorii au observat o creștere constantă a valorilor tensiunii, indiferent dacă participanții la studiu consumau o cantitate redusă sau crescută de alcool. Prin urmare, nicio cantitate de alcool nu este sigură din perspectiva riscului cardiovascular. 

În cazul persoanelor care nu au probleme cu tensiunea arterială, alcoolul în orice cantitate este un factor de risc pentru hipertensiune. În cazul celor care au deja hipertensiune, el le expune riscului complicații de tipul infarctului sau atacului cerebral.

„Am fost surprinși să vedem că și consumul unei cantități reduse de alcool se corelează cu o creștere a tensiunii arteriale pe termen lung, în comparație cu lipsa consumului – deși într-o măsură mult mai mică decât creșterea observată la cei care consumă mult alcool”, a declarat dr. Marco Vinceti, autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă. Vinceti este profesor de epidemiologie și sănătate publică în Facultatea de Medicină a Universității Modena și Reggio Emilia, din Italia. De asemenea, este profesor în departamentul de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică a Universității Boston, din SUA. 

Reclamă

Dr. Vinceti și echipa sa au analizat informații medicale provenite de la aproape 20.000 de adulți din SUA, Coreea și Japonia. Aceștia aveau vârste cuprinse între 20 de ani și puțin peste 70 de ani. Niciunul nu avea hipertensiune la începutul studiului.

Cât de mult afectează alcoolul tensiunea

Cercetătorii au descoperit că atât tensiunea arterială sistolică (numărul mai mare), cât și tensiunea diastolică (numărul mai mic) au crescut mai mult la persoanele care consumau alcool. Tensiunea sistolică reflectă presiunea în timpul bătăilor inimii. Tensiunea diastolică reflectă presiunea în vasele de sânge între bătăile inimii, când este în repaus.

Tensiunea sistolică

  • La persoanele care consumau, în medie, 12 grame de alcool/zi, tensiunea sistolică a crescut cu 1,25 mmHg în 5 ani. 12 grame de alcool echivalează cu 250 ml de bere sau 125 ml de vin.
  • La persoanele care consumau, în medie, 48 de grame de alcool/zi, tensiunea sistolică a crescut cu 4,9 mmHg.

Tensiunea diastolică

Doar bărbații care au participat la studiu au înregistrat și o creștere a tensiunii diastolice., astfel:

  • Bărbații care consumau, în medie, 12 grame de alcool pe zi au avut o creștere cu 1,14 mmHg a tensiunii diastolice pe parcursul studiului.
  • Bărbații care consumau, în medie, 48 de grame de alcool zilnic au înregistrat o creștere cu 3,1 mmHg.

„Alcoolul nu este, cu siguranță, singurul factor care crește tensiunea arterială, dar observațiile noastre confirmă că el contribuie într-un mod semnificativ. Este recomandat să limitați consumul de alcool. Evitarea lui e chiar mai benefică”, a mai spus dr. Marco Vinceti, autorul principal al studiului.

Nu există o cantitate sigură de consumat

Riscurile și efectele adverse ale alcoolului asupra sănătății au fost evaluate sistematic de-a lungul anilor. Studiul recent publicat confirmă concluzia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care spune că nu există o cantitate sigură de alcool care să nu afecteze sănătatea.

Iată ce ar trebui să știi despre consumul de băuturi alcoolice:

  • Alcoolul este o substanță toxică ce afectează starea mentală, comportamentul și emoțiile. El a fost încadrat în grupa de risc 1 a substanțelor carcinogene de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului cu decenii în urmă. Grupa 1 este cea mai mare grupă de risc. Ea include și azbestul, radiațiile și tutunul.
  • Alcoolul cauzează cel puțin șapte tipuri de cancer – inclusiv cele foarte frevente, cum sunt cancerul de colon și de sân.
  • Riscul de cancer crește proporțional cu cantitatea de alcool consumată. Studiile mai recente arată, însă, că jumătate dintre cazurile atribuite alcoolului în regiunea europeană a OMS sunt cauzate de consumul ușor și moderat, adică mai puțin de 1,5 litri de vin sau mai puțin de 3,5 litri de bere sau mai puțin de 450 de mililitri de băuturi spirtoase pe săptămână.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
articol cu video
Semnele care prevestesc un infarct miocardic acut. Diferențele simptomelor la bărbați și femei
Semnele care prevestesc un infarct miocardic acut. Diferențele simptomelor la bărbați și femei
Semnele care prevestesc un infarct miocardic acut. Diferențele simptomelor la bărbați și femei
Reclamă
PARTENERI
icon