Ce se întâmplă dacă nu iei prânzul. Cum îți afectează organismul

Publicat: 19 noiembrie 2023, 06:44

Toate cele trei mese ale zilei au un rol important în a-ți menține starea de sănătate. Dacă obișnuiești să uiți să mănânci la unele dintre acestea, acest obicei îți poate afecta organismului. Citește ce se întâmplă dacă nu iei prânzul.

Când mănânci doar dimineața și seara, acest program poate avea efecte negative asupra corpului. Multe persoane nu consumă suficiente alimente la prânz, iar unii oameni sar complet peste această masă a zilei, fără a se gândi la consecințele pe termen lung.

Ce se întâmplă dacă nu iei prânzul

Prânzul reprezintă o componentă majoră a unei alimentații echilibrate. Aceasta oferă o treime sau mai mult din aportul zilnic de alimente, fiind masa care asigură cea mai mare parte a energie de care ai nevoie în decursul unei zile de lucru.

Lipsa prânzului îți poate sabota productivitatea de după-amiază și poate cauza un consum excesiv de alimente seara. Poate favoriza apariția stresului mai târziu pe parcursul zilei, conform Eat This, Not That.

Totodată, pentru persoanele care lucrează poate apărea o dificultate în organizarea programului. Rutina lor obișnuită este înlocuită cu mai mult timp petrecut în fața ecranului. În plus, au mai puțină structură în programul zilnic, inclusiv în cel al meselor.

Mai târziu poți consuma alimente în exces

Dacă vrei să știi ce se întâmplă când nu iei prânzul, gândește-te că atunci când nu mănânci suficient pe parcursul zilei, poți avea tendința de a compensa mai târziu. De aceea poți consuma în exces gustări seara. Există un motiv biochimic care determină acest lucru. Când te concentrezi asupra meselor tale pe tot parcursul zilei, prezinți mai puține șanse de a face excese în timpul nopții.

Îți poate afecta nivelurile de zahăr din sânge

Când consumi alimente bogate în zahăr și carbohidrați, pot apărea fluctuații ale nivelurilor de zahăr din sânge. Acestea pot cauza: oboseală, lipsă de concentrare, senzație de foame sau pofte de alimente mai dulci și bogate în carbohidrați. Scăderea glicemiei diminuează autocontrolul, ceea ce face mai dificil să eviți produsele cu un conținut caloric mai crescut.

Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă nu iei prânzul, ia în calcul că pentru a combate acest obicei, se recomandă să ai o sursă de proteine ​​și/sau grăsimi sănătoase la fiecare masă și gustare. Poți include în dietă alimente bogate în proteine, precum: brânză, nuci sau avocado. De asemenea, poți adăuga la prânz: fasole, carne de pui sau carne de pește.

În plus, un aport ridicat de proteine accelerează metabolismul și arderea grăsimilor. Acest aspect înseamnă că te pot ajuta să slăbești deoarece arzi mai multe calorii decât restul persoanelor care nu le consumă în mod constant.

Nivelurile de productivitate pot scădea după-amiază

Când vrei să știi ce se întâmplă dacă nu iei prânzul, află că mâncarea consumată la prânz are un rol important de a te pregăti pentru o după-amiază productivă. Astfel, în a doua parte a zilei, poți experimenta: căscaturi, căderi bruște de energie și pofte alimentare. Aceste senzații se asociază direct cu ceea ce ai consumat la prânz. Ce mănânci pe parcursul zilei îți influențează capacitatea de a te concentra.

Poți avea o stare de spirit negativă

Dacă nu mănânci suficient pe parcursul zilei poate determina reducerea nivelului de energie, ceea ce îți poate afecta starea de spirit. Restricționarea dietei poate favoriza iritabilitatea și o starea de spirit negativă. Poate scădea motivația și poate cauza anxietate și depresie, potrivit Huffpost.

Poți omite nutrienți esențiali

Când omiți să iei prânzul, există șanse mari să ajungi să alegi alimente care nu sunt benefice pentru sănătate, mai târziu, în ultima parte a zilei. După ce afli ce se întâmplă dacă nu iei prânzul, ia în considerare că oamenii cu un program de lucru prelungit, au mai multe șanse să mănânce din mers. În plus, pot ajunge să consume mai puține alimente bogate în nutrienți, precum fructele și legumele.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
PARTENERI