Dacă obișnuiești să iei masa în miezul nopții, poate fi util să afli ce impact ar putea avea acest obicei asupra organismului tău. Este important să consumi alimente sănătoase și să respecți anumite limite pentru a avea un stil de viață sănătos. Află ce se întâmplă când mănânci gustări noaptea.
Se consideră gustări târzii, mâncărurile sau băuturile pe care le consumi după ce iei cina sau cu puțin timp înainte de a adormi. Aceste pofte sunt greu de controlat și pot fi cauzate de diverse motive, inclusiv: obișnuință, plictiseală, înfometare, stres sau nevoie de relaxare înainte de culcare.
Ce se întâmplă când mănânci gustări noaptea
Calitatea, cantitatea și momentul gustărilor de seară îți pot afecta în mod semnificativ sănătatea. De aceea, se recomandă să alegi alimente nutritive, cu un conținut scăzut de grăsimi saturate și zaharuri adăugate. Poți căuta gustări bogate în proteine și fibre pentru a obține senzație de sațietate pe termen lung și a preveni supraalimentarea, potrivit Eating Well.
Poți consuma porții de dimensiuni moderate și poți limita gustările foarte procesate, pline de zahăr. Poți să-ți stăpânești pofta de mâncare, fără a-ți împovăra organismul cu un exces de calorii înainte de a adormi. Poți opta pentru o gustare simplă, formată din: iaurt grecesc, fructe de pădure și nuci; biscuiți din cereale integrale cu hummus; o felie de pâine prăjită integrală cu unt de migdale sau produse lactate cu un conținut redus de grăsimi.
Poate ajuta la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge
Gustările nocturne, formate din alimente bogate în proteine, pot ajuta la menținerea nivelului stabil de glucoză din sânge pe tot parcursul nopții. Pentru a preveni creșterile și scăderile bruște ale nivelului de zahăr din sânge, poți lua gustări care combină proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși. Poți mânca un măr cu unt de nuci sau pâine prăjită cu cereale integrale și avocado.
Îți poate asigura nutrienții necesari
Dacă vrei să știi ce se întâmplă când mănânci gustări noaptea, gândește-te că pot fi o bună oportunitate de a-ți asigura nutrienții esențiali, pe care nu i-ai putut consuma în restul zilei. Poți alege alimente bogate în minerale și vitamine. Consumul de alimente bogate în proteine înainte de culcare poate sprijini odihna și vindecarea mușchilor afectați de efortul fizic.
Poate restabili glicogenul muscular
În unele cazuri, poate fi util să mănânci seara târziu. Dacă vrei să faci exerciții fizice spre sfârșitul zilei, le poți permite mușchilor tăi să se vindece și să capete rezistență în timpul exercițiilor intense, conform Eat This, Not That.
Mai ales pentru persoanele care fac exerciții fizice seara și pentru sportivi, glicogenul se epuizează destul de repede. Gustările nocturne pot ajuta la stimularea sintezei proteinelor musculare. Prin urmare, restabilirea nivelului de glicogen muscular cu alimente nutritive îți poate menține nivelurile de energie pentru următoarea dimineață.
Poate îmbunătăți calitatea somnului
Odată ce vrei să afli ce se întâmplă când mănânci gustări noaptea, gândește-te că o gustare ușoară și echilibrată înainte de culcare poate crește calitatea somunului. Poate preveni trezirile induse de senzația de foame pe timp de noapte. În plus, poți opta pentru gustări care conțin alimente bogate în triptofan, cum ar fi nucile sau semințele. Îți pot ajuta organismul să producă neurotransmițătorii care reglează somnul, serotonina și melatonina. Alimentele bogate în magneziu sau melatonină te pot ajuta să te odihnești mai bine.
Poți acumula kilograme în plus
Dacă mănânci prea multe calorii, acest obicei poate cauza o creștere nedorită în greutate. Dacă iei des gustări târzii în timp ce te uiți la televizor sau faci o altă activitate în care nu ești atent la ceea ce mănânci, poate fi ușor să consumi mai multe alimente decât ai face-o în mod normal.
Poate cauza probleme digestive
Dacă te întrebi ce se întâmplă când mănânci gustări noaptea, amintește-ți că pot cauza probleme digestive. Gustările nocturne ar putea produce disconfort gastrointestinal în timpul somnului, cum ar fi: indigestie, arsuri la stomac și reflux gastric. Este de preferat să eviți alimentele picante și să optezi pentru gustări ușor digerabile, care nu-ți afectează sistemul digestiv. Poți încerca un castron mic cu fulgi de ovăz sau o banană cu unt de migdale.
De asemenea, poate fi util să cunoști principalele tulburări de somn. Printre acestea se numără: insomnie, apnee în somn, narcolepsie sau sindromul picioarelor neliniștite.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.