Ce poți face ca organismul să devină mai puternic în fața bolilor. Cum îți poți întări imunitatea

Publicat: 28 octombrie 2023, 13:00

Pentru a-ți putea întări imunitatea, este important să înțelegi cum funcționează aceasta. Ovidiu Berghi, medic alergologie-imunologie, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în a zecea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce poți face ca organismul să devină mai puternic în fața bolilor.

Ovidiu Berghi a explicat ce înseamnă imunitatea, a discutat despre metodele prin care îți poți întări corpul pentru a face față mai bine bolilor și a precizat care sunt cauzele apariției alergiilor. Mihail Pautov a menționat care sunt diferențele dintre imunitatea înnăscută și imunitatea dobândită.

Care sunt diferențele dintre imunitatea înnăscută și imunitatea dobândită

Imunitatea are rolul de a-ți apăra organismul în fiecare zi. Aceasta se împarte în două tipuri: imunitate înnăscută și imunitate dobândită.

Pielea este un organ asociat imunității înnăscute deoarece aceasta începe ca o barieră între interior și exterior. Aceasta protejează organismul de factorii care îl pot ataca din exterior.

Flora microbiană face parte din imunitatea înnăscută și are un rol foarte important. Flora microbiană reprezintă microbii, care stau la nivelul pielii și intestinelor. Aceștia distrug invadatorii externi. Dacă această barieră este depășită, se declanșează răspunsul inflamator, o altă componentă a imunității înnăscute. Acesta include: interferon, citokine și macrofage.

Cu timpul, organismul dezvoltă imunitate dobândită. Dacă este expus unei bacterii în permanență, se luptă constant cu aceasta. La un moment dat, când imunitatea se antrenează, învață să atace direct și să recunoască o bacterie.

De exemplu, acesta reprezintă motivul pentru care dacă te îmbolnăvești de o formă de gripă sau de un virus, nu te mai infectezi cu aceeași formă de gripă în viitorul apropiat. Organismul învață să se lupte cu acel patogen și, astfel, se dezvoltă imunitatea dobândită.

Ce poți face ca organismul să devină mai puternic în fața bolilor

-Ce poți face pentru a-ți crește imunitatea?
-Imunitatea este o funcție, mai precis o proprietate de a te apăra. Aceasta se referă la organele care produc celule albe și la ceea secretă acestea. Nu există un medicament pentru a crește imunitatea. Aceasta reprezintă o parte a unui întreg. Dacă ai un corp sănătos, ai o imunitatea performantă.

Este important să mănânci sănătos. Oamenii sunt omnivori, de aceea corpul uman are nevoie de: carne, glucide, legume. În același timp, se recomandă să eviți excesele în alimentație.

Fumatul are efecte toxice. Acesta distruge epiteliul aerian, mai exact mucoasa din interior cu rol de barieră de apărare în imunitate. Persoanele care fumează răcesc mai frecvent, cu simptome ce pot fi mai severe. De asemenea, alcoolul are aceleași efecte dăunătoare.

Dacă vrei să știi ce poți face ca organismul să devină mai puternic în fața bolilor, gândește-te că atunci când dormi suficient de multe ore pe noapte menții o imunitate mai bună. Din nefericire, majoritatea oamenilor sunt sedentari. O activitate fizică, regulată și zilnică poate include: antrenamentele la sală, mersul pe jos sau activitățile casnice. Activitatea fizică este benefică pentru corp, inclusiv pentru imunitate.

-Încep să apară de la an la an mai multe persoane alergice?
-Da. Boala alergică este descrisă încă din epoca antică. Până în urmă cu 100-200 de ani, oamenii nu trăiau suficient timp pentru a dezvolta o alergie pentru că mureau din alte cauze, precum infecțiile respiratorii și războiul. Odată cu creșterea speranței de viață și a populației, au încep să se înmulțească alergiile. În prezent, apar la 1 din 3 oameni. De asemenea, una dintre cauzele creșterii numărului de alergii a fost modernizarea lumii. Înainte, când nu existau atât de multe tipuri de detergenți sau săpunuri, oamenii se îmbolnăveau foarte frecvent de infecții, iar organismul se lupta constant cu acestea.

Stilul de viață sănătos

Dacă te întrebi ce poți face ca organismul să devină mai puternic în fața bolilor, ia în considerare că pentru a avea un corp mai puternic, se recomandă să urmezi un stil de viață sănătos, ceea ce include: o alimentație echibrată, o expunere mai redusă la substanțe toxice și evitarea administrării antitermicelor la primele simptome.

Evitarea administrării antitermicelor de la primele simptome

Când suferi de o infecție, este indicat să nu iei de la început un antitermic, când atingi aproximativ 37.5-38 de grade temperatura corporală. Poate fi benefic să lași puțin corpul să lupte și să eviți să tratezi febra imediat.

Includerea copilului în colectivitate

Părinții pot lăsa copilul în colectivitate, ca sistemul lui imunitar să intre în contact cu microbii și să învețe să lupte împotriva acestora.

,,Majoritatea celor din această sală trăim pentru că noi sau părinții noștri am fost vaccinați. Aș sfătui pacienții, când le vorbește cineva despre imunitate, să se uite la persoana respectivă să vadă ce pregătire are în spate. Dacă nu e medic, aș fi foarte reticent în a primi sfaturi de la cineva care nu a studiat medicina.” – Ovidiu Berghi, medic alergologie-imunologie

,,Suntem atenți la alimentația noastră. Dacă apare o febră, n-o tratăm din prima. Încercăm să ducem copiii în colectivități și să ne uităm la MediCOOL pentru că avem surse sigure de informație.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
PARTENERI