Ce înseamnă slăbit sănătos. Câte kilograme ar trebui să slăbești într-o lună

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 octombrie 2023, 06:49

Slăbitul rapid în greutate ne face să ne simțim bine pe termen scurt, dar poate fi riscant pentru sănătate. În plus, el duce de multe ori la efectul yo-yo, o situație în care greutatea pierdută după o dietă se recâștigă rapid. Află ce înseamnă slăbit sănătos și în ce ritm ar trebui să scapi de surplusul de kilograme.

Reclamă

Dacă ai început o dietă sau ai redus aportul de calorii din alimentație și ești nerăbdător să vezi rezultatele cât mai curând posibil, ar fi bine să cunoști și efectele negative ale slăbitului rapid. 

O pierdere mare în greutate care se produce într-un timp scurt îți oferă o recompensă imediată și te motivează să continui cu eforturile. Cu toate acestea, slăbitul rapid nu este cea mai bună abordare atunci când vine vorba despre riscurile pentru sănătate. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce urmări are slăbitul rapid

Cu majoritatea dietelor de slăbit, poți pierde o greutate mai mare de atât, mai ales la începutul lor, dar acest lucru nu înseamnă că este sănătos sau că-ți vei menține greutatea pe termen lung. Slăbitul rapid poate avea multe consecințe negative asupra organismului, cum ar fi:

  • reducerea masei musculare;
  • încetinirea metabolismului;
  • carențe nutriționale;
  • efectul yo-yo, definit printr-un câștig rapid în greutate după terminarea dietei.

Cât durează un slăbit sănătos

Specialiștii nu recomandă metodele rapide de slăbit, cu diete drastice și restricții calorice severe. Persoanele care pierd în greutate treptat și constant, într-un ritm de aproximativ 0,5 până la un kilogram pe săptămână sau 2-4 kilograme pe lună, au mai multe șanse să-și mențină greutatea decât persoanele care pierd rapid în greutate, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), din SUA. 

Reclamă

Cercetările medicale arată că 3.500 de calorii echivalează cu o greutate de aproximativ 500 de grame de grăsime. Pentru a slăbi 500 de grame pe săptămână, ar trebui să arzi cu 500-1.000 de calorii mai puțin în fiecare zi față de necesarul tău caloric. În medie, o femeie are nevoie de 1.600-2.400 de calorii pe zi, iar un bărbat, de 2.000-3.000 de calorii zilnic. Poți atinge acest obiectiv prin reducerea numărului de calorii asimilate din alimentație, dar și prin exerciții fizice. 

Ce înseamnă slăbit sănătos

Cea mai bună soluție pentru a pierde în greutate într-o manieră sănătoasă rămâne controlul aportului de calorii din alimentație, combinat cu o activitate fizică mai intensă, susțin medicii Mayo Clinic. Un slăbit sănătos și pe termen lung implică schimbări permanente ale obiceiurilor alimentare și stilului de viață.

Cum poți face aceste schimbări permanente? Există câteva strategii de succes care te pot ajuta să ajungi la o greutate sănătoasă și să dobândești obiceiuri sănătoase pe termen lung, potrivit Mayo Clinic. Iată care sunt acestea:

Reclamă

Asigură-te că ești pregătit

Un slăbit sănătos, cu rezultate pe termen lung, necesită timp și efort îndelungat. Dacă ți-ai propus să scapi de kilogramele în plus, asigură-te că ești pregătit să faci schimbări permanente în obiceiurile alimentare și în stilul de viață. Pentru a-ți evalua pregătirea, pune-ți următoarele întrebări :

  • Sunt motivat să pierd în greutate?
  • Sunt prea distras de alte lucruri?
  • Folosesc mâncarea pentru a face față stresului?
  • Sunt pregătit să învăț sau să folosesc alte strategii pentru a gestiona stresul?
  • Am nevoie de sprijin – fie de la prieteni, fie de la profesioniști – pentru a gestiona stresul?
  • Sunt dispus să-mi schimb obiceiurile alimentare?
  • Sunt dispus să-mi schimb obiceiurile legate de activitatea fizică?
  • Am timp să investesc în realizarea acestor schimbări?

Atunci când vei fi pregătit, îți va fi mai ușor să-ți stabilești obiective, să nu renunți la ele și să-ți schimbi obiceiurile.

Găsește-ți motivația interioară

Fă o listă cu lucrurile importante pentru tine pentru a te ajuta să rămâi motivat și concentrat pe obiectivul tău. Aceste lucruri pot fi concrete, precum o vacanță în viitorul apropiat sau obiective mai generale, cum ar fi o sănătate mai bună. Apoi, găsește metode prin care să apelezi la motivația ta cea mai puternică în momentele de tentație. De exemplu, ai putea să lipești un bilet cu un mesaj de încurajare pe ușa frigiderului.

Sprijinul unei persoane apropiate poate fi benefic pentru procesul de slăbit sănătos. Alege persoane care să asculte preocupările și trăirile tale și care te susține într-un mod pozitiv, fără să te saboteze. Puteți crea împreună meniuri sănătoase și chiar să încercați împreună un stil de viață mai sănătos. 

Stabilește-ți obiective realiste pentru un slăbit sănătos

Majoritatea dietelor la modă promit rezultate spectaculoase într-un timp scurt, dar slăbitul rapid nu ar trebui să fie obiectivul tău. Pentru rezultate pe termen lung, limitează-te la 5% din greutatea curentă, cel puțin inițial. Dacă, de exemplu, cântărești 82 de kilograme, 4 kilograme în minus este un obiectiv realist. Chiar și o pierdere mai mică în greutate poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice precum cele cardiovasculare și diabetul de tip 2.

Pentru a face mai multă mișcare, stabilește-ți obiective concrete și realizabile, cum ar fi să mergi pe jos în fiecare zi timp de 30 de minute sau să te plimbi cu bicicleta pe o anumită distanță. 

Schimbă-ți perspectiva

Obiceiurile sănătoase ar trebui să devină un mod de viață pentru a-ți menține greutatea pe termen lung, iar primul pas în această direcție este să-ți analizezi rutina zilnică. Identifică obiceiurile alimentare nesănătoase, evaluează nivelul de mișcare practicat în mod uzual și creează o strategie pentru a începe un proces de slăbit sănătos. 

Cel mai probabil, nu vei reuși să respecți întotdeauna planul stabilit, dar nu trebuie să-l abandonezi definitiv, ci doar să încerci din nou a doua zi. Adoptarea unui stil de viață sănătos implică multe schimbări, iar ele nu se vor întâmpla peste noapte, dar rezultatele vor merita efortul.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Deficit caloric. Ce este, cum funcționează dieta, meniu și idei de mese
Deficit caloric. Ce este, cum funcționează dieta, meniu și idei de mese
Deficit caloric. Ce este, cum funcționează dieta, meniu și idei de mese
Calculul deficitului caloric pentru femei și bărbați. Cum afli câte calorii ai voie să consumi pentru a slăbi
Calculul deficitului caloric pentru femei și bărbați. Cum afli câte calorii ai voie să consumi pentru a slăbi
Calculul deficitului caloric pentru femei și bărbați. Cum afli câte calorii ai voie să consumi pentru a slăbi
Cele mai bune legume pentru slăbit. Cum te poate ajuta o dietă sănătoasă să pierzi în greutate
Cele mai bune legume pentru slăbit. Cum te poate ajuta o dietă sănătoasă să pierzi în greutate
Cele mai bune legume pentru slăbit. Cum te poate ajuta o dietă sănătoasă să pierzi în greutate
Reclamă
PARTENERI
icon