Mersul pe jos este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea organismului. Doar 30 de minute de mers în fiecare zi pot ajuta la întărirea oaselor, reduce excesul de grăsime corporală și crește puterea musculară și rezistența. Află care sunt beneficiile mersului pe jos și cum te poți bucura de ele.
De asemenea, activitatea fizică poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni precum boli de inimă, diabet de tip 2, osteoporoză și unele tipuri de cancer. Spre deosebire de alte forme de exercițiu, mersul pe jos este gratuit și nu necesită echipament sau vreun antrenament special.
Beneficiile mersului pe jos
Activitatea fizică nu trebuie să fie viguroasă sau efectuată pe perioade lungi de timp pentru a îmbunătăți sănătatea organismului. Un studiu din 2007 asupra femeilor inactive a constatat că și un nivel scăzut de exerciții fizice, 75 de minute de sport pe săptămână, le-a îmbunătățit semnificativ starea, în comparație cu un grup de femei care nu a făcut deloc exerciții fizice.
Mersul pe jos are un impact redus asupra muşchilor. Necesită un echipament minim, se poate face în orice moment al zilei și poate fi efectuat în propriul ritm. Poți ieși pur şi simplu la plimbare, fără să îți faci griji cu privire la riscurile asociate cu unele forme de exerciții mai viguroase, scrie mayoclinic.com.
Mersul pe jos este, de asemenea, o formă excelentă de activitate fizică pentru persoanele supraponderale. Chiar și cei mai în vârstă sau care nu au făcut mișcare de mult timp pot face plimbări scurte în natură.
- creșterea capacităţii cardiovasculare și pulmonare;
- risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral;
- gestionarea afecțiunilor cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, durerea sau rigiditatea articulațiilor;
- oase mai puternice și echilibru îmbunătățit;
- creșterea forței musculare și a rezistenței;
- scăderea grăsimii corporale.
Integrarea activității fizice în rutina zilnică
Dacă este prea dificil să mergi câte 30 de minute odată, poți face sesiuni regulate de câte 10 minute, de trei ori pe zi. Mai apoi, treptat poți să prelungești perioada. Cu toate acestea, dacă scopul tău e să slăbești, ai nevoie de mai mult de 30 de minute de activitate fizică pe zi. Poți realiza acest lucru începând cu perioade mai mici de activitate de-a lungul zilei. Mărește-le pe măsură ce condiţia fizică se îmbunătățește. De asemenea, un pas foarte important e ca pe tot parcursul exercițiilor să te hidratezi corespunzător.
Activitatea fizică inclusă în rutina zilnică e, de asemenea, una dintre cele mai eficiente modalități de a ajuta la eliminarea kilogramelor în plus. De asemenea, sportul te poate ajuta să-ți păstrezi forma fizică chiar și după ce kilogramele s-au topit.
Câteva sugestii pentru a integra mersul în rutina zilnică:
- alege să cobori scările în loc să iei liftul
- coboară din autobuz cu o staţie înainte de destinaţie şi mergi pe jos;
- mergi pe jos până la supermarket-urile din apropiere în loc să folosești maşina;
- ieşi în parc alături de animalul de companie.
Încearcă să faci din mers o rutină. De exemplu, încearcă să mergi la aceeași oră în fiecare zi. Amintește-ți că folosești aceeași cantitate de energie, indiferent de ora la care decizi să faci acest tip de antrenament.
Mersul pe jos previne boli cardiovasculare, reface nivelul de colesterol, reglează glicemia, scade anxietatea pentru că ajunge mai mult oxigen la creier. Află mai multe despre beneficiile mersului pe jos de la specialiștii Medicool.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.