Ce boli poți să iei prin sărut. Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a săruta pe cineva

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 16 septembrie 2023, 05:59

În timpul unui singur sărut, un cuplu schimbă circa 80 de milioane de bacterii, spun studiile. La ele se adaugă și diferite virusuri foarte contagioase care produc îmbolnăviri uneori. Iată ce boli poți să iei prin sărut.

Reclamă

Sărutul este cea mai comună formă de afecțiune la oameni, întâlnită în peste 90% din culturi. Acest gest atât de intim are și câteva implicații biologice interesante. Cercetătorii au descoperit, de exemplu, că ne transferăm reciproc în jur de 80 de milioane de bacterii în timpul unui sărut de 10 secunde. 

Același studiu, publicat în 2014 în revista Science, a mai arătat că, atunci când cuplurile se sărută des, microbiota lor devine asemănătoare. Microbiota sau microbiomul cuprinde circa 40 de trilioane de microorganisme care trăiesc pe și în corpul nostru. Cele mai multe dintre ele sunt benefice pentru sănătate, dar unele pot să producă boli.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Saliva este un adevărat ecosistem pentru câteva sute de microorganisme care încearcă să păstreze un mediu sănătos în cavitatea bucală. Ea mai conține anticorpi și enzime care au, de asemenea, rol de protecție împotriva agenților patogeni. Cu toate acestea, unii dintre ei reușesc să depășească barierele de apărare și să producă îmbolnăviri. 

Sărutul, prin schimbul de salivă pe care îl implică, poate fi mijlocul de transmitere al unor boli infecțioase. Când unul dintre dintre parteneri are o infecție activă, există riscul să o transmită prin sărut. Dacă sărutul pe buze e aproape inofensiv, riscurile sunt mai mari în cazul celui cu limba sau franțuzesc, pentru că schimbul de salivă este mai mare. Iată ce boli poți să iei prin sărut.

Reclamă

Mononucleoza este numită și „boala sărutului”

Sărutul este principala cale de transmitere a unei infecții virale numite mononucleoză infecțioasă. Tocmai de aceea, ea este cunoscută și ca „boala sărutului”. Mononucleoza este cauzată de virusul Epstein-Barr, pe care îl putem contracta și prin utilizarea veselei și tacâmurilor contaminate de bolnavi. El este contagios, dar nu la fel de mult precum virusurile care provoacă răcelile comune, potrivit medicilor Mayo Clinic

Mononucleoza este mai frecventă la adolescenți și adulți tineri. Simptomele acestei boli infecțioase seamănă cu cele provocate de răceli: 

  • oboseală;
  • durere în gât, uneori diagnosticată greșit ca amigdalită streptococică;
  • febră;
  • ganglioni limfatici umflați în zona gâtului și axilelor;
  • amigdale inflamate;
  • dureri de cap;
  • erupție cutanată;
  • splină mărită.
Reclamă

Odată dobândit virusul, el rămâne în organism în stare latentă pe tot parcursul vieţii. N există un tratament specifici împotriva mononucleozei, fiind recomandate doar medicamente simptomatice.

Ce alte boli poți să iei prin sărut

De la herpes, răceli și până la bacterii care produc carii, lista bolilor care se pot transmite printr-un singur sărut este lungă. „Dacă nu știi cu cine te săruți, te poți expune aceluiași pericol pentru sănătate ca atunci când ai avea mai mulți parteneri sexuali”, spune dr. Connie White, purtătorul de cuvânt al Academiei de Stomatologie Generală (AGD), citată de publicația Infection Control Today. AGD este o asociație profesională a stomatologilor generali din Canada și Statele Unite formată din peste 35.000 de medici dentiști generaliști.

Printr-un singur sărut, cuplurile pot împărtăși peste 500 de tipuri diferite de bacterii și virusuri care cauzează boli, avertizează medicii AGD. „Oamenii pot arăta cât se poate de sănătoși, dar nu ai nicio idee despre bolile pe care le poartă. Pentru a te proteja, cunoaște persoana cu care te săruți”, completează  dr. White.

Herpes

Există două tipuri ale virusului care provoacă herpes: herpes simplex 1 (HSV-1) și 2 (HSV-2). Primul cauzează infecții orale, în timp ce HSV-2 cauzează infecții genitale, dar manifestările infecției sunt similare: vezicule dureroase pline cu lichid care se formează pe piele și pe mucoase. 

Virusul herpes simplex de tip 1 se transmite foarte ușor prin sărut, motiv pentru care este foarte răspândit în populație. Se estimează că nu mai puțin de 3,7 miliarde de oameni cu vârste sub 50 de ani (67%) sunt infectați cu HSV-1, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Veziculele cu lichid pe care le provoacă apar în jurul gurii și pe buze (herpes bucal).

Riscul cel mai mare de transmitere a infecției herpetice este în perioada sa activă, când sunt prezente veziculele în jurul gurii și/sau pe buze. Contactul buzelor cu aceste zone duce la infectare, dar virusul poate fi transmis uneori și în afara perioadelor de erupții

Virusul herpes simplex 2 se localizează la nivel genital și transmiterea lui se face de obicei pe cale sexuală. Cu toate acestea, poate fi prezent și în alte zone ale corpului, inclusiv în cavitatea orală, așa încât transmiterea prin sărut nu este complet exclusă. 

Ce boli poți să iei prin sărut: infecții cu HPV

Sărutul nu este calea uzuală de transmitere a virusului papiloma uman (HPV), dar unele studii au arătat că și această cale de transmitere este posibilă. HPV este un grup de peste 150 de virusuri care pot să provoace diferite boli, de la negi genitali și până la cancer de col uterin, vaginal, penian sau oral.

Contactul sexual direct și sexul oral sunt căile cele mai comune de transmitere a HPV, dar unele tulpini care afectează zona genitală pot fi găsite și în alte părți ale corpului, inclusiv în cavitatea bucală și în jurul buzelor. Prin urmare, sărutul poate prezenta un risc de transmitere a virusului. Sărutul franțuzesc implică un risc mult mai mare de infectare decât cel pe buze.

Viroze respiratorii

Virusurile care produc răcelile comune, dar și cele gripale și virusul SARS-CoV-2 noul coronavirus se transmit foarte ușor prin sărut. Ele sunt prezente de obicei în saliva bolnavilor și nu doar în perioada în care sunt simptomatici, ci și cu câteva zile înainte de apariția simptomelor. 

Virusurile respiratorii au tropism pentru celulele mucoasei nazale, cavității bucale și căilor respiratorii superioare, în general. Tropismul este capacitatea unui virus de a infecta și de a se multiplica în anumite tipuri de celule.

Ce boli poți să iei prin sărut: streptocococ

Prin sărut se pot transmite și unele tulpini de bacterii din genul Streptococcus. Contactul direct cu saliva sau cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate poate duce la îmbolnăvire. 

Un exemplu comun este Streptococcus pyogenes, mai cunoscut ca streptococul beta-hemolitic de grup A. El poate cauza infecții în gât, cum ar fi amigdalita streptococică (inflamația amigdalelor) și faringita streptococică (inflamația faringelui). Cele două boli infecțioase au simptome similare:

  • dureri în gât;
  • febră;
  • dureri musculare;
  • durere de cap;
  • durere la înghițire.

Streptococul beta-hemolitic de grup A ajunge din scăile respiratorii în salivă și poate fi  transmise prin sărut sau prin contactul direct cu saliva contaminată.

O altă bacterie din genul Streptococcus care se poate transmite din cavitatea orală a unei persoane la alta este Streptococcus mutans. Dacă proliferează în cavitatea orală, ea are un rol decisiv în dezvoltarea cariilor dentare. Prin acizii pe care îi produce, Streptococcus mutans degradează smalțul dinților.

Citomegalovirus

Un alt virus care se poate transmite prin sărut este citomegalovirusul (CMV), care provoacă o infecție numită citomegalie. Acest virus poate fi prezent în saliva, urina, sângele, secrețiile vaginale și alte fluide corporale ale celor infectați. Prin urmare, sărutul poate reprezenta o cale de transmitere a virusului dacă există contact direct cu saliva bolnavului. Mai frecventă este, însă, transmiterea prin contact sexual. 

Majoritatea oamenilor infectați cu CMV nu au simptome sau au manifestări ușoare asemănătoare răcelii. Persoanele care un sistem imunitar slăbit, cum ar fi nou-născuții, bolnavii cu HIV/SIDA sau cei care au primit un transplant de organe sau nou-născuții, pot face infecții mai severe, care afectează  creierul, ficatul, plămânii și alte organe interne.

Ce boli NU se pot lua prin sărut

Există numeroase temeri nefondate cu privire la contagiozitatea unor boli cu transmitere sexuală. Așa cum sugerează și numele acestora, calea de infectare este contactul sexual neprotejat, și nu saliva. 

Iată ce afecțiuni nu se pot transmite prin sărut:

  • Gonoreea. Această infecție bacteriană poate fi transmisă numai prin activitate sexuală;
  • Chlamydia. Sexul genital, oral și anal fără măsuri de protecție este calea de transmitere a bacteriei;
  • Hepatita. Virusurile hepatitice se pot răspândi prin consumul de alimente sau apă contaminate (hepatita A), contact sexual cu persoane infectate (hepatitele A, B și C) sau prin expunerea la sânge care conține virusul (hepatitele A, B și C), dar nu prin sărut;
  • Tricomoniaza. Această infecție bacteriană este transmisă numai prin activitate sexuală genitală fără metode de protecție;
  • Boala inflamatorie pelvină. Cauza apariției ei sunt în principal infecția cu Chlamydia și gonoreea, care se transmit doar prin contact sexual neprotejat;
  • HIV. Sărutul și contactul cu saliva unei persoane infectate cu HIV nu reprezinta un risc de infectare cu acest virus, dar alte fluide corporale pot transmite HIV: sperma, sângele și laptele matern. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce apare herpesul bucal/oral și cum se reactivează virusul
De ce apare herpesul bucal/oral și cum se reactivează virusul
De ce apare herpesul bucal/oral și cum se reactivează virusul
Totul despre zona zoster: simptome, tratament și prevenție
Totul despre zona zoster: simptome, tratament și prevenție
Totul despre zona zoster: simptome, tratament și prevenție
Care este perioada de incubație a gripei. Cât de repede apar simptomele după ce ai fost infectat
Care este perioada de incubație a gripei. Cât de repede apar simptomele după ce ai fost infectat
Care este perioada de incubație a gripei. Cât de repede apar simptomele după ce ai fost infectat
Reclamă
PARTENERI
icon