Antena

Ce este terapia prin alergat. Care sunt beneficiile acestei metode de relaxare

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 septembrie 2024, 07:19

Activitățile fizice simple pot fi folosite ca metode de relaxare, mai ales dacă le poți face în aer liber. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor de fitness, și Mihail Pautov, medic chirurg, au discutat despre efectele benefice ale alergatului asupra organismului, în episodul 2, din sezonul 7, la MediCOOL. Află ce este terapia prin alergat.

Reclamă

Carmen Brumă și Mihail Pautov a prezentat rezultatele mai multor cercetări și cărți recunoscute, care au analizat modificările produse în corpul uman în timpul alergatului și ale mersului desculț pe pământ. Aceștia au arătat cum influențează sănătatea activitățile desfășurate în natură.

Ce este terapia prin alergat

Terapia prin alergat este o metodă simplă de relaxare, care îmbunătățește mai multe aspecte ale sănătății organismului. Pe parcursul său, te sprijină să-ți reglezi respirația și să intri într-un ritm. Aceasta reduce stările de stres, îmbunătățește calitatea somnului și contribuie la controlarea stărilor de anxietate și a celor de furie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Pentru mine alergarea e similară cu meditația. Mă ajută să mă conectez la corpul meu și la ritmul meu. Niciodată nu alerg cu muzică pentru că această conectare nu se poate întâmpla dacă ai în urechi căști cu diferite zgomote.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor de fitness

,,Când vreau să fiu creativ, de exemplu, încep să alerg. Atunci îmi vin cele mai bune idei.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Reclamă

Unii oameni aleargă la curse în picioarele goale. Există o mișcare internațională denumită „Barefoot Running”, în traducere din limba engleză, Alergarea în picioarele goale, care a pornit de la cartea ,,Născuți pentru a alerga”, scrisă de un jurnalist american, Christopher McDougall.

În această carte se povește despre un trib de indieni, Tarahumara, care aleargă zeci, sute de kilometri prin canioanele din Mexic, aproape desculți. Aceștia folosesc câteodată piele legată de gleznă. Teoria susține că specia umană a evoluat și a supraviețuit pentru că a putut să alerge.

Cum acționează undele electromagnetice

Dacă te întrebi ce este terapia prin alergat, gândește-te că alergatul desculț poate influența în mod semnificativ sănătatea. Când porți pantofi cu talpă din diverse materiale, te deconectezi complet de pământ. De-a lungul evoluției umanității în sute de milioane de ani, oamenii au fost conectați la pământ. Când pielea atinge solul, îți oferă o stare de bine. Creierul are mai multe moduri de a funcționa. Aceste moduri de a funcționa se manifestă prin anumite unde.

Reclamă

Atunci când ești treaz, rămâi într-o stare de atenție, care corespunde undelor Gamma sau într-o stare de alertă, care corespunde undelor Beta. Când creierul obosește apar undele Theta și când dormi, are un tip de undă Delta. Între aceste două stări există starea Alpha. Undele Alpha sunt undele de relaxare, calm, meditație și creativitate. Aceste unde electromagnetice se regăsesc sub pământ, sub iarbă. Frecvența pământului este Alpha. Conectarea pielii la pământ, dă o stare de calm.

Există studii care arată că alergatul în picioarele goale îmbunătățește memoria de scurtă durată și concentrarea. Când alergi desculț îți contracți altfel mușchii, articulațiile și tendoanele. Toate funcționează în mod natural.

Cum funcționează alergatul desculț

Dacă vrei să afli ce este terapia prin alergat, ia în considerare un studiu care arată efectele statului în picioarele goale asupra vindecării rănilor și inflamației. De exemplu, oamenii de știință au creat în laborator o saltea specială din bumbac, care conținea fire metalice. Acele fire au fost conectate la un metal, aflat în exteriorul saltelei, în pământ, lângă o plantă sănătoasă.

Cercetătorii au observat că persoanele care au leziuni, după ce au dormit 4 ore pe o astfel de saltea împământată, prezintă o reducere foarte mare a acestei inflamații. Tot în același studiu, persoanele care au stat cu picioarele desculțe pe pământ au raportat dureri mai ușoare. Analizele lor au raportat o inflamație mai mică.

O persoană care poartă pantofi sport și are o rană cu inflamație foarte puternică, cu foarte mulți radicali liberi, poate întâmpina dificultăți în vindecare. Atunci când aceeași persoană se conectează cu picioarele goale de pământ, există un fel de electroni liberi în acest sol, care migrează în corp și circulă prin rețeaua de colagen din organism. Aceștia ajung la rana pe care încerci s-o vindeci, calmează stresul oxidativ și reduc inflamația. Studiile susțin că oamenii se vindecă mult mai repede în aceste condiții.

,,Am prezentat două terapii: terapia prin alergare și terapia prin stat desculț și conectat la pământ. Iată că amândouă pot fi combinate.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Antrenamente fizice fără echipament. Ce exerciții poți face singur acasă
Antrenamente fizice fără echipament. Ce exerciții poți face singur acasă
Antrenamente fizice fără echipament. Ce exerciții poți face singur acasă
Obiceiuri care îți pot slăbi sistemul imunitar. Cum pot dăuna sistemului de apărare al organismului
Obiceiuri care îți pot slăbi sistemul imunitar. Cum pot dăuna sistemului de apărare al organismului
Obiceiuri care îți pot slăbi sistemul imunitar. Cum pot dăuna sistemului de apărare al organismului
Metode de hidratare toamna. Ce poți face pentru ca organismul să rețină mai multe lichide
Metode de hidratare toamna. Ce poți face pentru ca organismul să rețină mai multe lichide
Metode de hidratare toamna. Ce poți face pentru ca organismul să rețină mai multe lichide
Reclamă
PARTENERI
icon