Antena

Ce se întâmplă în creier când faci sport. Beneficiile sportului asupra creierului

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 15 februarie 2024, 06:40

Activitatea fizică este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea creierului. Starea de spirit, memoria, atenția și concentrarea, toate pot fi îmbunătățite prin sport. Află mai multe despre ce se întâmplă în creier când faci sport.

Reclamă

„Dacă ți-aș spune că există un lucru cu efecte pozitive imediate asupra creierului pe care îl poți face chiar acum? Acel lucru poate aduce beneficii pe termen lung și îți poate proteja creierul de boli precum depresia, Alzheimer sau alte demențe (…). Activitatea fizică are un efect imediat, de durată și protector pentru creier”, își începea discursul în cadrul unei conferințe TEDx cercetătorul în neuroștiințe Wendy Suzuki, profesor al Universității din New York.

Când vine vorba despre beneficiile sportului asupra sănătății, ne gândim în primul rând la menținerea greutății, la întărirea mușchilor și la îmbunătățirea sănătății inimii. Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru menținerea sănătății fizice, dar nu trebuie să neglijăm impactul lor asupra celui mai important organ din corp: creierul. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„De-a lungul anilor mei de cercetare în domeniul neuroștiințelor, am descoperit că exercițiile fizice sunt unul dintre cele mai transformatoare lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți funcțiile cognitive, cum ar fi învățarea, gândirea, memoria, concentrarea și raționamentul – toate acestea te pot ajuta să devii mai inteligent și să trăiești mai mult”, notează Wendy Suzuki într-un articol pentru CNBC

Ce se întâmplă în creier când faci sport

Când facem exerciții fizice, mușchii noștri se contractă și se relaxează, pulsul crește, iar fluxul de oxigen către țesuturi crește pentru a susține metabolismul celular și producția de energie. Toate aceste procese sunt posibile datorită creierului. Contracțiile musculare, de exemplu, se realizează prin intermediul neuronilor motori, care se află în principal în măduva spinării. Atunci când contractăm un mușchi, acești neuroni eliberează substanțe chimice numite neurotransmițători, care schimbă activitatea electrică a mușchiului. O serie de procese biochimice face posibilă contracția fibrelor musculare.

Reclamă

În timpul activităților fizice, sunt eliberați în organism mai mulți neurotransmițători cu roluri specifice, astfel:

  • noradrenalina (sau norepinefrina), care crește starea de alertă și vigilența; 
  • endorfinele, care îmbunătățesc starea de spirit și pot reduce stresul și anxietatea;
  • dopamina, asociată cu senzația de plăcere și satisfacție;
  • serotonina, de asemenea asociată cu îmbunătățirea stării de spirit și reducerea anxietății sau depresiei.

Beneficiile sportului asupra creierului nu se limitează la îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului. Cercetările au arătat că exercițiile fizice pot stimula formarea de noi celule nervoase (neuroni) și sinapse în creier. Acest lucru înseamnă că sportul poate îmbunătăți funcțiile cognitive și preveni declinul lor odată cu înaintarea în vârstă.

Orice activitate fizică este mai bună decât niciuna, dar nu toate aduc beneficii la fel de mari. Sporturile care implică mișcări și decizii mai complexe, precum cele de echipă sau artele marțiale, au un impact mai mare asupra funcțiilor cognitive decât exercițiile repetitive, cum ar fi alergatul sau ridicarea greutăților.

Reclamă

Reduce anxietatea

Activitatea fizică stimulează eliberarea de endorfine, dopamină și serotonină cu efecte benefice asupra stării de spirit. Aceste substanțe pot induce o senzație de bine și de relaxare, reducând nivelul de anxietate. 

Asociaţia Americană de Psihologie recomandă în mod deosebit sportul persoanelor care se confruntă cu anxietate și atacuri de panică. Atunci când te implici în activități fizice intense, practic imiți reacțiile care apar în caz de anxietate. Acest lucru îți permite să înveți cum să gestionezi aceste reacții și să nu mai fii copleșit de ele în alte situații.

Ai nevoie de numai 10-30 de minute de activitate fizică zilnică pentru a-ți îmbunătăți instantaneu starea de spirit, spune cercetătorul în neuroștiințe Wendy Suzuki. Dacă nu ai abonament la sală, este suficient să fac o plimbare sau să folosești scările în locul liftului.

Sportul îmbunătățește atenția și concentrarea

„Într-unul dintre experimentele mele de laborator, am descoperit că un singur antrenament te poate ajuta să-ți îmbunătățești capacitatea de concentrare. Acesta este un beneficiu imediat care poate dura cel puțin două ore după 30 de minute de efort”, conform specialistului. Aceasta recomandă activități fizice care cresc ritmul cardiac, precum mersul rapid, alergatul, înotul, mersul cu bicicleta, jocul de tenis sau săritul coarda.

Chiar dacă are efecte imediate, o singură sesiune de antrenament nu va schimba creierul pe termen lung. Este necesar să practici sport în mod regulat pentru a menține beneficiile. 

Studiile au arătat, de asemenea, că exercițiile fizice pot îmbunătăți viteza de reacție.  

Previne demența

Studiile clinice au demonstrat că exercițiile fizice practicate regulat pot crește volumul hipocampului și a cortexului prefrontal, două regiuni cerebrale asociate cu boli neurodegenerative cum sunt Alzheimer și alte tipuri de demență. 

În Alzheimer, se produce o deteriorare a acestor zone din creier. Afectarea hipocampului este responsabilă pentru pierderea memoriei pe termen scurt și de lucru. Deteriorarea cortexului prefrontal duce la deficite cognitive precum dificlutățile în planificarea, luarea deciziilor, controlul impulsurilor și atenția, respectiv la schimbări de personalitate și comportament caracteristice Alzheimerului, cum ar fi apatie, iritabilitate și impulsivitate.

„Imaginează-ți creierul ca pe un mușchi: cu cât îl antrenezi mai mult, cu atât devine mai puternic și mai mare (…). Deși exercițiile fizice nu vor preveni sau vindeca în totalitate declinul cognitiv normal asociat îmbătrânirii, practicarea lor consecventă poate reducere sau întârzia apariția lui”, susține specialistul în neuroștiințe. 

Reduce stresul

Expunerea la stres pe termen lung are multe efecte negative asupra sănătății fizice și emoționale:

  • crește tensiunea arterială;
  • provoacă dureri de cap;
  • afectează imunitatea organismului;
  • favorizează apariția anxietății și depresiei.

Paradoxal, deși sportul este o formă de stres fizic, el poate ajuta corpul să gestioneze stresul general. Inițial, exercițiile fizice cresc răspunsul la stres în corp, dar nivelul hormonilor de stres precum cortizolul și adrenalina scade după o perioadă de activitate fizică.

Sportul te poate ajuta să faci față stresului în viața de zi cu zi, dar trebuie să găsești un echilibru între intensitatea exercițiilor și capacitatea de recuperare a corpului. Astfel, vei evita suprasolicitarea și maximiza beneficiile sportului pentru sănătatea mintală și emoțională.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum îți poate sprijini sănătatea mersul pe jos. Care sunt efectele acestui obicei simplu
Cum îți poate sprijini sănătatea mersul pe jos. Care sunt efectele acestui obicei simplu
Cum îți poate sprijini sănătatea mersul pe jos. Care sunt efectele acestui obicei simplu
articol cu video
Cât de adevărată este expresia ,,te trage curentul”. Ce modificări produce expunerea la aer rece în organism
Cât de adevărată este expresia ,,te trage curentul”. Ce modificări produce expunerea la aer rece în organism
Cât de adevărată este expresia ,,te trage curentul”. Ce modificări produce expunerea la aer rece în organism
Temperatura optimă în casă. Cum îți poți asigura confortul termic
Temperatura optimă în casă. Cum îți poți asigura confortul termic
Temperatura optimă în casă. Cum îți poți asigura confortul termic
Reclamă
PARTENERI
icon