Alături de psihoterapia obișnuită, se poate opta pentru terapii alternative, inclusiv pentru Rage Therapy. Raluca Tita, psiholog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 2, din sezonul 7, la MediCOOL. Află ce este Rage Therapy.
Raluca Tita a exemplificat cum poate fi ghidată o sesiune de Rage Therapy, a explicat în ce constă această tehnică psihologică și a explicat la ce se folosește. Mihail Pautov a făcut o demonstrație în platoul emisiunii MediCOOL în care a distrus câteva obiecte într-un spațiu special amenajat.
Ce este Rage Therapy
Terapiile alternative pot ajuta oamenii să se relaxeze și să-și amelioreze stările de stres. Printre acestea se regăsește Rage Therapy, care implică distrugerea unor obiecte, într-un spațiu special amenajat. Pe durata aplicării acestei tehnici psihologice, persoana implicată poartă un echipament care o protejează și este ghidată de un psiholog.
,,Mi-a scăzut nivelul de stres.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Rage Therapy poate fi o metodă eficientă de a face față situațiile dificile din viață, cum ar fi discuțiile profesionale, neînțelegerile în cuplu, activitățile dificile de școală ale copilului, stresul din trafic sau dificultățile bruște de organizare a vacanțelor. Dacă alegi să o practici, este bine să te gândești la o situație în care simți că pune presiune pe tine și-ți provoacă stări de stres. De exemplu, presiunea de a îndeplini un deadline într-un timp foarte scurt poate fi eliberată prin această metodă.
Dacă te întrebi ce este Rage Therapy, gândește-te că în timpul acesteia te poți gândi la o problemă, care te preocupă în mod constant. Modul în care îți petreci timpul, activitățile cu care îți umpli programul zilnic, numărul de ore petrecute la locul de muncă, timpul petrecut cu familia și cel alocat propriei persoane pot provoca stări negative dacă nu sunt bine gestionate.
Totodată, se pot face asocieri cu unele obiecte. De exemplu, o persoană furioasă din cauza ideii de consum excesiv de alcool poate alege să distrugă sticle.
,,De multe ori în cabinet aud: timpul trece prea repede sau nu am suficient timp pentru asta.”
– Raluca Tita, psiholog
Cine poate beneficia de Rage Therapy
Rage Therapy este un tip de terapie foarte nouă în România. Însă, ca toate terapiile, este preferat să fie ghidate de un specialist. Când accesezi genul acesta de tehnică, primești un ghidaj în această direcție. Poate fi eficient să știi că poți elibera furia în modul acesta și într-un mediu controlat.
După ce afli ce este Rage Therapy, reține că viața se formează din etape. Există etape în care oamenii trăiesc linear și etape când trebuie să facă față unor provocări și când simt că acele provocări îi copleșesc. Atunci se pot confrunta cu o lipsă a somnului și cu un dezechilibru alimentar.
Emoția dezechilibrează calitatea vieții, mai ales emoția negativă care vine din exterior, cum ar fi atunci când o persoană trece printr-o relație dificilă sau printr-o schimbare de job. În astfel de situații, oamenii au tendință să analizeze încontinuu. Aceasta poate determina stări puternice de stres și îi poate îndepărta de prieteni și rude. În cele momente o ședință de Rage Therapy poate fi eficientă pentru a-i ajuta să exteriorizeze sentimentele negative.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.