De ce simți anxietate după consumul de alcool și cum o gestionezi

Publicat: 8 august 2024, 07:13

După o noapte în care ai petrecut cu prea mult alcool, starea de a doua zi nu este niciodată plăcută. Mahmureala nu are doar simptome fizice, cum sunt durerile de cap, senzația de greață și senzația de amețeală. Multe persoane experimentează și o stare de anxietate după consumul de alcool. Află din ce cauze apare și cum o poți gestiona. 

Mahmureala este o reacție normală a organismului după un consum excesiv de alcool. Fiecare dintre noi resimte diferit starea de rău de a doua zi. Vârsta, sexul și toleranța la alcool dictează severitatea simptomelor. Cele mai întâlnite sunt senzația de oboseală, senzație de sete, durerile de cap și durerile musculare, senzația de greață, durerile de stomac, vertijul și sensibilitatea la lumină și sunete. 

De ce simți anxietate după consumul de alcool și cum o gestionezi

Mahmureala de a doua zi nu are doar simptome fizice. La unele persoane, ea vine și cu o stare accentuată de anxietate. Englezii o numesc „hangxiety”, termen care combină cuvintele „hangover” (engl. mahmureală) și „anxiety” (engl. anxietate). Studiile arată că anxietatea după consumul de alcool apare la circa 12% din oameni pe fondul mahmurelii, cu o intensitate variabilă.

Paradoxal, anxietatea este chiar motivul pentru care unele persoane beau alcool. Când se simt anxioase, găsesc în alcool o modalitate de relaxare, dar nu fac decât să-și amplifice starea în ziua următoare. De altfel, persoanele anxioase sunt mai susceptibile să experimenteze această stare după ce au băut alcool. 

Starea de anxietate după consumul de alcool poate fi cauzată și de creșterea nivelului de cortizol în organism. Pe măsură ce corpul se recuperează după o noapte de băut, mahmureala creează o stare de stres fiziologic. Cortizolul, tensiunea arterială și ritmul cardiac cresc, așa cum se întâmplă și în anxietate. 

Ce declanșează starea de anxietate după consumul de alcool

Anxietatea care apare pe fondul mahmurelii este parțial cauzată de schimbările chimice care au loc în creierul nostru atunci când bem, conform Alcohol and Drug Foundation. Alcoolul acționează asupra receptorilor GABA din creier (acid gamma-aminobutiric, un neurotransmițător) și reduce activitatea neuronală, având efecte calmante și relaxante asupra sistemului nervos central. Acesta este motivul pentru care ne simțim mai relaxați atunci când bem.

Pe măsură ce continuăm să consumăm alcool, creierul nostru începe, de asemenea, să blocheze glutamatul, care este principalul neurotransmițător excitator din creier. Acest lucru are ca efect reducerea anxietății și inducerea unei stări de calm și dezinhibiție. 

Pe măsură ce alcoolul se disipează, creierul începe să restabilească echilibrul chimic normal prin creșterea activității glutamatului și reducerea GABA. Împreună, cei doi neurotransmițători cresc anxietatea

După ce ai consumat alcool, poți avea sentimente de teamă, regret sau vinovăție pentru lucrurile pe care le-ai spus sau le-ai făcut în timpul petrecerii. Multe dintre aceste gânduri anxioase pe care le experimentezi ar putea fi cauzate de aceste modificări chimice pe care alcoolul le produce în creier. Intensitatea lor variază de la o persoană la alta. La unele persoane, anxietatea este foarte pronunțată. 

Cât durează anxietatea 

Simptomele mahmurelii, inclusiv anxietatea, ating intensitatea maximă a doua zi după consumul de alcool, când nivelul alcoolemiei revine la zero. Starea de rău poate persista chiar mai mult de 24 de ore. Durata variază în funcție de mai mulți factori, cei mai importanți fiind:

  • cantitatea de alcool consumată;
  • dimensiunea corpului;
  • vârsta;
  • sănătatea ficatului;
  • sănătatea generală a organismului;

Starea de anxietate după consumul de alcool poate fi prelungită de factorii psihologici, cum ar fi stresul legat de eventuale lacune de memorie sau comportamentul din timpul consumului. 

Cum gestionezi starea de anxietate după consumul de alcool

După o noapte în care ai băut peste măsură, este ușor să cazi în capcana autocriticii. Poți avea pornirea să-ți reproșezi deciziile din noaptea precedentă sau să exagerezi urmările lor. De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l faci a doua zi este să fii blând cu tine însuți și să înțelegi că atât corpul, cât și mintea sunt vulnerabile din cauza alcoolului. Autocritica nu va face decât să amplifice starea de anxietate.

Următorul lucru pe care îl poți face dacă ai o stare de anxietate după consumul de alcool este să gestionezi simptomele fizice ale mahmurelii. Între minte și corp există o legătură strânsă, iar starea fizică proastă îți poate influența gândurile și emoțiile.

Iată ce poți face pentru a scăpa de mahmureală:

  • Hidratează-te. Bea apă sau o băutură cu electroliți, dacă o ai la îndemână. Alcoolul deshidratează și există studii care susțin că la starea de anxietate după consumul de alcool contribuie și deshidratarea;
  • Mănâncă alimente. Alcoolul reduce nivelul de glucoză din sânge, iar glicemia scăzută provoacă stări neplăcute precum amețeli, oboseală, tremur, palpitații, dureri de cap și altele. Încearcă să mănânci un mic dejun consistent;
  • Odihnește-te. În timpul somnului, organismul va procesa mai eficient substanțele chimice din alcool și se va recupera mai ușor după excesul de alcool;
  • Ia un medicament pentru durerea de cap. Un analgezic precum paracetamolul sau un antiinflamator nesteroidian precum ibuprofenul sau aspirina te va scăpa mai rapid de chinuitoarele dureri de cap;
  • Ia un antiacid. Dacă ai arsuri și dureri de stomac a doua zi după ce ai băut alcool, un antiacid poate rezolva problema. Exemple de antiacide includ carbonatul de calciu, bicarbonatul de sodiu, carbonatul de magneziu și hidroxidul de magneziu. 

Ce mai poți încerca pentru a reduce anxietatea

Dacă te-ai trezit cu o stare de anxietate, nu te grăbi să-ți prepari o cafea. Substanțele stimulante ale sistemului nervos, care includ și cofeina, tind să crească anxietatea. Alte substanțe pe care ar trebui să le eviți sunt nicotina, efedrina, amfetaminele și derivații. 

Dacă ai și simptome de mahmureală peste starea de anxietate, probabil că nu te vei simți în stare să mergi la o plimbare sau să faci yoga și alte activități fizice care au un impact pozitiv asupra stării de anxietate după consumul de alcool. Există totuși câteva metode care implică mai puțin efort, cum ar fi:

  • Distrage-ți atenția. Uită-te la emisiunea sau serialul preferat, ascultă un podcast sau încearcă orice altă activitate relaxantă; 
  • Practică mindfulness. Poți practica această tehnică de meditație stând așezat sau chiar întins în pat dacă nu te simți bine. Concentrează-te pe gândurile tale și pe modul în care te simți, fizic și emoțional;
  • Încearcă exerciții de respirație. Respirația lentă și profundă te poate ajuta să-ți încetinești ritmul cardiac și să te relaxezi. Inspiră numărând până la 4, apoi expiră numărând din nou până la 4. Fă acest exercițiu timp de câteva minute;
  • Vorbește cu un prieten. O discuție cu un prieten apropiat poate avea un efect liniștitor. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de alcool și fertilitatea masculină. De ce e indicat să reduci consumul dacă vrei să devii tată
Consumul de alcool și fertilitatea masculină. De ce e indicat să reduci consumul dacă vrei să devii tată
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Consumul de alcool crește riscul de cancer de sân. Studiile arată care sunt efectele sale în organism
Consumul de alcool crește riscul de cancer de sân. Studiile arată care sunt efectele sale în organism
PARTENERI