Ce este nictofobia. De ce apare teama de întuneric și cum o poți trata

Publicat: 26 iulie 2024, 08:44

Teama de întuneric, denumită științific nictofobie, poate apărea atât la adulți, cât și la copii. Chiar dacă de cele mai multe ori nu este luată în serios, această fobie poate cauza mai multe simptome neplăcute și poate afecta calitatea vieții. Află ce este nictofobia.

Frica de întuneric se asociază cel mai frecvent cu perioada copilăriei, cuprinsă între 6 și 12 ani. Însă, poate continua inclusiv la vârsta adultă. Nictofobia se întâlnește frecvent, deși marea majoritate a persoanelor afectate nu vorbesc despre această problemă.

Ce este nictofobia

Anxietatea este cea mai frecventă tulburare mintală. Aceasta afectează până la 30% dintre adulți la un moment dat pe parcursul vieții.

Se estimează că aproximativ 50% dintre adulți se tem de întuneric. La fel ca multe anxietăți, dacă frica începe să afecteze activitățile din viața de zi cu zi, se recomandă examinarea sa mai atentă. Nictofobia înseamnă o frică foarte puternică sau irațională de întuneric sau de noapte.

Persoanele cu nictofobie se pot confrunta cu semnele afecțiunii când se află în întuneric sau când își imaginează că stau în întuneric. Acești factori declanșatori pot provoca simptome care se manifestă fizic și emoțional.

Dacă te întrebi ce este nictofobia, ia în calcul că o persoană cu această tulburare mintală poate prezenta simptome asemănătoare atacurilor de panică. Printre acestea se pot regăsi: dificultăți de respirație, apăsare în piept, tremor și o nevoie intensă de a scăpa de situație, de a se detașa de sine și un sentiment de neputință față de frica sa.

Dacă te temi de întuneric poți simți neliniște în spații întunecate sau poți avea o senzație de anxietate noaptea. Aceasta îți poate afecta calitatea somnului. Te poate face să-ți modifici rutina zilnică pentru a evita locurile întunecate, potrivit CNET.

Persoanele care suferă de tulburări de somn pot dezvolta ulterior nictofobie. Oamenii cu nictofobie pot dormi cu luminile aprinse pentru a-și atenua temerile, dar acest obicei poate îngreuna adormirea.

Cauze și metode de tratament pentru nictofobie

Dacă te temi de întuneric poate fi un instinct primar de supraviețuire, care se bazează pe ideea că întunericul oferă adăpost pentru prădători, de aceea te împinge să-l eviți. Practic, poate fi o teamă de lucrurile pe care nu le cunoști și nu le vezi.

Când vrei să afli ce este nictofobia, ia în calcul că evenimentele stresante sau traumatice, genetica sau prezența unor părinți sau îngrijitori anxioși sau foarte protectori sunt factori, care pot crește riscul de a dezvolta această fobie.

Teama de întuneric poate fi o urmare a anxietății sociale. Te poți teme că nu vei mai avea unde să te ascunzi de aceea ce este în jurul tău. Mai exact, poți simți că nu vei mai putea face față persoanelor care îți provoacă o stare negativă.

De asemenea, este posibil să prezinți un risc crescut de a dezvolta nictofobie dacă ai o anumită tulburare mintală. Printre acestea se pot număra: tulburări de panică, tulburare de anxietate generalizată, tulburare obsesiv-compulsivă, depresie sau adicții, conform WebMD.

Dacă te temi de întuneric, terapia cognitivă te poate ajuta să înțelegi cauza anxietăților tale și modul în care acestea se leagă de fobia ta. Terapia te poate sprijini să cauți soluții pozitive sau mai logice în momente de panică. Te poate susține să scapi de sentimentul de jenă, pe care îl poți simți dacă ai această problemă. În plus, poți încerca terapia prin expunere sau tehnici de relaxare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI