Nectarul de agave reprezintă un îndulcitor natural, care se folosește frecvent pentru a înlocui zahărul în dietă deoarece mulți oameni îl consideră util pentru persoanele cu diabet. Totodată, spre deosebire de alți îndulcitori, implică mai multe efecte adverse pentru sănătate. Citește ce este nectarul de agave.
Din cauza concentrațiilor ridicate de zahăr adăugat, prezent în majoritatea produselor alimentare, mulți oameni încearcă să folosească îndulcitori naturali sau artificiali pentru a-i reduce aportul în alimentație. Nectarul de agave, denumit și sirop de agave, reprezintă un substitut care prezintă atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate.
Ce este nectarul de agave
Agava este o plantă originară din America Latină și sudul Statelor Unite ale Americii. Aceasta oferă proprietăți medicinale și se folosește ca ingredient în prepararea mai multor băuturi alcoolice. În timpul procesării și rafinării nectarului de agave, își pierde o parte din beneficiile naturale, conform Healthline.
Nectarul de agave poate fi util pentru vegani și persoanele care își doresc să urmeze o dietă ce are la bază alimente de origine vegetală. Acesta conține mici concentrații de: complex de vitamine B, vitamina K, calciu, magneziu, potasiu, fier, proteine, fibre, carbohidrați, grăsimi, sodiu și zaharuri.
Poate afecta foarte puțin nivelurile de zahăr din sânge
În general, alimentele cu un indice glicemic ridicat cauzează creșteri mai mari ale nivelurilor de zahăr din sânge. Spre deosebire de glucoză, fructoza nu crește nivelul de zahăr din sânge sau al insulinei pe termen scurt.
Dacă te întrebi ce este nectarul de agave, gândește-te că acesta are un indice glicemic foarte scăzut deoarece aproape tot zahărul din acesta se formează din fructoză. Conține foarte puțină glucoză, în comparație cu zahărul obișnuit.
Prezintă un risc scăzut de a cauza alergii
Nectarul de agave are șanse foarte scăzute să cauzeze alergii, așa că poate fi mai sigur de consumat pentru persoanele care se confruntă cu alergii la produse de origine vegetală, potrivit Take Care Of. De asemenea, agava nu conțin gluten, deci poate fi inclus în alimentația persoanelor cu intoleranță la gluten.
Poate avea proprietăți antioxidante
Când vrei să știi ce este nectarul de agave, ia în calcul că oferă concentrații mici de fitonutrienți, inclusiv: polifenoli, saponine și fibre alimentare. Acești fitonutrienți pot avea proprietăți antioxidante, care pot sprijini sănătatea generală. Astfel, pot combate efectele dăunătoare ale stresului oxidativ.
Poate sprijini sănătatea sistemului digestiv
Nectarul de agave reprezintă o sursă naturală de prebiotice, care pot contribui la susținerea creșterii bacteriilor benefice în intestin. Prebioticele reprezintă substanțele folosite ca hrană de bacteriile bune care populează tractul intestinal.
Conține foarte multă fructoză
După ce afli ce este nectarul de agave, ia în considerare că acesta conține 85% fructoză, o concentrație mult mai mare decât zahărul obișnuit. Un aport ridicat de fructoză poate crește nivelul de colesterol LDL, mai precis de colesterol rău, din sânge. În plus, poate determina o acumulare nedorită de grăsime abdominală. De asemenea, excesul de fructoză poate cauza: afecțiuni ale inimii, diabet de tip 2, sindrom metabolic și rezistență la insulină.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.