Topul îndulcitorilor naturali. De la cel mai benefic, la cel mai dăunător pentru sănătate

Publicat: 29 octombrie 2023, 08:09

Este important să eviți excesul de zahăr, mai ales pe termen lung deoarece poate cauza o serie de probleme de sănătate, inclusiv: sindrom metabolic, inflamație și obezitate. Din acest motiv, multe persoane aleg să consume îndulcitori naturali deoarece pot fi o modalitate mai bună de a-și gestiona aportul de zahăr. Află care este topul îndulcitorilor naturali.

În comparație cu îndulcitorii artificiali, îndulcitorii naturali se găsesc în natură. De obicei, au un conținut scăzut de calorii și fructoză și pot oferi un gust la fel de dulce. În același timp, sunt mult mai sănătoși pentru organism decât cei fabricați.

Topul îndulcitorilor naturali

Unii îndulcitori naturali sunt mai benefici pentru sănătate decât restul, potrivit Health. O parte dintre aceștia asigură mai multe calorii decât zahărul rafinat, în timp ce ceilalți pot cauza iritații gastro-intestinale. Alegerea celui mai bun îndulcitor depinde de: preferințele proprii de gust, nevoile de sănătate și scopul utilizării.

Totodată, dacă ai un produs natural nu înseamnă întotdeauna că este mai bun pentru organism decât cele artificiale. Există îndulcitori naturali, care pot avea efecte adverse asupra sănătății pe termen scurt și pe termen lung.

Fructe

Fructele proaspete precum: bananele, fructele de pădure și curmalele sunt dulci în mod natural. În plus, au un conținut bogat în nutrienți importanți care pot susține sănătatea generală. Fibrele din fructe ajută la încetinirea absorbției zahărului în organism, ceea ce contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Extract din fructe de călugăr (Luo Han Guo)

Fructul de călugăr este un fruct mic și rotund, în topul îndulcitorilor naturali. Acesta se recoltează din planta Siraitia grosvenorii, care provine din Asia de Sud-Est. Mai mult, extractul său poate fi folosit ca alternativă naturală. Conține zaharuri naturale precum glucoza și fructoza, iar mogrozidele sale pot avea capacități antioxidante cu potențial anticancerigen.

Miere crudă

Mierea crudă este un îndulcitor natural pe care albinele îl produc din nectarul plantelor cu flori. Mierea crudă nepasteurizată, în principal, are în compoziție fructoză și glucoză. Acesta oferă substanțe nutritive, precum: fier, potasiu, mangan și complex de vitamine B. De asemenea, asigură proprietăți: antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene.

Stevia

Stevia nu conține calorii, conform CNET. Aceasta se asociază cu scăderea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului, fiind în topul îndulcitorilor naturali. Totuși, multe produse cu stevia conțin alte ingrediente procesate sau alcooli zaharici, așa că este important să citești eticheta înainte de a le consuma.

Sirop pur de arțar

Siropul de arțar se obține din lichidul sau seva tufelor de arțar. Acesta are un conținut caloric asemănător cu cel al zahărului rafinat, însă pate fi mai benefic datorită compoziției bogate în nutrienți, precum: antioxidanți, zinc și mangan. Însă, nu toate sortimentele oferă același profil nutritiv, așa că se recomandă să citești etichetele înainte de a le consuma.

Zahăr de cocos

Zahărul de cocos se caracterizează printr-un indice glicemic semnificativ mai redus decât cel al zahărului, fiind în topul îndulcitorilor naturali. Aceasta înseamnă că poate avea un impact scăzut asupra nivelului de glucoză din sânge. Zahărul de cocos conține: fier, potasiu, zinc și calciu.

Melasă Blackstrap

Melasa Blackstrap este un sirop gros obținut din prelucrarea trestiei de zahăr. Conține: magneziu, calciu, fier, potasiu, cupru și mangan. Aceasta oferă o aromă dulce-amăruie și un indice glicemic mai redus decât zahărul.

Nectar de agave

Nectarul de agave se află în topul îndulcitorilor naturali și poate avea la fel de multe beneficii, cât și efecte adverse. Asigură un conținut ridicat de fructoză, care poate contribui la diminuarea activității fizice și la acumularea grăsimii corporale. Astfel, poate cauza o creștere nedorită în greutate.

Alcooli zaharici

Alcoolii zaharici apar în mod natural în anumite fructe și legume, dar pot fi produși și chimic. Xilitolul este zahărul obținut din scoarța mesteacănului. Acesta se găsește pe piață sub formă de pudră cu granulație mare, ce poate fi foarte similară zahărului tos. Alcoolii zaharici precum xilitolul și eritritolul conțin mai puține calorii decât zahărul obișnuit. Totodată, pot provoca iritații gastrointestinale dacă le consumi în cantități mari.

Sirop de porumb cu multă fructoză

Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză se obține prin transformarea amidonului de porumb în zahăr lichid. Fructoza alimentară se asociază cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI