Rucola, denumită și Eruca sativa, reprezintă o legumă cu frunze verzi, care face parte din familia Brassicaceae și a muștarului. Aceasta poate avea o serie de întrebuințări medicinale și poate fi adăugată la prepararea a numeroase rețete culinare. Citește ce este indicat să știi despre rucola.
Rucola oferă un profil nutritiv bogat în: vitamina A, vitamina C, vitamina K, fibre, proteine, folat (vitamina B9), mangan, grăsimi, fibre și alți carbohidrați. Pe lângă aceste substanțe nutritive esențiale, conține compuși vegetali, precum kaempferol și nitrați.
Ce este indicat să știi despre rucola
Rucola se caracterizează printr-un gust picant, căruia i se datorează popularitatea. Rucola oferă proprietăți nutritive semnificative. Aceasta poate fi consumată într-o serie preparate culinare simple, precum: salată, pizza, paste, pateuri, pâine, bruschete, omletă, sosuri, tarte, plăcinte sau garnituri pentru fripturi.
Totodată, poate avea unele efecte adverse. Poate cauza reacții alergice. Iar dacă o consumi în cantități ridicate, poate interacționa cu câteva tipuri de medicamente, cum ar fi anticoagulantele.
Poate proteja împotriva declinului cognitiv
Rucola poate scădea șansele de a te confrunta cu declin cognitiv. Consumul de legume cu frunze verzi se asociază cu un declin cognitiv mai lent. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi rucola, au un conținut bogat în substanțe nutritive și compuși vegetali, cum ar fi: acid folic (vitamina B9), vitamina K, kaempferol și nitrați. Acestea pot ajuta la protejarea sănătății creierului și pot contribui la încetinirea daunelor cauzate de înaintarea în vârstă.
Poate avea proprietăți antioxidante și antiinflamatoare
Când te întrebi ce este indicat să știi despre rucola, gândește-te că reprezintă o sursă importantă de compuși vegetali, care îi pot asigura proprietățile antioxidante. Antioxidanții pot proteja împotriva stresului oxidativ, un proces care poate provoca deteriorarea celulelor și diferite afecțiuni, potrivit Health.
De asemenea, rucola poate avea proprietăți antiiinflamatoare. Astfel, poate proteja împotriva mai multor afecțiuni cronice, precum: afecțiuni ale inimii, diabet și anumite tipuri de cancer.
Poate sprijini sănătatea ochilor
Rucola te poate ajuta să-ți protejezi ochii de tulburările de vedere asociate vârstei. Reprezintă o sursă importantă de antioxidanți și carotenoide. Rucola poate contribui la prevenirea degenerescenței maculare, deoarece are un conținut bogat în carotenoide cum ar fi: beta-caroten, luteină și zeaxantină. Acestea pot proteja: retina, corneea și alte părți sensibile ale ochilor de deteriorarea cauzată de razele ultraviolete.
Poate avea proprietăți anticancerigene
Dacă te întrebi ce este indicat să știi despre rucola, ia în calcul faptul că la fel ca majoritatea legumelor din familia cruciferelor, conține glucozinolați. Acești fitonutrienți importanți acționează împotriva celulelor canceroase, conform Dr. Axe. Legumele crucifere pot ajuta la prevenirea cancerului la nivelul tractului gastrointestinal, cum ar fi: cancer de colon, cancer de vezică urinară, cancer de sân, cancer de plămâni, cancer de esofag și cancer de prostată.
Poate prelungi speranța de viață
Urmarea unei diete cu un conținut bogat în nutrienți îți poate sprijini sănătatea și-ți poate prelungi speranța viață, fără a dezvolta afecțiuni cronice. Includerea unor cantități mai mari de rucola și alte legume crucifere în alimentație poate fi o modalitate eficientă de a-ți îmbunătăți sănătatea generală și de a diminua riscul mai multor cauze de deces.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.