Incontinența urinară poate afecta calitatea vieții, dar se poate asocia și cu alte probleme de sănătate. Petrino Călinoiu, medic specialist urolog, explică în al doilea episod din MediCOOL care sunt complicațiile ce apar în cazul unui pacient diagnosticat cu această boală. Află mai multe despre ce este incontinența urinară și cum o poți preveni.
Incontinența urinară este reprezentată de pierderea involuntară a urinei. Aceasta problemă de sănătate este des întâlnită în rândul populației, afectând stilul de viață al unei persoane și relațiile cu celelalte persoane din jur. Este important de menționat că atât bărbații cât și femeile pot fi diagnosticați cu această boală.
Ce este incontinența urinară
Petrino Călinoiu, medic specialist urolog, a explicat în cadrul emisiunii MediCOOL că incontinența urinară apare adesea cu o mulțime de alte complicații. Printre acestea se numără și infecția urinară când întregul aparat urinar poate să aibă de suferit. De asemenea, aceasta poate afecta inclusiv rinichii.
Una din complicațiile uzuale ale incontinenței urinare ar fi infecția urinară. De ce se întâmplă această infecție? Urina rămâne acolo în vezică, presiunea din vezică este foarte crescută, ea poate să ajungă până la nivel renal. – Petrino Călinoiu, medic specialist urolog
„Deci practic infecția poate să avanseze pe uretere din vezica urinară până sus în rinichi, ca mai apoi să ajungem la insuficientă renală”, a completat doctorul Mihail Pautov.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Ce trebuie să faci în cazul unei infecții urinare
Atunci când apar simptomele unei infecții urinare, e nevoie să consulți medicului specialist pentru a primi un tratament adecvat. Petrino Călinoiu recomandă ca persoanele care suferă de această afecțiune să nu apeleze la automedicație sau antibioterapia.
De altfel, pacienții sunt sfătuiți să facă mai multe investigații pentru a afla cauzele infecției urinare. Printre primele teste recomandate se numără un sumar de urină și urocultură. Doar prin această metodă poate fi definită problema cu care se confruntă persoana suferindă.
Foarte important este că poți să vezi și ce bacterii ai acolo și să dai un antibiotic țintit. E foarte important asta. – Mihail Pautov, medic specialist chirurgie generală
Cum poți preveni incontinența urinară
Medicul specialist urolog este de părere că incontinența poate fi prevenită cu ajutorul unui dispozitiv medical. Acestea sunt tampoanele pentru incontinența urinară care sunt diferite de cele folosite la menstruație. Ele oferă un ajutor în plus pacienților și îi scapă de apariția altor complicați, cum ar fi infecția urinară după incontinență. Sunt special făcute pentru asta.
Trebuie să înțelegem în primul rând că sunt un dispozitiv medical și pe asta trebuie să ne ghidăm. – Petrino Călinoiu
Ele absorb urina care iese fără voia noastră. Lasă un mediu uscat, așa cum ar trebui să fie el de fapt, a completat medicul Mihail Pautov.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.