Cauze ale creșterii nedorite în greutate. Ce este indicat să eviți pentru a slăbi

Publicat: 14 noiembrie 2023, 08:11

Acumularea nedorită de kilograme în plus poate fi o experiență neplăcută, mai ales dacă vrei să slăbești. În cazurile mai severe, poate cauza obezitate, una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate. Citește despre cauze ale creșterii nedorite în greutate.

Obezitatea se asociază cu multe afecțiuni medicale conexe, recunoscute sub denumirea de sindrom metabolic. Acesta include: hipertensiune arterială, niveluri ridicate de zahăr din sânge și un profil lipidic scăzut. În plus, sindromul metabolic poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și diabet de tip 2.

Cauze ale creșterii nedorite în greutate

De obicei, creșterea în greutate reprezintă în mare parte rezultatul comportamentului alimentar și al stilului de viață. Însă, unii oameni au un dezavantaj în privința controlului obiceiurilor alimentare, potrivit Healthline.

Supraalimentarea poate fi determinată de diverși factori biologici, cum ar fi moștenirea genetică și schimbările hormonale. Din acest motiv, unele persoane sunt mai predispuse să acumuleze kilograme în plus.

Exces de zahăr

Zahărul adăugat poate schimba hormonii și biochimia organismului atunci când îl consumi în exces. Aceasta, la rândul său, contribuie la o creșterea nedorită în greutate. În plus, zahărul contribuie la creșterea depozitelor de energie și la obezitate.

De asemenea, zahărul se înlocuiește deseori cu stevia. Aceasta are foarte puțin calorii, oferă un gust dulce intens și poate fi un substitut mai sănătos pentru îndulcitorii artificiali.

Alimente foarte procesate

Alimentele foarte procesate sunt cauze ale creșterii nedorite în greutate. Acestea se prepară pentru: a fi ieftine, a rezista mult timp pe raft și a căpăta un gust care provoacă dependeță. Atunci devin foarte gustoase și atrăgătoare deoarece producătorii de alimente încearcă să crească vânzările. Însă, în același timp, încurajează supraalimentarea.

Factori genetici

Obezitatea conține o componentă genetică puternică. Copiii părinților cu obezitate au o predispoziție mult mai mare de a dezvolta obezitate decât copiii părinților cu o greutate scăzută. Alimentele consumate pot stabili care gene sunt exprimate și care nu.

Rezitență la insulină

Insulina este un hormon foarte important care reglează depozitarea energiei. Una dintre funcțiile sale include stimularea celulelor adipoase pentru a depozita grăsimea și a păstra grăsimea pe care o poartă deja. Rezistența la insulină se manifestă în cazul multor persoane supraponderale și cu obezitate, fiind printre aceste cauze ale creșterii nedorite în greutate. Multe studii susțin că nivelurile ridicate de insulină pot determina apariția obezității.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune dificil de depistat, conform WebMD. Câteva simptome o pot indica: menstruații neregulate, creșterea părului pe față sau pe corp sau apariția acneei. De asemenea, pot crește chisturi pe ovare, fiind provocate de cantități prea mari de hormoni androgeni masculini.

Anumite medicamente

Multe medicamente farmaceutice pot cauza o creștere nedorită în greutate ca efect advers, fiind printre aceste cauze ale creșterii nedorite în greutate. De exemplu, antidepresivele se asociază o creștere modestă în greutate dacă sunt administrate pe termen lung. Alte exemple pot include medicamentele pentru diabet și antipsihoticele.

Aceste medicamente pot modifică funcțiile organismului și creierului. Astfel, pot reduce rata metabolică sau pot crește apetitul.

Rezistență la leptină

Leptina este un hormon care îndeplinește un rol major în instalarea obezității. O produc celulele adipoase, iar nivelul său sanguin crește împreună cu creșterea masei corporale de grăsime. Din acest motiv, nivelurile de leptina sunt foarte ridicate la persoanele care suferă de obezitate.

În cazul persoanelor sănătoase, nivelurile ridicate de leptină se asociază cu reducerea apetitului. Când funcționează corect, ar trebui să indice creierului dimensiunile depozitelor de grăsime. Leptina nu funcționează bine în cazul multor persoane cu obezitate, aceasta fiind o afecțiune denumită rezistență la leptină.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Suplimentele cu vitamina D pot reduce tensiunea arterială la persoanele în vârstă cu obezitate. Ce au aflat oamenii de știință despre acest nutrient
Suplimentele cu vitamina D pot reduce tensiunea arterială la persoanele în vârstă cu obezitate. Ce au aflat oamenii de știință despre acest nutrient
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI