Cauze ale încetinirii metabolismului. De ce poate deveni mai dificil să slăbești

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 noiembrie 2023, 07:58

Atunci când îți dorești să scapi de kilogramele în plus se poate să constați că procesul de slăbire devine mai dificil. Dacă nu reușești să identifici ce provoacă această schimbare, se poate să nu reușești să-ți atingi obiectivele. Citește despre cauze ale încetinirii metabolismului.

Reclamă

Singura modalitate naturală de a-ți accelera metabolismul este să practici antrenamente cu greutăți pentru a-ți crește masa musculară. În același timp, există o mulțime de factori, care îți pot afecta procesele din organism, inclusiv cel de slăbire.

Cauze ale încetinirii metabolismului

Metabolismul se referă la procesele chimice, mai exact metabolice, care se desfășoară pe măsură ce corpul transformă alimentele și băuturile în energie. Acesta asigură în mod constant energie pentru ca organismul să-și desfășoare funcțiile esențiale, cum ar fi respirația și digestia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Corpul are nevoie de un număr minim de calorii pentru a susține aceste funcții, cum ar fi rata metabolică bazală. Factori precum: vârsta, sexul, masa musculară și activitatea fizică afectează metabolismul, conform Cleveland Clinic.

Pe lângă factori precum medicamentele sau afecțiunile medicale, există și alte cauze ale încetinirii organismului.

Reclamă

Lipsa exercițiilor fizice

Când nu faci mișcare, grăsimea se poate acumula în organism, fiind printre aceste cauze ale încetinirii metabolismului. Când faci exerciții fizice, inima ta pompează sânge mai tare, astfel încât sângele să poată transporta nutrienții către mușchi. Iar când îți lucrezi mușchii, metabolismul se accelerează.

Consumul de băuturi dulci

Consumul frecvent de băuturi îndulcite cu zahăr poate încetini metabolismul. Un aport ridicat de băuturi care conțin fructoză poate diminua rata metabolică și poate determina depozitarea grăsimilor în abdomen și ficat.

Stresul

Stresul determină creșterea nivelului hormonului de cortizol, ceea ce-ți poate afecta metabolismul. Nivelurile crescute de cortizol te pot împinge să consumi alimente în exces. Astfel, poți suferi o creștere nedorită în greutate. Creșterea în greutate provoacă încetinirea metabolismului. De aceea, este important să eviți atât cât se poate să stai în apropierea situațiilor sau persoanelor care cauzează o creștere a nivelului de stres.

Reclamă

Schimbările hormonale

O lipsă naturală a receptorilor de estrogen din creier, cauzată de procesul de îmbătrânire, te poate face să acumulezi kilograme nedorite, fără a consuma mai multe calorii, potrivit Everyday Health. Cantitatea de hormoni de testosteron la bărbați și la femei se diminuează pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă, fiind printre aceste cauze ale încetinirii metabolismului.

Testosteronul contribuie la reglarea masei musculare. Cu cât ai mai mulți mușchi, cu atât arzi mai multe calorii, chiar și atunci când te odihnești. Bărbații pot preveni această schimbare prin creșterea aportului de vitamina D.

Consumul foarte redus de alimente

Dacă urmezi o dietă mult prea drastică și scazi prea multe calorii din planul alimentar, acest obicei îți poate afecta metabolismul. Organismul își încetinește arderea caloriilor deoarece îl faci să creadă că nu mai ai suficiente resurse să consumi.

De asemenea, dacă mănânci prea puțin corpul poate începe să descompună țesutul muscular pentru energie. Pentru a-ți schimba metabolismul și a slăbi, mănâncă suficient cât să nu simți senzație de foame. Mesele mai reduse pe parcursul zilei, la fiecare trei până la patru ore, pot fi o alegere utilă.

În plus, pierderea rapidă în greutatea poate avea numeroase urmări negative, precum: diminuarea masei musculare, încetinirea metabolismului, deficiențe nutriționale și revenirea accelerată la greutatea inițială, imediat după terminarea dietei.

Lipsa somnului

Lipsa somnului este una dintre aceste cauze ale încetinirii metabolismului. Când organismul tău nu se odihnește suficient, poți întâmpina dificultăți în metabolizarea carbohidraților, ceea ce poate declanșa o reacție în lanț.

Dacă nu metabolizezi carbohidrații, nivelul de zahăr din sânge crește. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge cresc nivelul de insulină, iar creșterea îți face organismul să depoziteze energia neutilizată sub formă de grăsime. De aceea se recomandă să adormi și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Reclamă
PARTENERI
icon