Cât timp ești contagios la gripă și cât ar trebui să te izolezi

Publicat: 9 noiembrie 2024, 07:25

Virusurile gripale se răspândesc foarte rapid, de aceea în fiecare an, reușesc să infecteze un miliard de oameni din întreaga lume. Deși gripa este o boală foarte contagioasă, poți lua măsuri pentru a te proteja de infectare, dar și pe cei din jur în cazul în care te-ai infectat deja. Află cât timp ești contagios la gripă.

Gripa este o boală infecțioasă care circulă constant în populația globală. Chiar dacă virusurile gripale sunt mai active toamna și iarna, se pot transmite pe tot parcursul anului, dar cu o incidență mai redusă. 

În emisfera nordică, sezonul gripal începe de obicei în luna octombrie și poate dura până în aprilie, cu un vârf de activitate între decembrie și februarie. În emisfera sudică, gripa apare mai frecvent în perioada mai-august.

Din cele aproximativ un miliard de infectări cu gripă raportate anual, între 3 și 5 milioane de cazuri sunt forme severe de gripă, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Această infecție respiratorie face până la 650000 de victime în fiecare an.

Cum se transmite gripa

Virusurile gripale se răspândesc foarte rapid între oameni, dar aceasta nu înseamnă că ești neputincios în fața gripei. Dacă știi cum se transmite, poți lua măsuri pentru a preveni infectarea. 

Gripa se răspândește prin mici particule virale care sunt transmise între oameni. „Principalul mod prin care oamenii se infectează este când stau aproape unii de alții”, explică dr. Sherif Mossad, specialist în boli infecțioase citat de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Când o persoană infectată tușește sau strănută, eliberează particule virale care pot fi inhalate de cei din jur sau pot ajunge pe fața sau mâinile altcuiva. Bolnavii cu gripă dispersează virusul la o distanță de până la doi metri și pot infecta pe oricine se află în acest perimetru, notează dr. Mossad.

Gripa se poate transmite și prin contact indirect. Dacă atingi suprafețe contaminate cu picăturile sau secrețiile nazale ale bolnavilor și duci apoi mâna pe față, virusul va ajunge în căile tale respiratorii. 

Cât timp ești contagios la gripă

Unul dintre motivele pentru care gripa se transmite atât de ușor este că, uneori, oamenii pot fi infectați și pot răspândi virusurile fără să prezinte simptome. Un alt motiv este că poți începe să transmiți virusurile în ceea ce se numește perioadă de incubație, mai exact intervalul de la infectare și până la apariția primelor simptome. 

Dacă iei această infecție respiratorie, de obicei, durează două zile până să apară simptomele specifice, care includ: 

  • febră (frecvent, peste 38°C);
  • senzație de frisoane;
  • dureri de mușchi și articulații;
  • dureri de cap;
  • tuse;
  • oboseală;
  • stare generală alterată.

„Poți fi contagios cu gripă cam cu o zi înainte să simți simptomele, ceea ce înseamnă că poți răspândi virusul la alții înainte să știi că ești bolnav”, explică dr. Mossad. Uneori, perioada de incubație durează până la patru zile. 

Perioada de contagiozitate maximă este în primele 3-4 zile după ce începi să te simți rău. Poți transmite virusurile gripale și în continuare, timp de o săptămână după apariția simptomelor. Copiii și adulții care au un sistem imunitar slăbit pot fi contagioși chiar mai mult timp.

Cât timp ar trebui să te izolezi când ai gripă

Regula de bază este să rămâi acasă timp de cel puțin 24 de ore din momentul în care nu mai ai febră și nu mai iei antitermic, recomandă medicul infecționist Sherif Mossad.

Dacă te întrebi cât timp ești contagios la gripă, ia în considerare că febra se definește astfel:

  • mai mare de 38°C la adulți;
  • mai mare de 38°C la copii, dacă e măsurată rectal;
  • mai mare de 37,5°C la copii, dacă e măsurată oral;
  • mai mare de 37,2°C la copii, dacă e măsurată la subraț.

De asemenea, ar trebui să rămâi izolat și dacă ai alte simptome severe, cum ar fi o tuse continuă sau dificultăți de respirație. În general, dacă prezinți semne că ești bolnav, probabil că ești încă contagios.

Cum îți poți reduce riscul de infectare

Evitarea persoanelor bolnave este o măsură doar parțial eficientă în prevenirea gripei, având în vedere că persoanele infectate pot fi contagioase și înainte de a deveni vizibil bolnave. Din acest motiv, pe lângă evitarea celor care prezintă simptome, ai nevoie să iei și alte măsuri de protecție. 

Dr. Sherif Mossad sugerează o abordare pe mai multe planuri: 

Fă-ți vaccinul antigripal

Prima și cea mai importantă măsură în prevenirea gripei este vaccinarea antigripală anuală. „Vaccinul antigripal este cea mai bună apărare împotriva gripei. Studiile arată că, dacă te vaccinezi, ai un risc mult mai mic să faci o formă gravă și să ajungi la spital”, subliniază dr. Mossad.

Vaccinul antigripal este disponibil în România sub două forme: injectabil și nazal. Mai multe categorii de persoane îl pot primi gratuit sau cu o compensare de 50%, printre care copiii până la 18 ani, gravidele, persoanele cu vârste peste 65 de ani și cele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Spală-te pe mâini

Studiile arată că oamenii își ating fața, în medie, de 23 de ori pe oră. Spălatul frecvent pe mâini poate împiedica virusurile să intre în corpul tău și să te îmbolnăvească. Sunt multe momente când se recomandă să te speli pe mâini, dar acestea sunt foarte importante în sezonul de gripă:

  • înainte și după contactul cu o persoană bolnavă;
  • de fiecare dată când te întorci acasă după ce ai fost afară;
  • înainte de a pregăti mâncarea și a mânca.

Poartă mască în spații aglomerate

În timpul sezonului gripal, masca de protecție ajută la reducerea expunerii la picăturile mici de salivă sau mucus (aerosoli) care pot fi inhalate din aer. Măștile de tip N95 și FFP2 pot filtra o parte semnificativă a particulelor virale din aer.

Mijloacele de transport în comun, birourile, școlile și magazinele sunt spații cu un risc mai ridicat de răspândire a virusurilor gripale.

Întărește-ți imunitatea

Un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, odihnă suficientă și exerciții fizice, susține sistemul de apărare a organismului și contribuie la o mai bună apărare împotriva infecțiilor. 

Gestionarea stresului este, de asemenea, importantă. Acesta poate compromite funcția imunitară și poate face organismul mai vulnerabil la infecții. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
PARTENERI