Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează

Publicat: 10 octombrie 2024, 07:55

De la ceaiuri din plante și până la cunoscuta combinație de ridiche neagră și miere, avem la dispoziție o varietate mare de remedii naturale care calmează tusea seacă. Totuși, înainte de a recurge la astfel de tratamente, este bine să mergi la medic pentru a afla cauza tusei. Află care sunt cele mai populare leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. 

Cunoscută și ca tuse uscată sau iritativă, tusea seacă nu elimină mucus din căile respiratorii. Ea se simte ca o iritație în gât descrisă ca o senzație de mâncărime sau gâdilat în gât. Iritația provoacă un reflex puternic de tuse care poate deveni dureroasă dacă persistă o perioadă lungă de timp. 

Uneori, tusea seacă este însoțită de o senzație de uscăciune în gât sau chiar de dificultăți la respirație. Când devine persistentă, suprasolicită mușchii toracelui și diafragma, provocând dureri musculare și oboseală fizică. De cele mai multe ori, se agravează pe timpul nopții și afectează calitatea somnului, ceea ce duce la oboseală și probleme de concentrare în ziua următoare.

Ce cauze poate avea tusea seacă

Numeroase afecțiuni pot să declanșeze tusea uscată, inclusiv probleme care nu au legătură cu sistemul respirator. Sunt situații în care cauza nu este evidentă.

Dacă tusea durează mai mult de câteva săptămâni sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi febra, respirația dificilă sau durerile toracice, este indicat să mergi la medic pentru investigații. 

Tusea seacă poate fi cauzată de mai multe afecțiuni sau de factori iritanți. Printre cele mai comune cauze se numără:

  • Infecțiile respiratorii. Răcelile și gripa sunt printre cele mai comune cauze de tuse. Boala acută provoacă tuse productivă de obicei, dar evoluează către tuse uscată care persistă chiar și după ce infecția dispare. Această tuse iritantă este numită tuse post-virală;
  • COVID-19. Tusea seacă se regăsește printre simptomele frecvente ale infecției cu noul coronavirus;
  • Astmul. Tusea seacă este unul dintre primele simptome ale astmului. Ea se declanșează mai ales după eforturi fizice și pe timpul nopții;
  • Rinita alergică. Expunerea la alergeni respiratori precum polenurile, acarienii sau părul de animale poate irita căile respiratorii, declanșând o tuse seacă;
  • Expunerea la substanțe iritante. Aerul poluat, fumul, vaporii chimici și alte substanțe chimice au, de asemenea, un efect iritant asupra căilor respiratorii și declanșează tuse uscată;
  • Cancerul pulmonar. În stadiile incipiente, boala se manifestă prin tuse seacă, cronicizată. Pe măsură ce cancerul evoluează, apar expectorațiile cu sânge;
  • Insuficiența cardiacă. Această afecțiune face ca inima să nu mai pompeze eficient sângele în corp. Drept urmare, apar oboseala la efort, dificultățile la respirație, dar și o tuse seacă persistentă, mai ales în poziție culcată;
  • Refluxul gastroesofagian. Conținutul acid al stomacului care se întoarce în esofag irită mucoasa esofagiană și declanșează tusea seacă.

Cele mai bune leacuri bătrânești pentru tuse seacă

De la ceaiuri și până la preparate din ingrediente naturale, există multe leacuri bătrânești care pot ajuta la calmarea tusei uscate. Acestea pot fi la fel de eficiente ca medicamentele, însă nu toate au efecte benefice dovedite științific. 

Unele remedii naturale pot interacționa cu medicamentele alopate, provocând reacții adverse nedorite. De aceea, este bine să discuți cu medicul tău înainte de a recurge la astfel de tratamente. 

Ceaiuri pentru tuse seacă

Ceaiurile din plante sunt cele mai populare leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Lichidele calde, în general, ajută la menținerea umidității mucoaselor din căile respiratorii, ceea ce poate reduce iritația care provoacă tusea seacă. Dacă adaugi în apă caldă și plante cu proprietăți calmante și antiinflamatoare, poți scăpa mai repede de tusea iritativă. Iată cele mai bune ceaiuri:

Ceai de cimbrișor

Un remediu din medicina populară românească, cimbrișorul susține sănătatea sistemului respirator și este indicat în mai multe afecțiuni respiratorii, inclusiv pentru tusea iritativă. 

Prepară o infuzie cu o linguriță de plantă mărunțită la o cană cu apă colocotită. Lasă cimbrișorul la infuzat pentru 5-7 minute. Poți bea până la 3-4 căni pe zi.

Ceai de ceapă

Printre cele mai cunoscute leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți, dar și la copii se numără și ceaiul de ceapă. Acesta este indicat atât în tusea seacă, iritativă, cât și în cea productivă. 

Prepară ceaiul din bucăți de ceapă tăiate cu tot cu coji. Folosește o ceapă mare la 500 de mililitri de apă. Fierbe bucățile pentru 10-15 minute, strecoară și adaugă miere și/sau lămâie în ceai după ce s-a răcit puțin. 

Ceai de turmeric

Turmericul este folosit de secole în medicina ayurvedică pentru efectele sale benefice în tratarea infecțiilor respiratorii ale căilor superioare, bronșitei și astmului. 

Ca remediu pentru tusea seacă, prepară un ceai cu o linguriță de pudră sau rădăcină proaspătă rasă la o cană (250 ml). Fierbe-l încet timp de 10 minute și strecoară lichidul;

Ceai de ghimbir

Ghimbirul nu are un gust pe placul tuturor, dar este un remediu natural foarte eficient împotriva iritației gâtului. Ceaiul de ghimbir poate calma tusea uscată sau astmatică, potrivit Medical News Today. Se crede că suprimă reflexul de tuse prin relaxarea mușchilor netezi ai căilor respiratorii.

Pentru preparare, folosește două lingurițe de ghimbir ras dintr-o rădăcină proaspătă și curățată de coajă la 200 ml de apă. Fierbe ceaiul pentru 10 minute. Pentru un gust mai plăcut, îl poți îndulci cu miere.

Combinația de ridiche neagră și miere

Lista de leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți nu putea fi completă fără un remediu folosit de multe generații pentru tratarea problemelor respiratorii: siropul de ridiche neagră cu miere. 

Ridichea are proprietăți antiinflamatoare și ajută la reducerea iritației căilor respiratorii. Mierea este, de asemenea, cunoscută pentru efectul său antiinflamator. Ea acoperă și calmează mucoasa gâtului, reducând iritația și frecvența tusei. Totodată, mierea are proprietăți antibacteriene și antivirale, ceea ce ajută în combaterea eventualelor infecții care au provocat tusea. 

Consumate împreună, cele două remedii sunt foarte eficiente în tusea seacă, dar pot ajuta și în tusea productivă prin facilitarea eliminării mucusului.

Iată cum să prepari pas cu pas siropul de ridiche cu miere acasă:

  • spală bine o ridiche neagră și taie un capac în partea de sus;
  • scobește conținutul până când pereții ajung la un centimetru grosime;
  • adaugă două-trei lingurițe de miere în scobitura formată;
  • pune capacul tăiat inițial și lasă lichidul la macerat peste noapte, într-un loc călduț. Mierea va extrage sucul din ridiche și se va forma un sirop;
  • dimineața, transferă siropul astfel obținut într-un recipient de sticlă;
  • consumă câte una-două lingurițe de două-trei ori pe zi.

Inhalațiile

Alte leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți sunt inhalațiile, care se folosesc de mult timp ca remediu natural pentru afecțiuni respiratorii precum tusea, congestia nazală și bronșita. Ele implică inhalarea aburilor fie simpli, fie din uleiuri esențiale sau infuzii de plante medicinale cu proprietăți antiinflamatoare și calmante pentru căile respiratorii.

Pentru a face inhalații acasă:

  • Fierbe apă într-un vas și toarn-o într-un bol;
  • Apleacă-te peste bol și acoperă-ți capul cu un prosop;
  • Din această poziție, inhalează aburii timp de 10-15 minute;
  • Repetă inhalațiile de două ori pe zi. 

Poți adăuga câteva picături de ulei esențial de cimbrișor, eucalipt sau de rozmarin, care au efect antiinflamator și antimicrobian. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturi care pot ameliora tusea seacă. Cum pot acționa asupra acestui simptom neplăcut
Băuturi care pot ameliora tusea seacă. Cum pot acționa asupra acestui simptom neplăcut
7 remedii pentru gripă și răceală pe care le poți face acasă
7 remedii pentru gripă și răceală pe care le poți face acasă
De ce ne îmbolnăvim mai des iarna. Cum ne afectează temperaturile scăzute 
De ce ne îmbolnăvim mai des iarna. Cum ne afectează temperaturile scăzute 
PARTENERI