Vaccinul antigripal în 2024-2025. Preț, compensare și când se face

Publicat: 20 septembrie 2024, 07:47

Vaccinul antigripal pentru acest sezon este disponibil deja în farmacii. Și în acest an, mai multe categorii de persoane îl pot primi gratuit sau compensat în proporție de 50%. Află ce preț are vaccinul antigripal în 2024, cui îi este recomandat și când ar trebui să-l faci pentru a beneficia de protecție maximă.

Gripa nu este o afecțiune banală, deși mulți o percep astfel. Simptomele sunt ușoare și moderate de cele mai multe ori, dar pot deveni grave chiar și în rândul persoanelor tinere, fără probleme de sănătate asociate. 

Pneumonia, bronșita, insuficiența respiratorie, miocardita și agravarea bolilor cronice existente sunt complicații posibile ale gripei. Vaccinarea antigripală nu asigură o protecție de 100% împotriva îmbolnăvirii, dar ne poate ajuta să prevenim aceste complicații ale gripei. 

Virusurile gripale suferă mutații constant, motiv pentru care imunitatea dobândită în sezonul anterior în urma unei infecții naturale sau a vaccinării nu oferă protecție în sezonul următor. Compoziția vaccinului antigripal este modificată anual, în funcție de subtipurile tulpinilor gripale care circulă în sezonul respectiv. Doar prin vaccinarea sezonieră poți fi protejat de aceste noi subtipuri.

Când e bine să faci vaccinul antigripal în 2024 pentru protecție maximă

De obicei, circulația virusurilor gripale începe în emisfera nordică în lunile octombrie-noiembrie, atinge un vârf în ianuarie-februarie și se încheie în luna mai. Cu toate acestea, se întâmplă rar ca sezonul epidemic anual de gripă să înceapă înainte de mijlocul lunii noiembrie, potrivit European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). 

Este nevoie de 10-14 zile pentru dezvoltarea unui răspuns imun și dobândirea protecției împotriva gripei. De aceea, majoritatea țărilor încep imunizarea în luna octombrie. 

Protecția oferită de vaccin este de așteptat să dureze cel puțin un sezon gripal, dar ea scade în timp. Nu este clar dacă acest lucru are drept cauză scăderea imunității, schimbările în caracteristicile virusului sau o combinație între cele două.

Cui îi este recomandat vaccinul antigripal

Unele persoane sunt mai susceptibile să dezvolte forme severe de gripă, care pot duce la spitalizare sau deces. Acestea includ:

  • vârstnicii;
  • copiii cu vârste între 6 luni și 4 ani;
  • femeile însărcinate, indiferent de trimestru;
  • persoanele imunodeprimate;
  • persoanele cu afecțiuni medicale cronice;
  • personalul medical care intră în contact cu pacienții (pentru a reduce riscul de a infecta categoriile vulnerabile).

Copiii cu vârsta mai mică de 9 ani care nu au făcut niciodată vaccinul antigripal trebuie să primească două doze de vaccin, la un interval de 4 săptămâni, recomandă specialiștii ECDC. În anii următori, o singură doză va fi suficientă pentru a beneficia de protecție. 

Peste 90% dintre decesele cauzate de gripă sunt raportate în rândul persoanelor vârstnice. În plus, cele mai multe spitalizări au loc la această categorie de populație. Nu există o limită de vârstă clar definită pentru adulții vârstnici. În multe țări, pragul este vârsta de 65 de ani, în timp ce altele folosesc un prag mai mic.

Lista bolilor cronice care cresc riscul de complicații asociate gripei includ:

  • boli respiratorii precum astmul sau BPOC;
  • boli cardiovasculare precum boala coronariană;
  • diabetul;
  • boli hepatice precum ciroza hepatică;
  • boli renale precum insuficiența renală cronică;
  • afecțiuni neurologice/neuromusculare precum boala Parkinson;
  • handicap fizic la copii și adulți;
  • imunosupresie din cauza bolii sau tratamentului, inclusiv din cauza afecțiunilor hematologice și a infecției cu HIV.

Cine poate primi vaccin antigripal gratuit sau compensat

La fel ca în sezonul anterior, vaccinurile antigripale sunt asigurate gratuit sau cu o compensare de 50% în România pentru câteva categorii de persoane. Campania de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății (MS) vizează persoanele cu un risc crescut de a dezvolta forme severe de gripă și complicații, respectiv pe cele cu risc crescut de infectare.

Au compensare de 100% la vaccinul antigripal în 2024 următoarele categorii:

  • copiii până la 18 ani;
  • femeile însărcinate;
  • persoanele cu vârste peste 65 de ani;
  • persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
  • copiii şi bătrânii instituţionalizaţi;
  • personalul medical.

În plus, adulții între 45 și 65 de ani fără boli cronice pot primi vaccinul antigripal în 2024 la un preț compensat cu 50%.

Din 2023, dozele de vaccin nu mai sunt distribuite de medicii de familie. Aceștia eliberează o rețetă cu care pacienții se prezintă pentru a ridica vaccinul în farmaciile înscrise în campania derulată de Ministerul Sănătății. 

Ce tipuri de vaccin există

Vaccinul antigripal este disponibil în România sub două forme: injectabil și nazal. Varianta injectabilă conține virus inactivat și poate fi administrată începând cu vârsta de 6 luni. Se consideră că bebelușii cu vârsta sub 6 luni sunt protejați de anticorpii primiți de la mamă dacă aceasta se vaccinează. Vaccinul injectabil nu are o compoziție diferită pentru copii sau adolescenți.

Vaccinul nazal (sau intranazal) este alternativa nedureroasă a vaccinului antigripal, recomandată copiilor și adolescenților cu vârsta între 2 și 17 ani. Acest vaccin nu beneficiază de compensare prin programul de vaccinare antigripală al MS. 

Spre deosebire de varianta injectabilă, vaccinul nazal conține virus viu atenuat. Acest lucru înseamnă că există un risc de transmitere a virusului la alte persoane pentru o perioadă de una-două săptămâni de la administrare. Totuși, riscul este foarte scăzut și limitat la anumite categorii de persoane, cum sunt cele cu un sistem imunitar compromis, cum ar fi pacienți cu cancer, HIV/SIDA sau cei care urmează tratamente imunosupresoare.

Vaccinul antigripal nazal este contraindicat copiilor şi adolescenţilor cu astm bronşic sever şi wheezing activ, precum și celor care primesc tratament cu salicilați (aspirină). 

Ce preț are vaccinul antigripal în 2024 în farmacii

Persoanele care nu beneficiază de gratuitate îl pot achiziționa contra cost din farmacii, dar numai pe bază de rețetă de la medicul de familie sau un medic infecționist. 

Vaccinurile injectabile sunt de aproximativ două ori mai ieftine decât varianta nazală pentru copii și adolescenți. În medie, costul este între 68 și 80 de lei, în funcție de farmacie și de producător. Prețul variază astfel:

  • vaccinul Vaxigrip (injectabil): 67,85 lei;
  • vaccinul Influvac (injectabil): 64,48 lei;
  • vaccinul Fluenz (nazal): 125 de lei.

Vaccinul antigripal poate fi administrat atât în cabinetele medicilor de familie, cât și în farmacii, de către farmaciști autorizați.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Wheezingul la copii. Ce este, din ce cauze apare și cum se poate diagnostica
Wheezingul la copii. Ce este, din ce cauze apare și cum se poate diagnostica
Cine este mai vulnerabil la complicațiile gripei? Persoanele cu risc crescut de forme severe de boală
Cine este mai vulnerabil la complicațiile gripei? Persoanele cu risc crescut de forme severe de boală
Principalele cauze ale respirației zgomotoase. Ce poate însemna când te confrunți cu acest simptom
Principalele cauze ale respirației zgomotoase. Ce poate însemna când te confrunți cu acest simptom
PARTENERI