Amarantul reprezintă o pseudocereală fără gluten, care oferă un conținut bogat în proteine și fibre. Profilul său nutritiv se aseamănă cu cel oferit de quinoa și poate asigura senzație de sațietate pe parcursul întregii zile. Citește care sunt beneficiile consumului de amarant.
Amarantul este o sămânță cu o aromă similară celei de nucă și conține aminoacizi esențiali. Substanțele fitochimice prezente în amarant contribuie la proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare. De asemenea, oferă o gamă de beneficii pentru sănătate la fel cum asigură cerealele.
Beneficiile consumului de amarant
Amarantul reprezintă o sursă importantă de: vitamina A, complex de vitamine B, vitamina K, mangan, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fosfor, folat (vitamina B9), vitamina B6, fier, cupru, seleniu și grăsimi.
Ca plantă, amarantul amintește destul de mult de aspectul spanacului. Acesta se regăsește într-o varietate de culori, precum: auriu, roșu, verde sau violet.
Poate fi inclus în dietele fără gluten
Sensibilitatea la gluten reprezintă un grup de simptome asociate reacției la proteina găsită în planta de grâu numită gluten. Amarantul nu conține gluten, așa că persoanele cu sensibilități sau intoleranțe la gluten, îl pot consuma.
Poate avea proprietăți antiinflamatoare
Printre beneficiile consumului de amarant se regăsesc proprietățile antiinflamatoare. În cazul inflamației, sistemul imunitar devine hiperactiv și stimulează celulele de apărare și hormonii care atacă țesuturile. Astfel, pot apărea afecțiuni precum: fibromialgie, artrită, boala celiacă sau sindromul colonului iritabil.
Poate sprijini sănătatea oaselor
Calciul prezent în amarant pot fi folosit de organism pentru vindecarea și întărirea oaselor. O deficiență de calciu crește riscul de apariție a fracturilor și de a dezvolta osteoporoză. De aceea este important să-ți asiguri aportul zilnic.
Poate ajuta la gestionarea diabetului
Deoarece poate asigura aportul zilnic de mangan, printre beneficiile consumului de amarant se numără gestionarea simptomelor diabetului. Manganul este necesar pentru producerea enzimelor digestive responsabile pentru procesul numit gluconeogeneză. Gluconeogeneza implică transformarea aminoacizilor din proteine în zahăr și echilibrarea zahărului în fluxul sanguin, conform Dr. Axe.
Poate susține sănătatea sistemului digestiv
Datorită conținutului ridicat de fibre din amarant, acesta poate stimula sistemul digestiv și poate contribui la reglarea excreției deșeurilor corporale. Amarantul conține mai multe fibre solubile decât o bună parte dintre cereale. Fibrele solubile au un rol vital în obținerea unei digestii corecte, deoarece se dizolvă într-o masă lipicioasă și captează: grăsimi, zaharuri, bacterii și toxine.
Poate contribui la scăderea nivelului de colesterol din sânge
Amarantul poate scădea nivelul de colesterol rău, mai precis colesterolul LDL, din sânge. În plus, poate sprijini digestia prin creșterea frecvenței mișcărilor intestinale. Acest lucru se datorează conținutului de fibre. Fibrele leagă colesterolul în sistemul digestiv și determină excretarea acestuia de către organism, fiind unul din beneficiile consumului de amarant.
Te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus
Consumul de amarant poate ajuta la menținerea unei greutăți optime. Are un conținut ridicat de fibre, care contribuie la echilibrarea sistemului digestiv și poate oferi senzație de sațietate pe parcursul întregii zile. De aceea, nu simți nevoia să iei mai multe gustări decât este necesar.
De asemenea, poți încerca quinoa, o pseudo-cereală asemănătoare cu amarantul. Aceasta poate fi preparată ca o variantă mai sănătoasă pentru a înlocui cerealele cu amidon.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.