Când se iau vitaminele – dimineața sau seara? 

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 15 noiembrie 2023, 06:25

Ca să te bucuri pe deplin de beneficiile pentru sănătate ale vitaminelor și mineralelor pe care le iei, trebuie să le administrezi în momentul potrivit din zi. Acest moment diferă de la un supliment alimentar la altul. Află când se iau vitaminele - dimineața sau seara?

Reclamă

Contrar unor credințe, suplimentele alimentare nu sunt inofensive și nu se iau după ureche. Pentru a fi absorbite cât mai bune în organism, dar și pentru a evita posibilele reacții adverse, vitaminele și mineralele ar trebui administrate după anumite reguli. Una dintre aceste reguli vizează momentul din zi în care ar trebui să le iei. 

Momentul administrării influențează nu doar eficiența suplimentelor alimentare, ci și pe a medicamentelor pe care le iei în paralel. De aceea, dacă urmezi tratamente alopate pentru boli acute sau cronice, discută cu medicul tău curant despre posibilele interacțiuni cu suplimentele alimentare și respectă recomandările acestuia cu privire la dozele și momentul potrivit pentru administrare. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când se iau vitaminele – dimineața sau seara?

Există o dezbatere cu privire la momentul optim din zi pentru a lua suplimente alimentare. Unii experți susțin că administrarea lor dimineața este mai benefică. Argumentul acestora este că alimentele ne furnizează nutrienți pe parcursul zilei, iar suplimentele ne completează necesarul pe timpul nopții. Procedând astfel, contribuim la procesele de refacere și regenerare a țesuturilor în timp ce dormim. 

De partea cealaltă, există specialiști care aduc argumente împotriva acestei teorii. „Digestia încetinește în timpul somnului, așa că administrarea suplimentului alimentar târziu în noapte nu ar putea asigura o absorbție eficientă”, a explicat pentru publicația Washington Post dr. Jeffrey Blumberg, profesor de științe ale nutriției la Universitatea Tufts, din Boston, SUA. 

Reclamă

Momentul optim pentru administrare este dictat de tipul suplimentului alimentar, spune pentru aceeași publicație nutriționistul Neil Levin. De exemplu, dimineața este potrivită pentru a lua multivitamine și orice vitamine din grupul B. „Multivitaminele au cea mai mare eficiență atunci când sunt luate mai devreme în zi, deoarece vitaminele din grupul B din ele ar putea stimula prea mult metabolismul și funcția cerebrală înainte de culcare sau pentru a avea o seară relaxantă”, spune Levin.

În general, suplimentele care conțin ingrediente cu efect energizant sunt indicate dimineața pentru a te ajuta să-ți începi ziua cu energie. În schimb, vitaminele, mineralele și alți nutrienți care induc relaxarea musculară sau somnul ar trebui luate înainte de culcare.

DimineațaSeara
vitaminele din grupul B calciu
suplimente cu cafeinămagneziu
coenzima Q10melatonină
multivitamineL-triptofan
valeriană
 glicină
Când se iau vitaminele – dimineața sau seara?

Pentru unele vitamine și minerale, momentul din zi în care sut administrate nu are nicio influență asupra eficienței lor. Poți lua oricând vitaminele A, C, D și E, mineralele fier, zinc sau seleniu, precum și suplimentele cu omega 3. 

Reclamă

Cum se iau suplimentele: înainte, în timpul sau după masă?

Unele vitamine trebuie luate cu alimente pentru a spori absorbția lor. De exemplu, vitaminele A, D, E și K sunt liposolubile, ceea ce înseamnă că se dizolvă în grăsimi. Pentru o absorbție optimă, este indicat să le iei în timpul unei mese sau cu gustări care conțin grăsimi. Cantitatea optimă de grăsimi este de o linguriță (5 grame). Recomandarea este aceeași și pentru multivitamine, deoarece ele conțin cel puțin o parte dintre aceste vitamine.

Un motiv în plus pentru care ar trebui să le iei în timpul sau după mese nu este pentru a evita neplăcerile gastrice. Fierul, magneziul și uleiul de pește, în mod deosebit, pot să provoace tulburări digestive dacă sunt luate pe stomacul gol. Excepția de la regulă sunt suplimentele care conțin minerale chelate. Acestea nu depind de acidul gastric pentru a fi descompuse și pot fi luate fără alimente. Citratul de calciu și glicinatul de magneziu sunt exemple de astfel de suplimente.

În cazul probioticelor, cercetările arată că administrarea în timpul unei mese sau cu 30 de minute înainte de masă ar putea fi mai benefică decât după masă. 

Suplimente care se iau simultan

Unele vitamine și minerale ar trebui administrate împreună pentru a le spori absorbția, fie prin suplimente, fie prin sporirea aportului din alimente. De exemplu, vitamina D stimulează absorbția calciului, iar vitamina C susține absorbția fierului. Suplimentele care conțin fier pot fi luate cu un pahar de suc de portocale pentru a beneficia de o absorbție mai bună a mineralului. 

Probioticele și prebioticele sunt, de asemenea, recomandate împreună pentru sănătatea intestinală. Probioticele sunt bacterii benefice, iar prebioticele stimulează creșterea și activitatea bacteriilor benefice din intestine.

Hidratarea joacă și ea un rol important în absorbția suplimentelor alimentare, spune profesorul Jeffrey Blumberg. „Aportul de lichide este deosebit de important pentru descompunerea tabletei sau capsulei de supliment și pentru dizolvarea substanțelor nutritive solubile în apă, cum ar fi vitamina C și vitaminele din complexul B”, spune el. Așadar, ia întotdeauna vitaminele și mineralele cu un pahar mare de apă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
5 suplimente care afectează rinichii
5 suplimente care afectează rinichii
5 suplimente care afectează rinichii
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Reclamă
PARTENERI
icon