Hummus-ul se găsește sub formă de pastă, iar de obicei, se prepară din: năut, semințe de susan, ulei de măsline, lămâie și usturoi. Acesta reprezintă o sursă importantă de: fibre, grăsimi și proteine de origine vegetală. Citește cât de sănătos este consumul de hummus.
În unele rețete, la prepararea hummus-ului se folosește tahini, o pastă din semințe de susan. De asemenea, acesta asigură substanțe nutritive importante, inclusiv: magneziu, fier, folat (vitamina B9), carbohidrați și proteine.
Cât de sănătos este consumul de hummus
Persoanele care mănâncă în mod regulat năut, ingredientul de bază al hummus-ului, tind să aibă un aport mai mare de: fibre, acizi grași polinesaturați, vitamine și minerale, potrivit Taste of Home. Deoarece face parte din familia leguminoaselor, reprezintă o sursă importantă de proteine.
Hummus-ul este o modalitate mai eficientă de a mânca mai multe legume. Poate fi consumat ca parte a unei gustări sau a unei mese mai ușoare, în orice moment al zilei.
Poate contribui la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge
Năutul are un conținut ridicat de proteine și amidon rezistent, care încetinesc digestia. Din acest motiv, acestea pot avea un indice glicemic mai scăzut și pot elibera energie în mod constant. Consumul regulat poate ajuta la menținerea unor niveluri echilibrate ale zahărului din sânge.
De asemenea, hummus-ul se regăsește printre alimentele care nu conțin sodiu. Corpul are nevoie de sodiu în cantități mici, dar consumul excesiv poate cauza probleme de sănătate.
Poate avea efecte antiinflamatoare
Dacă te întrebi cât de sănătos este consumul de hummus, gândește-te că ingredientele din hummus-ul tradițional, cum ar fi năutul, semințele de susan și uleiul de măsline pot avea proprietăți antiinflamatoare. De fapt, se poate ca uleiul de măsline virgin să aibă o acțiune antiinflamatoare asemănătoare efectelor date de medicamentele precum ibuprofenul.
Poate sprijini sănătatea intestinală
Datorită conținutului preponderent format din năut, hummus-ul este bogat în fibre, conform BBC Good Food. Acestea pot avea efecte pozitive asupra sănătății intestinale deoarece susțin creșterea numărului de bacterii benefice. De asemenea, poate reduce riscul de apariție a cancerului colorectal.
Poate contribui la gestionarea unei greutăți optime
Consumul regulat de năut se asociază cu: o greutate corporală mai scăzută, un indice de masă corporală mai redus și o circumferință diminuată a taliei. Se datorează parțial tipului de amidon din acesta, din care o treime îl reprezintă amiloză. Acest tip de amidon este mai rezistent la enzimele digestive.
Poate avea efecte benefice asupra sănătății inimii
Când vrei să știi cât de sănătos este consumul de hummus, află că poate asigura efecte benefice asupra sănătății inimii. Năutul, uleiul de măsline și semințele de susan din hummus sunt o sursă de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă. Dietele cu aporturi ridicate de leguminoase, cum ar fi năutul, pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL, mai exact lipoproteine cu densitate scăzută, denumite și colesterol rău. În timp, grăsimile mononesaturate, în special uleiul de măsline, pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.