Antena

Brânza ne face fericiți și susține îmbătrânirea sănătoasă. Alte alimente bune pentru creier

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 10 iulie 2024, 07:39

Dacă vrei să trăiești mult și sănătos, brânza nu ar trebui să lipsească din meniul tău zilnic. Acest aliment are un efect benefic asupra sănătății mintale, care, la rândul său, susține îmbătrânirea sănătoasă, potrivit unui studiu. Citește despre alte alimente bune pentru creier.

Reclamă

Oamenii care au o stare de bine la nivel mintal tind să se bucure de o viață mai lungă și mai sănătoasă, iar consumul de brânzeturi este unul dintre lucrurile care au un impact benefic asupra stării de spirit. Aceasta este concluzia unei ample analize genetice realizate de o echipă de cercetători din China. 

Bunăstarea psihică este un aspect foarte important pentru o îmbătrânire sănătoasă, independent de factorii socio-economici, potrivit studiului publicat recent în revista Nature Human Behavior. Brânza nu a fost principalul factor benefic pentru îmbunătățirea sănătății mintale identificat de cercetători, dar a fost o concluzie surprinzătoare a studiului. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong, din Shanghai, au analizat datele genetice a 2,3 milioane de europeni. Ei au folosit o tehnică de analiză ADN numită randomizare mendeliană. Aceasta utilizează variațiile genetice pentru a examina relațiile cauzale dintre factorii de risc și starea de sănătate. Astfel, au descoperit că sănătatea mintală înseamnă un factor-cheie pentru îmbătrânirea sănătoasă.

Factorii care influențează sănătatea mintală

Participanții la studiu care au raportat că au mâncat mai multă brânză au avut, în general, rezultate mai bune la testele de evaluare a bunăstării psihice. Consumul de fructe este, de asemenea, benefic pentru starea de spirit, se arată în studiul citat de Science Alert

Reclamă

Factorii socio-economici sunt și ei importanți pentru sănătate și îmbătrânire. O influență benefică asupra bunăstării mintale au și:

  • veniturile mai mari;
  • o educație mai bună;
  • satisfacția profesională.

De partea cealaltă, există numeroși factori care pot afecta negativ bunăstarea psihică și îmbătrânirea sănătoasă. Aceștia includ:

  • privitul la televizor;
  • fumatul;
  • administrarea de medicamente;
  • afecțiuni precum insuficiența cardiacă și alte boli cardiace, ADHD sau accidentul vascular cerebral.

Alte alimente bune pentru creier

Starea de spirit poate fi influențată de mulți factori, cum ar fi stresul, somnul insuficient, genetica sau deficiențele nutriționale. Relația dintre nutriție și sănătatea mintală este tot mai intens studiată în ultimii ani. Cercetările arată că există mai multe alimente care pot îmbunătăți sănătatea creierului:

Reclamă

Acizii grași omega 3

Aceste grăsimi esențiale pe care organismul nu le poate produce singur joacă un rol crucial în dezvoltarea și funcționarea creierului. Unele studii au arătat că suplimentarea cu omega 3 poate reduce simptomele depresiei. Consumul de pește gras (somon, macrou, sardine, ton) poate fi o strategie eficientă pentru îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății mintale.

Ciocolata neagră

Mai mulți compuși din compoziția ciocolatei negre contribuie la reglarea stării de spirit, cum ar fi cofeina, teobromina și N-acilethanolamina, o substanță chimică similară cu canabinoizii (compușii activi ai plantei de canabis) care a fost asociată cu îmbunătățirea stării de spirit. 

De asemenea, ciocolata neagră are un conținut bogat în flavonoide, compuși vegetali cu proprietăți antioxidante despre care s-a demonstrat că reduc inflamația și susțin sănătatea creierului.

Alimentele fermentate

Iaurtul, chefirul, varza murată și alte murături conțin bacterii benefice numite probiotice care sprijină dezvoltarea bacteriilor sănătoase în intestinul gros și pot crește nivelurile de serotonină. Acest neurotransmițător reglează starea de spirit, răspunsul la stres și dorința sexuală. Până la 90% din serotonina din organism este produsă de bacteriile bune din intestin. 

Nucile 

Migdalele, nucile, alunele, arahidele și alte nucifere furnizează organismului triptofan, un aminoacid responsabil pentru producerea serotoninei. Un studiu care a inclus 16.000 de participanți a arătat că un consum moderat de nuci poate reduce cu 23% riscul de depresie.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
8 alimente care te îmbătrânesc prematur
8 alimente care te îmbătrânesc prematur
8 alimente care te îmbătrânesc prematur
Cum îți afectează emoțiile sănătatea. Ce efecte are starea ta mintală asupra organismului
Cum îți afectează emoțiile sănătatea. Ce efecte are starea ta mintală asupra organismului
Cum îți afectează emoțiile sănătatea. Ce efecte are starea ta mintală asupra organismului
Cea mai eficientă soluție pentru pielea lăsată de pe gât. Cum poți reda fermitatea pielii
Cea mai eficientă soluție pentru pielea lăsată de pe gât. Cum poți reda fermitatea pielii
Cea mai eficientă soluție pentru pielea lăsată de pe gât. Cum poți reda fermitatea pielii
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon