Îmbătrânirea este un proces biologic natural pe care nu îl poți opri, dar îl poți încetini cu ajutorul unui stil de viață sănătos. Anumiți factori accelerează ritmul îmbătrânirii mai mult decât ți-ai dori, iar unul dintre cei mai mari vinovați este dieta. Iată o listă de alimente care te îmbătrânesc prematur.
Primele semne ale îmbătrânirii apar încă de la vârsta de 25 de ani, când producția de colagen și de elastină începe să scadă, iar pielea își pierde treptat elasticitatea. Masa musculară începe și ea să scadă lent, iar metabolismul își încetinește viteza. După 35 de ani, oasele pierd din densitatea osoasă.
8 alimente care te îmbătrânesc prematur
Studiile recente spun că procesul de îmbătrânire nu este treptat şi constant, așa cum se credea. Există două etape majore de schimbări accelerate: una în jurul vârstei de 44 de ani, iar cealaltă, la 60 de ani. Cercetătorii au observat că transformările biologice din aceste perioade ale vieții sunt semnificative.
Totuși, ritmul îmbătrânirii poate fi influențat de factori individuali precum genetica, stilul de viață și mediul înconjurător. Alimentația are un rol esențial în acest proces. Ea poate să încetinească procesul de îmbătrânire prin nutrienții esențiali pe care îi furnizează, dar și să-l accelereze prin substanțe care produc inflamație în organism.
Dieta modernă abundă în alimente care te îmbătrânesc prematur. Iată câteva dintre cele mai comune:
1. Alimentele prăjite
Cartofii prăjiți, inelele de ceapă, carnea prăjită, gogoșile și altele asemenea nu ar trebui să facă parte din alimentația ta dacă vrei să încetinești ritmul îmbătrânirii. Alimentele prăjite în ulei, la temperaturi ridicate, eliberează radicali liberi care provoacă daune celulare.
Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produse în urma proceselor metabolice sau provenite din surse externe, prin expunerea la toxine (fumat, radiații UV și poluare). Antioxidanții precum vitamina C, vitamina E, polifenolii, glutationul și alții neutralizează acești radicali liberi. Însă, când în organism nu există suficienți antioxidanți, radicalii liberi se acumulează și declanșează stresul oxidativ. Deteriorarea celulară pe care o provoacă stresul oxidativ activează sistemul imunitar, iar acesta reacționează printr-un răspuns inflamator.
Inflamația cronică accelerează îmbătrânirea pielii și nu numai. „Acest răspuns la stresul oxidativ nu are efecte doar asupra pielii, ci poate duce și la boli cronice grave, precum Alzheimer, artrită, cataractă și Parkinson, ca să numim doar câteva”, a explicat dieteticiana Sarah Keathley pentru publicația Health Digest.
2. Zahărul
Când mănânci prea mult zahăr, excesul de glucoză din sânge se atașează de lipide și de proteine, inclusiv de colagen și de elastină, pentru a metaboliza mai repede glucoza și a reduce glicemia. Această reacție chimică se numește glicozilare și generează un tip de compuși toxici numiți produși finali de glicozilare avansată (AGEs) care distrug colagenul și elastina din piele, favorizând apariția ridurilor. AGEs sunt asociați cu stresul oxidativ și cu declanșarea inflamației cronice.
Totodată, alimentele bogate în zahăr determină creșterea nivelului de insulină și favorizează inflamația sistemică. Dacă devine cronică, ea accelerează îmbătrânirea și crește riscul de boli precum Alzheimer, diabet sau afecțiuni cardiovasculare.
Bomboanele, biscuiții dulci, sucurile carbogazoase și produsele dulci de patiserie sunt alimente care îți îmbătrânesc prematur pielea și întregul organism.
3. Alcoolul
Un pahar de vin la final de zi poate părea inofensiv, dar consumul regulat de alcool poate accelera procesul de îmbătrânire a organismului. Alcoolul are efect diuretic și deshidratează pielea, iar un ten deshidratat este mai predispus la riduri. Totodată, alcoolul poate afecta sinteza colagenului, care ocupă un rol esențial pentru fermitatea pielii.
În plus, din metabolizarea alcoolului rezultă compus chimic numit acetaldehidă, cunoscut pentru efectele sale nocive asupra ADN-ului și proceselor naturale de reparare celulară.
Un studiu a arătat că acetaldehida poate grăbi scurtarea telomerilor, structuri care protejează cromozomii împotriva îmbătrânirii. Cu cât telomerii sunt mai lungi, cu atât cromozomii sunt mai bine protejați de stresul oxidativ. Pe măsură ce aceștia se scurtează, organismul devine mai vulnerabil la efectele naturale ale îmbătrânirii.
4. Alimentele sărate
Efectul sodiului în exces asupra tensiunii arteriale este bine cunoscut, însă puțini știu că și preparatele sau produsele bogate în sare sunt alimente care te îmbătrânesc prematur. Excesul de sare crește inflamația în corp, ceea ce poate accelera procesul de îmbătrânire celulară. Inflamația cronică afectează colagenul și elastina.
„Consumul constant de alimente bogate în sodiu pe o perioadă lungă de timp poate accelera îmbătrânirea pielii, determina scurtarea telomerilor ADN și crește riscul de apariție a numeroaselor boli cronice” explică Sarah Keathley, specialist în nutriție.
5. Alimentele ultraprocesate
În această categorie sunt incluse majoritatea alimentelor cunoscute ca nesănătoase. Semipreparatele, fast food-ul, bomboanele, chipsurile, prăjiturile și băuturile cu zahăr sunt alimente care te îmbătrânesc prematur. Zaharurile adăugate, aditivii și grăsimile trans pe care le conțin accelerează procesul de îmbătrânire biologică.
Alimentele care se procesează la temperaturi ridicate produc compuși nocivi precum acrilamida, produșii finali de glicozilare avansată și grăsimile trans, care pot accelera îmbătrânirea celulelor.
Aceste alimente „pot, de fapt, să întrerupă ciclul de viață al celulelor din corpul tău”, spune dieteticiana Sarah Keathley. Inflamația cauzată de ingredientele lor nocive poate perturba producția de colagen, ceea ce face pielea mai vulnerabilă la apariția timpurie a ridurilor.
6. Unele preparate din carne
Mezelurile, cârnații și carnea preparată la grătar pot conține substanțe nocive cu efect inflamator de durată asupra organismului. În mod frecvent, mezelurile și cârnații au un conținut bogat în nitrați de sodiu și alți conservanți care contribuie la producerea radicalilor liberi.
Metoda de gătire a cărnii are un rol esențial în acest proces. „Prin prepararea la grătar, carnea poate forma compuși cancerigeni cu risc ridicat, numite amine heterociclice și hidrocarburi aromatice policiclice. Acest lucru se întâmplă atunci când carnea este încălzită la peste 150 de grade Celsius”, explică Courtney Pelitera, dieteticiană și specialist certificat în nutriție clinică.
În plus, gătirea la temperaturi ridicate duce la formarea de produși finali de glicozilare avansată, care declanșează inflamația.
7. Lactatele grase
Deși produsele lactate oferă o sursă valoroasă de nutrienți precum calciul și proteinele, ele pot cauza inflamație la unele persoane. De obicei, lactatele cu un conținut mare de grăsimi sunt cele mai incriminate. Grăsimile saturate din alimentele precum brânza, untul și smântâna pot crește markerii inflamatori din organism și pot declanșa stres oxidativ.
Cercetările arată că stresul oxidativ poate accelera îmbătrânirea pielii prin mai multe mecanisme: inhibarea producției de colagen, descompunerea elastinei și limitarea producției de acid hialuronic.
8. Carbohidrații rafinați
Orezul alb, pastele albe, pâinea albă și toate produsele obținute din făină albă sunt alte alimente care te îmbătrânesc prematur. Acestea determină o creștere rapidă a glicemiei și provoacă inflamație în organism.
Deși furnizează energie rapidă, carbohidrații rafinați nu oferă substanțele nutritive necesare pentru menținerea sănătății pe termen lung. Aportul redus sau lipsa de vitamine, minerale, fibre și alți nutrienți poate contribui la accelerarea îmbătrânirii, întrucât organismul nu primește resursele necesare pentru a se proteja de efectele stresului oxidativ și inflamației. În timp, acest dezechilibru poate duce la deteriorarea celulelor.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.