Antena

Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Cum îți pot sprijini sănătatea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 29 noiembrie 2023, 07:50

Brânza face parte din categoria lactatelor și se poate găsi sub diferite forme, texturi și arome. Aceasta asigură mai multe substanțe nutritive, care îți pot sprijini sănătatea dacă o incluzi în dietă. Citește despre cele mai sănătoase tipuri de brânză.

Reclamă

Brânza se obține prin adăugarea unui acid sau a unei bacterii în laptele de origine animală, urmată de prelucrarea părților solide rezultate din lapte. Conținutul nutritiv al acesteia variază în funcție de tipul de lapte folosit și de procesul de fabricație.

Cele mai sănătoase tipuri de brânză

Brânza reprezintă o sursă importantă de: seleniu, zinc, magneziu, proteine, calciu, fosfor, potasiu, vitamina A, vitamina B12, vitamina D, carbohidrați, probiotice și antioxidanți, dar unele sortimente pot avea un conținut ridicat de grăsimi și sodiu. Consumul regulat poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni, precum bolilele inimii și osteoporoza.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus deoarece oferă senzație de sațietate pe parcursul zilei. Astfel, te împiedică să consumi alimente în exces sau să iei gustări frecvente pe parcursul zilei. Consumul de brânză nu determină creșteri nedorite în greutate dacă susții un deficit caloric.

Brânză cu mucegai

Brânza albastră este obținută din lapte de vacă, capră sau oaie, care a fost tratat cu culturi de mucegai Penicillium. Aceasta asigură un conținut foarte ridicat de calciu, ce poate sprijini sănătatea oaselor. De regulă, are o culoare albă, cu linii și pete albastre sau gri.

Reclamă

Brânză cottage

Brânza cottage este o brânză moale, de culoare albă, preparată din caș, fiind printre cele mai sănătoase tipuri de brânză. Aceasta conține calciu, proteine, carbohidrați, grăsimi și sodiu. Asigură un conținut bogat în proteine și are puține calorii. Astfel, poate fi utilă în dietele pentru slăbit deoarece te poate ajuta să scazi aportul total de calorii, potrivit Healthline.

Brânză de capră

Brânza de capră are un conținut nutritiv bogat în calciu, proteine, carbohidrați, sodiu și grăsimi. Laptele de capră conține mai mulți acizi grași cu lanț mediu decât laptele de vacă. Aceste tipuri de grăsime se absorb rapid în organism și au o probabilitate mai mică să fie depozitate sub formă de grăsime.

Mozzarella

Printre cele mai sănătoase tipuri de brânză se regăsește mozzarella, o brânză albă și moale, cu un conținut ridicat de umiditate. Provine din Italia și se obține din lapte de bivoliță sau lapte de vacă italian. Are concentrații scăzute de sodiu și puține calorii. Oferă bacterii care acționează ca probiotice, inclusiv tulpini de Lactobacillus casei și Lactobacillus fermentum.

Reclamă

Parmezan

Parmezanul reprezintă o brânză tare, învechită, cu o textură granulată și un gust sărat, asemănător cu aroma nucii. Se prepară din lapte de vacă crud, nepasteurizat, care se lasă să se învechească timp de cel puțin 12 luni. Astfel, se distrug bacteriile dăunătoare și se obține aroma caracteristică.

Brânză vegană

Brânza vegană este una dintre cele mai sănătoase tipuri de brânză. În general, dietele vegane pot îmbunătăți sănătatea intestinului și pot crește aportul de fibre. Brânza obținută din ingrediente pe bază de plante, cum ar fi soia, nuci, semințe sau nucă de cocos, pot fi o alegere sănătoasă, conform WebMD. Totodată, este important să verifici eticheta pentru a vedea ce ingrediente conține.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon