Plimbările în pădure pot avea efecte asupra sănătății organismului, atât din punctul de vedere mental, cât și fizic. Acestea ar putea reduce nivelurile de cortizol și ar putea îmbunătăți funcția sistemului imunitar. Află care sunt beneficiile pentru sănătate ale plimbărilor în pădure.
Terapia cu ajutorul plimbărilor prin pădure este inspirată dintr-o tradiție japoneză numită shinrin-yoku. Aceasta se bazează pe ideea că mersul printre copaci poate îmbunătăți sănătatea deoarece oferă o stare de bine pe termen lung.
Beneficiile pentru sănătate ale plimbărilor în pădure
O plimbare de minim 15 minute în pădure poate scădea nivelurile de stres și anxietate. De asemenea, poți experimenta mai puține sentimente negative și te poți relaxa la nivel fizic și mental.
Această activitate simplă te poate ajuta să iei o pauză de la un stil de viață agitat pentru a te bucura de liniștea oferită de natură. Astfel, poate aduce îmbunătățiri sănătății generale, fără a risca să te confrunți cu efecte adverse.
Pot avea efecte antidepresive
Printre beneficiile plimbărilor în pădure se regăsesc efectele antidepresive. Mersul pe jos în natură combină exercițiul fizic cu atenția îndreptată către exterior. Acestea pot oferi o stare de spirit bună și pot reduce simptomele depresiei, inclusiv în cazul copiilor, conform Psychology Today.
Pot îmbunătăți funcția sistemului imunitar
Timpul petrecut în pădure poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar. Când respiri aer proaspăt, respiri fitoncide, substanțe chimice din aer pe care plantele le eliberează pentru a se proteja de insecte. Fitoncidele au calități antibacteriene și antifungice care ajută plantele să lupte împotriva bolilor. Acestea îți împing corpul să crească numărul și activitatea unui tip de globule albe numite celule ucigașe naturale (NK). Acestea pot distruge celulele canceroase și virusurile prezente în organism.
Pot crește numărul de antioxidanți din organism
Printre beneficiile pentru sănătate ale plimbărilor în pădure se numără creșterea semnificativă a nivelurilor de antioxidanți prezenți în corp. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, aceștia fiind substanțe care cauzează stresul oxidativ.
În plus, poți consuma alimente bogate în antioxidanți pentru a le crește nivelurile în organism, cum ar fi: mere, avocado, fructe de pădure, fructe nucifere, leguminoase, anghinare, roșii, ulei de măsline sau cacao.
Pot îmbunătăți concentrarea
Aspectele profesionale și personale ale vieții pot pune presiune asupra minții. Încercarea de a te concentra pe mai multe activități sau chiar pe un singur lucru pentru perioade lungi de timp te poate epuiza mental. Astfel, apare un fenomen numit oboseală prin atenție dirijată. Petrecerea timpului în natură oferă o pauză funcției cognitive din creier. Aceasta îți permite să te concentrezi mai bine și să capeți mai multă răbdare.
Pot scurta durata procesului de vindecare
Priveliștea verde poate grăbi vindecarea în cazul operațiilor chirurgicale. Oamenii care petrec timp în natură pot avea stagii postoperatorii mai scurte, pot avea nevoie de mai puține analgezice și pot dezvolta mai puține complicații postoperatorii în comparație cu cei care stau în casă, potrivit Department of Environmental Conservation.
Oferă relaxare
În urma plimbărilor în pădure, poți experimenta sentimente mult mai puțin negative, cum ar fi: anxietate, depresie, tensiune, furie, oboseală sau confuzie. Terapia plimbărilor în pădure activează răspunsul de relaxare al sistemului nervos sau al sistemului nervos parasimpatic. Aceasta poate diminua producția hormonilor de stres, cortizol și adrenalină, fiind unul dintre beneficiile pentru sănătate ale plimbărilor în pădure.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.