Beneficiile consumului de stevia. La ce se folosește

Publicat: 7 august 2023, 06:32

Stevia este o plantă recunoscută pentru gustul său dulce intens. În general, se folosește pentru a înlocui zahărul în prepararea alimentelor. Conține foarte puține calorii și poate fi folosită ca o alternativă sănătoasă la îndulcitorii artificiali. Află care sunt beneficiile consumului de stevia.

Stevia conține opt glicozide. Acestea sunt componentele dulci izolate și purificate din frunzele de stevie. Aceste glicozide includ: steviozidă, steviolbiozidă, dulcozid A și rebaudiozide A, C, D, E și F. Steviozida și rebaudiozida A (reb A) sunt cele mai abundente dintre aceste componente.

Beneficiile consumului de stevia

Cele mai folosite substanțe din stevia sunt glicozidele de steviol și reb A. Acestea sunt extrase printr-un proces de recoltare a frunzelor, urmat de uscare, extracție a lichidului și purificare. Stevia brută, produsul procesat înainte de a fi purificat, are adesea un gust amar și emană un miros neplăcut până când este albită sau decolorată.

Ca o alternativă la zaharoză sau zahăr de masă, utilizarea steviei ca îndulcitor are potențialul de a aduce beneficii considerabile pentru sănătate. Stevia este semnificativ mai puțin calorică decât zaharoza.

Componentele cu gust dulce din îndulcitorii de stevia apar în mod natural. Această caracteristică poate aduce beneficii persoanelor, care preferă alimente și băuturi din surse naturale. Numărul scăzut de calorii califică stevia ca fiind o alternativă sănătoasă pentru controlul diabetului sau pierderea în greutate.

Poate fi consumată de persoanele diabetice

Unul dintre beneficiile consumului de stevia este că îndulcitorii cu stevia nu adaugă calorii sau carbohidrați la dietă. Stevia nu are niciun efect asupra glucozei din sânge sau a răspunsului la insulină. Acest lucru le permite persoanelor cu diabet să mănânce o varietate mai largă de alimente și să respecte un plan alimentar sănătos. Stevia a prezentat efecte minime sau niciun efect asupra: glicemiei, nivelului de insulină, tensiunii arteriale și greutății corporale. De asemenea, ar putea regla nivelurile zahărului din sânge, în cazul persoanelor, care suferă de diabet de tip 2.

În plus, o poți folosi pentru a înlocui îndulcitorii artificiali, alături de miere și siropul de arțar. Din păcate, îndulcitorii artificiali pot cauza inflamație în corp.

Poate reduce tensiunea arterială

Anumite glicozide din extractul de stevie ar putea dilata vasele de sânge. De asemenea, pot crește excreția de sodiu și producția de urină. De aceea ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Planta stevia ar putea avea acțiuni cardiotonice. Acțiunile cardiotonice echilibrează tensiunea arterială și reglează bătăile inimii, acestea fiind printre beneficiile consumului de stevia.

Nu afectează sănătatea dentară

Stevia previne apariția cariilor, deoarece nu conține carbohidrați fermentabili. Când bacteriile specifice care sunt prezente în gură intră în contact cu carbohidrații fermentabili, cum ar fi zaharurile și amidonul, bacteriile metabolizează acești carbohidrați în acizi organici care încep erodarea smalțului.

Deși stevia este dulce, nu conține carbohidrați fermentabili. De aceea poate fi considerată nonacidogenică și, prin urmare, adecvată pentru a susține sănătatea dentară, conform Indigo Herbs.

Poate ajuta la gestionarea unei greutăți optime

Stevia nu conține zahăr și are foarte puține calorii. Poate face parte dintr-o dietă bine echilibrată pentru a ajuta la reducerea aportului de energie fără a pierde deloc gustul. Acesta poate ajuta în lupta împotriva obezității și a supraponderabilității.

Prezintă minime riscuri de a cauza alergii

Riscurile minime de a cauza alergii se numără printre beneficiile consumului de stevia. Glicozidele de steviol nu sunt reactive și nu sunt metabolizate în compuși reactivi. Prin urmare, este puțin probabil ca glicozidele de steviol să provoace reacții alergice atunci când sunt consumate în alimente. Chiar și formele foarte purificate de extract de stevia sunt foarte puțin probabil să provoace o reacție alergică.

Poate diminua riscul de apariție a cancerului pancreatic

Stevia conține mulți steroli și compuși antioxidanti, inclusiv kaempferol. Kaempferolul poate reduce riscul de apariție a cancerului pancreatic. De asemenea, antioxidanții pot fi eficienți în lupta împotriva efectelor cauzate de stresul oxidativ. Aceștia pot încetini îmbătrânirea celulară, potrivit Medical News Today.

Poate fi inclusă în dietele copiilor

Alimentele și băuturile care conțin stevia pot avea un rol important în scăderea caloriilor din îndulcitorii nedoriți aflați în dieta copiilor. Acest lucru le permite copiilor să consume alimente și băuturi dulci fără calorii adăugate, în timp ce trec la o dietă cu conținut scăzut de zahăr. Zaharul și caloriile în exces sunt legate de obezitate și boli cardiovasculare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
PARTENERI