Antena

Arsuri solare: ce să faci imediat după și cum le tratezi corect

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 iulie 2023, 07:11

Dacă ai suferit arsuri solare, ai aflat deja cât de mult disconfort provoacă. În funcție de gravitatea arsurii, simptomele neplăcute persistă de la câteva zile la o săptămână. Iată ce ai de făcut, pas cu pas, ca să scapi cât mai repede de dureri și usturime.

Reclamă

Arsurile solare sunt foarte neplăcute, iar urmările lor nu sunt doar temporare. Durerea, usturimea și roșeața pe care le provoacă sunt cele mai mici probleme pe care ni le creează. După ce dispare disconfortul, rămân consecințele pe termen lung: piele deteriorată, îmbătrânită și un risc crescut de cancer de piele. 

Daunele provocate pielii sunt cumulative. Aceasta înseamnă că riscurile cresc în timp, pe măsură ce suferim mai multe arsuri solare. După cinci arsuri repetate, riscul tău de melanom se dublează, potrivit The Skin Cancer Foundation. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În funcție de cât de mult ai stat la soare fără protecție, dar și de fototipul pielii, există arsuri solare cu diferite grade de severitate. Unele afectează doar stratul superficial al pielii (arsură de gradul I), în vreme ce altele implică straturile profunde ale pielii (de gradul II sau III). Pentru cele din urmă, este recomandat să mergi la medic pentru a primi un tratament adecvat și a preveni complicațiile.

Ce să faci în caz de arsuri solare – recomandări de la dermatologi

Pentru a grăbi vindecarea pielii și a reduce senzația de usturime a pielii, este important să începi tratarea arsurilor solare imediat ce le observi, recomandă medicii Academiei Americane de Dermatologie (AAD). 

Reclamă

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci în caz de arsuri solare este să oprești expunerea la soare mergând într-un loc umbrit și răcoros, de preferat într-un spațiu interior. Iată care sunt următorii pași pentru o îngrijire corectă a arsurilor provocate de radiațiile ultraviolete.

Răcorește-ți pielea

Încearcă să faci dușuri reci sau cu apă încropită de mai multe ori pe zi. Alternativ, poți să aplici comprese reci. Acestea ajută la atenuarea durerii cauzate de arsuri, reduc inflamația cutanată și scad riscul de a face vezicule (bășici pline cu lichid) pe piele. 

Evită să folosești apă caldă la duș, pentru că agravează simptomele și usucă și mai mult pielea. Folosește un săpun blând, care nu conține agenți de spumare, parfum, coloranți, parabeni și alte substanțe chimice agresive cu pielea. Optează pentru săpunuri sau geluri de duș pentru bebeluși sau spală-te doar cu apă dacă nu ai la îndemână astfel de produse. 

Reclamă

După duș, șterge-te ușor cu prosopul, prin tamponare, și nu prin frecare, dar lasă puțină apă pe piele.

Aplică o cremă hidratantă

Imediat cum ai ieșit din duș, aplică pe pielea umedă o cremă hidratantă. Procedând în acest mod, ajuți la captarea apei în pielea afectată de arsuri solare. Hidratarea reduce senzația de uscăciune și poate grăbi regenerarea țesutului cutanat.

Medicii Academiei Americane de Dermatologie recomandă creme hidratante care conțin aloe vera, care calmează durerea și ajută la vindecarea mai rapidă a pielii. Dacă simți că unele zone de piele sunt mai afectate de arsură, poți aplica o cremă cu hidrocortizon. Cremele și unguentele cu anestezice locale pot irita pielea, atenționează  specialiștii dermatologi.

Ia medicamente antiinflamatoare

Expunerea excesivă la radiații UV produce o inflamație în straturile pielii. De aceea, pe lângă tratamentele locale, este recomandat să-ți administrezi și medicamente antiinflamatoare de tipul aspirinei sau ibuprofenului de la primele semne de arsuri solare. Acestea ajută la reducerea umflăturii pielii, roșeții și disconfortului.

Algocalminul este o altă variantă de tratament pentru calmarea durerii, dar trebuie utilizat cu prudență, pentru că poate cauza reacții alergice grave. El face parte din grupa de medicamente analgezice, ceea ce înseamnă că poate reduce durerea, dar nu și inflamația pielii.

Bea mai multă apă după arsuri solare

Expunerea prelungită la soare și arsurile solare pot duce la deshidratarea pielii și a organismului. Arsurile atrag lichidul către suprafața pielii, iar acest lucru favorizează deshidratarea

Pentru a menține un nivel optim de hidratare a pielii și pentru a facilita vindecarea, este important să bei mai multă apă după expunerea la soare. Hidratarea adecvată ajută la refacerea barierei de protecție a țesutului cutanat, menține pielea moale și hidratată și susține procesul de vindecare. Evită alcoolul și băuturile cu conținut ridicat de zahăr, fiindcă accentuează deshidratarea.

Nu sparge veziculele

Dacă pielea formează vezicule după ce ai suferit arsuri solare, lasă-le să se vindece. Prezența veziculelor cu lichid pe piele semnalează o arsură de gradul doi. Chiar dacă sunt deranjante sau dureroase, este important să nu le spargi, deoarece ele oferă o barieră naturală de protecție pielii și ajută la vindecarea țesutului cutanat lezat de radiațiile UV.

Spargerea veziculelor poate agrava leziunile și poate crește riscul de infectare. Dacă se sparg în mod natural, curăță-le ușor cu apă și săpun și usucă apoi zona cu un prosop moale. Dacă există riscul de expunere la praf, murdărie sau bacterii, aplică un pansament steril pe ele pentru a preveni o posibilă infectare. 

În cazul în care veziculele sunt numeroase, acoperă o suprafață mare de piele sau provoacă durere intensă, mergi la medic pentru a primi un tratament adecvat.

Protejează-ți pielea de alte arsuri solare

Evită în totalitate expunerea la soare până la vindecarea completă a arsurilor de pe piele. Pielea roșie și inflamată este sensibilizată și poate fi mai vulnerabilă la arsuri solare suplimentare.

Când ieși în aer liber, poartă haine care acoperă pielea, din țesături dense. Când ții materialul în fața unei surse luminoase, nu ar trebui să vezi lumină trecând prin el. Pentru a evita iritarea suplimentară a pielii până la vindecare, alege haine largi, moi, din materiale naturale. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce este util un screening complet al alunițelor și cum se realizează
De ce este util un screening complet al alunițelor și cum se realizează
De ce este util un screening complet al alunițelor și cum se realizează
Cât de des poți lua ibuprofen dacă ai peste 50 de ani. Ce efecte secundare poate avea acest medicament
Cât de des poți lua ibuprofen dacă ai peste 50 de ani. Ce efecte secundare poate avea acest medicament
Cât de des poți lua ibuprofen dacă ai peste 50 de ani. Ce efecte secundare poate avea acest medicament
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Reclamă
PARTENERI
icon